Prezidentės kritikos sulaukę valdantieji purtosi, o G.Landsbergis pasakė, kas atsakingas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seime pristatydama savo metinį pranešimą kritikos strėlių paleido į kone kiekvieną Seimo per pusę metų pasiūlytą reformą, o koaliciją pavadino „chroniškai trapia“.

Politikai pasakė, ką mano apie prezidentės metinį pranešimą.<br>lrytas.lt nuotr.
Politikai pasakė, ką mano apie prezidentės metinį pranešimą.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2017, 12:54 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 2:53 PM

Patys valdantieji savo kaltės nemato, o opozicinės partijos, priešingai, drąsiai įvardijo, kas turi prisiimti atsakomybę dėl prezidentės pasipiktinimo.

G.Landsbergis: „Karalius yra nuogas“

Prezidentės pranešimo kartu su kitais Seimo nariais klausęsis opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderis Gabrielius Landsbergis sakė, kad šalies vadovė garsiai pasakė tai, ką daugelis tyliai galvoja.
    
„Karalius yra nuogas. Šiuo atveju tai reiškia, kad pusę metų mes kalbėjome apie tai, kad reformoms yra nepasiruošta“, – sakė konservatorių pirmininkas.

Jo teigimu, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė kalba abstrakčiomis frazėmis apie tai, kad švietimo sistema turi būti gerinama, kad daromi konkretūs darbai, tačiau tai tik smulkmenos, pykdančios visuomenę, neleidžiančios priimti svarbiausių sprendimų, nekuriančios vilties atmosferos, už kurią balsavo žmonės rinkimuose.

„Aš manau, kad prezidentė labai taikliai pabrėžė ir svarbiausią problemą, kuria mes matuojame emocinę padėtį Lietuvoje, tai yra emigraciją. Nors žmonės išsirinko tą valdžią, kurios norėjo, su labai stipriu mandatu, ir toliau išvažiuoja.

Tad akivaizdu, kad darbų nesimato ir ta darbų imitacija, kuri šiandien vyksta, geros atmosferos Lietuvoje nekuria“, – politinius priešininkus kritikavo G.Landsbergis.

Opozicinės partijos lyderis sakė, kad akivaizdu, jog už visą prezidentės kritiką yra atsakingas premjeras Saulius Skvernelis. Jis, kaip Vyriausybės vadovas, atsako už nepasirengimą vykdyti reformų ir nesutelktą Seimo frakciją.

„Aišku, būtų galima kaltinti ir valdančiuosius, esančius Seime, kurie, kaip prezidentė įvardijo, yra vedami ne vieno intereso. Mes matome tai aukštojo mokslo reformoje, kai praktiškai kiekvienas Seimo narys turi savo saugomą universitetą, už kurį pasisako.

Tačiau premjero lyderystė čia yra ypač reikalinga. Jis turi sodintis prie stalo Seimo narius, jeigu frakcijos seniūnas to nepadaro, jis turi įtikinti, kad turi būti palaikomos jo reformos. Ta netvarka, kurią mes matome Seime, būtų uždaresnė ir bent jau nevyktų taip atvirai.

Dabar net neaišku, kai esame paklausiami, ar remiame reformą, mes negalime atsakyti, apie kurią jos dalį kalbama. Akivaizdu, kad be lyderystės jokių reikšmingų reformų priimti negalima“, – kalbėjo G.Landsbergis.
    
Į klausimus tiesiai neatsakė

Nemažai prezidentės kritikos kliuvo švietimo reformoms, kurios, kaip sakė D.Grybauskaitė, primena reformos imitaciją.

Apie tai paklausta švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė į žurnalistų klausimus tiesiai neatsakė, tik kartojo, kad švietimas yra prioritetas ir kad jau pradėti darbai „sudėtingai reformai“ įgyvendinti.

„Yra kuriami žingsniai, yra pateikti siūlymai ir sprendimai dar nepriimti. Realiai pateikti siūlymai dėl aukštųjų mokyklų tinklo pertvarkos dar šioje sesijoje, taip pat iki šių metų pabaigos turi būti Seimui pateikti siūlymai dėl finansavimo sistemos pertvarkos, dėl kokybės užtikrinimo.

Tai yra labai sudėtinga reforma, kuri jau 20 metų Lietuvoje labai sunkiai judinama. Todėl manau, kad turime unikalią galimybę priimti sprendimus ir pakeisti aukštąjį mokslą. Pagrindinis pertvarkos siekis yra sustiprinti mokslą ir studijas“, – kalbėjo ministrė.
    
Kritikos kliuvo ir alkoholio draudimams

„Neleisti, uždrausti, atimti, aptverti, apmokestinti – paprastas kelias, tačiau jis veda į šešėlį ir pogrindį“, – kalbėdama apie naujas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas sakė D.Grybauskaitė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad Seimas pritarė siūlymams, kurie buvo palaikyti tiek piliečių, tiek praeitos kadencijos siūlymams.

