Bilietus Kauno viešajame transporte tikrinantys kontrolieriai išbandys naujovę

Žaibiškai platinama informacija apie keleivių bilietus tikrinančių kontrolierių pasirinktą patikros vietą paskatino Kaune išbandyti naujovę – nuo liepos juos bus sunku atskirti nuo keleivių.

Kurį laiką kontrolieriams teks nusivilkti ryškiaspalves liemenes, o transporto priemones palikti atokesnėse vietose. <br>M.Patašiaus nuotr.
Kurį laiką kontrolieriams teks nusivilkti ryškiaspalves liemenes, o transporto priemones palikti atokesnėse vietose. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2017, 2:22 PM

Bilietus tikrinančius bendrovės „Dorsimus“ kontrolierius nesunku atpažinti iš tolo – jie dėvi ryškiaspalvius šviesą atspindinčius drabužius, stotelės prieigose dažniausiai stovi ir įmonės ženklais pažymėta kontrolierių transporto priemonė.

Visa tai gerai matyti ir keleiviams, todėl informacija apie pasirinktą kontrolierių darbo vietą labai greitai paviešinama. Ji praverčia žmonėms, vengiantiems įsigyti bilietą.

Kauno savivaldybės valdoma įmonė „Kauno autobusai“ sumanė išbandyti naujovę – bilietus tikrins sunkiai atpažįstami kontrolieriai.

Smalsu sužinoti rezultatus

„Kontrolieriai turės darbo pažymėjimą, visą reikalingą bilietų tikrinimo įrangą, tačiau iš toli jie bus sunkiau atpažįstami keleiviams“, – aiškino „Kauno autobusų“ keleivių kontrolės organizavimo vadybininkė Roma Matulevičienė.

Kontrolieriai vilkės įprastais drabužiais, o įmonės logotipais paženklinti jų automobiliai bus patraukti atokiau nuo stotelių.

Šios priemonės turėtų sumažinti galimybes greitai pranešti apie kontrolierių darbo vietą, o tai daroma įvairiomis šiuolaikinėmis ryšio priemonėmis – telefono skambučiu, SMS žinute ar per socialinius tinklus.

Pasak „Kauno autobusų“ specialistės, toks bandymas truks apie porą mėnesių ir turėtų padėti išsiaiškinti tikrąjį vengiančių įsigyti bilietą keleivių skaičių.

Numano pokyčių priežastis

Pirmaisiais šių metų mėnesiais smarkiai krito be bilieto važiuojančių keleivių, vadinamųjų zuikių, skaičius. R.Matulevičienė tai sieja su pasikeitusiais teisės aktais. Iki šių metų pradžios bendrovės „Kauno autobusai“ darbuotojai patys surinkdavo pažeidėjų mokamas baudas ir sumokėdavo į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą.

Dabar Administracinio teisės pažeidimo protokolas iškart pildomas Vidaus reikalų ministerijos sistemoje ir žmogaus biografijoje atsiranda administracinis pažeidimas.

R.Matulevičienės skaičiavimais, šiemet pažeidėjų skaičius susitraukė maždaug triskart – vidutiniškai jų skaičius net nesiekia 200 per mėnesį.

„Kauno autobusų“ atstovė mano, kad piktybinių pažeidėjų skaičius siekia vos 5 procentus, o visi kiti pažeidėjais tampa dėl neapsižiūrėjimo. R.Matulevičienė patarė atidžiau žiūrėti užrašus bilietų žymeklio ekrane, mat pyptelėjimas nėra patvirtinimas, kad mokėjimas įskaitytas.

Didelių permainų nesitiki

„Zuikių buvo, yra ir bus“, – įsitikinęs keleivių kontrolę Kaune vykdančios bendrovės „Dorsimus“ Kauno padalinio vadovas Algis Navickas.

Pasak jo, vasarą pažeidėjų nustatoma mažiau, nes iš miesto išvyksta studentai, moksleiviai. Vis dėlto jų sąraše atsiduria ne tik jauni žmonės. Tarp pažeidėjų – šiek tiek daugiau moterų. Kai kuriuos nuolatinius pažeidėjus kontrolieriai jau pažįsta – tai benamiai ar žmonės, grįžę iš įkalinimo įstaigos.

Vos prieš porą metų kontrolieriams tekdavo gerokai pavargti su agresyviais keleiviais. Dabar jie elgiasi gerokai ramiau ir prašyti policijos pareigūnų pagalbos tenka tik išimtiniais atvejais. A.Navickas nemano, kad pažeidėjų skaičius smarkiai pasikeis kontrolieriams pradėjus dirbti be skiriamųjų ženklų.

„Galbūt įvyktų didesnių pokyčių, jeigu jie važinėtų troleibusais, autobusais ir stebėtų keleivius“, – svarstė A.Navickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.