Prezidentės meilė valdantiesiems jau blėsta

Vakar skaitydama metinį pranešimą šalies vadovė Dalia Grybauskaitė be gailesčio supliekė valdančiuosius. Tai sukėlė jiems šoką, o opozicijai – džiaugsmą.

Metinis D.Grybauskaitės pranešimas parodė, kad jos požiūris į valdžią pasikeitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Metinis D.Grybauskaitės pranešimas parodė, kad jos požiūris į valdžią pasikeitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-09 09:40

Po kritiško prezidentės metinio pareiškimo vos kvapą atgavę Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai puolė ieškoti priežasčių, kodėl šis pasitikėjimo kreditas ištirpo taip staiga – praėjus pusmečiui nuo Vyriausybės darbo pradžios.

Artėjantys prezidento rinkimai arba užgautos emocijos dėl atmestų veto – tokias į valdančiuosius smigusių prezidentės kulkų priežastis įvardijo Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Povilas Urbšys.

Tokia nuomonė, ko gero, atspindi ir jo partijos lyderių nuotaikas.

Bando smukdyti reitingus

Įtakingas valdančiosios frakcijos narys neabejoja, kad valdantiesiems į pakinklius kirtusi D.Grybauskaitės retorika reiškia neoficialios prezidento rinkimų kampanijos pradžią.

Nors dabartinė šalies vadovė juose jau negalės dalyvauti, matyti, kad ji siekia sumažinti vieno realiausių pretendentų į prezidentus – premjero Sauliaus Skvernelio – reitingus.

Tiesa, politikas neatmeta, kad tokią prezidentės kritiką valdantiesiems galėjo išprovokuoti ir Seimo atmesti jos vetuoti įstatymai – dėl biudžetinių įstaigų vadovų kadencijos ir vidaus sandorių savivaldybėse.

„Laikas parodys, ar tai momentinė emocinė jos reakcija, ar sisteminis bandymas formuoti neigiamą nuomonę apie dabartinę Vyriausybę, kirsti per pasitikėjimą ja“, – svarstė P.Urbšys.

Parlamentaras yra pastebėjęs, kad dabartinė šalies vadovė per abi savo kadencijas anksčiau ar vėliau įsiveldavo į konfliktus su visais buvusiais premjerais, todėl jai ant kulnų reitingų lentelėje lipantis ar net ją lenkiantis S.Skvernelis – ne išimtis: „Kai tik premjero reitingai imdavo pavojingai artėti prie prezidentės, iš karto atsirasdavo įtampos.“

Prisipažino pati suklydusi

Kam galėtų būti naudingas dabartinės Vyriausybės ir jos vadovo murdymas?

Politikas teigia prezidentės kalboje įžvelgęs net tam tikrą nusivylimą, kad dabartinė valdančioji dauguma netapo jos galios įtvirtinimo įrankiu: „Todėl ji suinteresuota ir žmogiškai ją galima suprasti, kad jai ne tas pat, kas vyksta valstybėje ir kas bus kitas jos vadovas.

Akivaizdu, kad prezidentė juo mato ne S.Skvernelį, bet kažką iš konservatorių gretų, pavyzdžiui, Ingridą Šimonytę.“

Parlamentaras atkreipė dėmesį, kad prezidentė savo metiniame pranešime, kalbėdama apie mokestinę pertvarką arba kitus socialiai jautrius dalykus, pakartojo buvusios finansų ministrės išsakytas mintis: „Gal bus ir kitas kandidatas, bet šiandien aišku, kad D.Grybauskaitė bando atsiriboti nuo Vyriausybės, kurią ji pati sudarinėjo ir prisiėmė už ją atsakomybę, bet po kelių mėnesių pasirinko konfrontaciją.“

P.Urbšys, kuris buvo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybininkas, priminė, kad su prezidente derintos visų ministrų kandidatūros. „Visos jos buvo parinktos ir atitiko prezidentės reikalavimus. Todėl kritiką jiems suprantu ir kaip pripažinimą padarius klaidą.“

Žvelgia ta pačia kryptimi?

Tuo metu S.Skvernelis ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis prezidentės pranešimą vakar vertino gana santūriai.

R.Karbauskis pareiškė manantis, kad ir „valstiečiai“, ir valstybės vadovė esą vienodai supranta tai, kas turi būti padaryta: „Galbūt skiriasi požiūris į veiksmus ir kaip tų tikslų siekti. Bet prezidentė turi teisę kritikuoti.“

Jis pripažino, kad galbūt Vyriausybei trūksta stipresnio koalicijos frakcijos palaikymo, o Seimo naujokams – patirties. Tačiau jie esą bręsta. „Pokytis akivaizdus, aš jį matau“, – tikino R.Karbauskis.

S.Skvernelis irgi stengėsi neparodyti, kad prezidentės kritika jam sugadino nuotaiką, tačiau vakar premjero šmaikštumas išgaravo: „Vertinu kaip praėjusių metų apžvalgą, tam tikras išsakytas viltis, tikėjimą, kas turi būti padaryta šitos Vyriausybės ir valdančiosios daugumos.“

Kritika – be užuolankų

Seimo opozicija mano, kad būtent premjeras turi prisiimti didžiausią atsakomybę už prezidentės įvardytas bėdas: imituojamas reformas ir jas lydinčią sumaištį, kuri jau ima piktinti žmones.

Anot konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio, prezidentė pasakė tai, ką daugelis mano: „Karalius yra nuogas. Reformoms nepasiruošta – pradėti darbai yra tik smulkmenos, kurios pykdo visuomenę, neleidžia priimti svarbiausių sprendimų ir nekuria vilties atmosferos, už kurią žmonės balsavo per rinkimus.“

Pasigedo pasiūlymų

Paprastai prezidentės metinio pranešimo į Seimą atvykstantis išklausyti buvęs šalies vadovas Valdas Adamkus šiemet jo klausė namuose.

Niekur nevykti prezidentui patarė medikai, nes prieš kelias dienas jam buvo pakeistas širdies stimuliatorius.

V.Adamkus teigė, kad sutrikus širdies ritmui nedelsiant buvo paguldytas į ligoninę, o iš jos išleistas trečiadienį popiet.

Per televiziją metinį D.Grybauskaitės pranešimą stebėjęs V.Adamkus sakė pritariantis išsakytai kritikai dėl vykdomų reformų, bet pasigedo prezidentės patarimų, ką reikėtų daryti kitaip.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.