„Šį kartą, kaip niekada anksčiau, buvo labai daug kalbama su verslo grupėmis, kad būtų rastas sutarimas, ir tikrai ne vienoje vietoje buvo priimti kompromisiniai sutarimai. Labai gaila, kad visuomenėje kilo tokių diskusijų, gal taip įvyko dėl sudėtingumo suprasti“, – sakė A.Veryga.

Dėl D.Grybauskaitės paminėto šešėlio A.Veryga atrodė ramus. Ministro teigimu, jo išvengti neįmanoma ir jis visada bus. Tačiau, pasak A.Verygos, jei sprendimų Seimas nepriimtų vien dėl to, kad bijo šešėlio, sakytų, jog valstybė visiškai neturi jokių įrankių tam suvaldyti.

„Žinoma, valstybė turi pasirūpinti, kad tas verslas, kuris dabar  ribojamas, nenukeliautų į šešėlį, čia taip pat reikia visuomenės supratimo ir sąmoningumo, nes ne tik policija tai užtikrina“, – kalbėjo A.Veryga.

Prezidentė taip pat sakė, kad mažinant vaistų kainas reikės sveikatos apsaugos ministro stuburo, o pats A.Veryga įsitikinęs, kad tą stuburą jau pademonstravo ir artimiausiu metu pristatys vaistų kainoms mažinti skirtų priemonių kompleksą.

Už kritiką padėkojo

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad tiek jo vadovaujama frakcija, tiek prezidentė vieningai supranta, kas turi būti padaryta. „Galbūt skiriasi veiksmų prasme požiūris, kaip tų tikslų siekti. Galbūt šiek tiek keičiasi ir pačios prezidentės nuomonė. Aš manau, kad tai normali kritika, mes ją priimame.

Prezidentė turi tokią teisę ir mes jai dėkingi, gerbiame jos nuomonę, kad kritikuoja. Iš tikrųjų labai lauksiu kitų metų prezidentės nuomonės, būtent žodžio apie tai, ką mes nuveikėme per pusantrų metų“, – sakė R.Karbauskis.

Jis tikino, kad labai svarbu, jog tiek koalicijos partneriai, tiek opozicija išgirstų, kas pasakyta, nes „valstiečiai“ vieni patys sprendimų priimti negali ir todėl paramos turi ieškoti ne tik tarp partnerių, bet ir opozicijoje, o kartais jos visiškai neranda.

R.Karbauskis išskyrė prezidentės kritiką dėl panaikintos PVM lengvatos šildymui. D.Grybauskaitė teigė, kad tai gyvenimo nepagerins, o štai valdančiųjų lyderis teigė, jog didžiąjai daliai žmonių, gavusių lengvatą, jį nepriklausė: „Galbūt man šiek tiek keistokai nuskambėjo šnekėjimas dėl šildymo PVM lengvatų, nes tie skaičiai, kuriais mes disponuojame, tai yra, kad ta lengvata
naudojasi 750 tūkst. žmonių. Kada buvo suskaičiuota, kiek žmonių priklauso išmokos, kompensacijos šildymui, pasirodo, kad iš tų 750 tūkst. tik 150 tūkst. galėjo pretenduoti  į kokias nors lengvatas. Vadinasi, absoliuti dauguma žmonių gavo lengvatas, kurių gauti tiesiog negalėtų.“

Paklaustas apie kritiką Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, R.Karbauskis atsakė lauksiantis prezidentės sprendimo dėl priimto įstatymo projekto. Tiesa, jis įsitikinęs, kad D.Grybauskaitė šio įstatymo pataisų nevetuos.

Programą žada įgyvendinti

Premjeras Saulius Skvernelis taip pat neatrodė per daug sunerimęs dėl prezidentės kritikos. Jis sakė metinį pranešimą vertinantis kaip apžvalgą už praėjusius metus, padarytus darbus ir išsakytas viltis bei tikėjimą tuo, kas buvo padaryta šios Vyriausybės darbo metu.

„Matyt mūsų Vyriausybei buvo lemta pajudinti daugiau nei du dešimtmečius nespręstas problemas. Jeigu paimtume tą patį švietimą, tai turbūt niekas netrukdė šiuos procesus pradėti prieš du, penkis ar dešimt metų, bet niekas nebuvo padaryta.

Kada mes priėjome prie kritinės situacijos, kai visi galėjome imituoti darbą, ėmės teisingų žingsnių ir reforma švietimo buvo pradėta, pasirinkta teisinga kryptis, akcentuota į kokybę“, - kalbėjo premjeras.

Paklaustas apie tai, kaip vertina prezidentės žodžius, kad matoma tik „reformų imitacija“, S.Skvernelis atsakė, kad pirmiausia reikėtų palaukti, kol nuosekliai bus įgyvendinta visa Vyriausybės programa: „Mes tai bet kokiu atveju įgyvendinsime. Per pirmuosius šešis mėnesius kokie buvo numatyti darbai, jie yra padaryti ir mes tiesiog kryptingai dirbame, palaikome tą viltį, kurią žmonės išsakė balsuodami už LVŽS.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.