Artūras Skardžius neigia protegavęs jo sklypą nuomojančius vėjo jėgainių vystytojus

Socialdemokratai žada aiškintis Seimo Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojo Artūro Skardžiaus ryšius ir aplinkybes dėl gaunamų pajamų iš vėjo jėgainių verslo atstovų, pats politikas sako, kad tik nuomoja žemę, o tai, anot jo, niekaip nėra susiję su atsinaujinančia energetika.

Seimo narių pažymėjimų įteikimas, Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narių pažymėjimų įteikimas, Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2017, 4:30 PM

„Mes svarstome „Lietuvos energijos“ ataskaitą. Ir šitas puolimas yra šmeižtas absoliutus mano šeimos atžvilgiu - bandoma prie kažkokių faktinių aplinkybių, kad tai yra žemės nuoma, pririšti mano protegavimą. Neprotegavau, neproteguoju ir neproteguosiu“, - BNS sakė A.Skardžius, reaguodamas į 15min.lt trečiadienį skelbiamą informaciją.

15min.lt rašo, kad 17-kos 2,3 megavato galios jėgainių parką Šilutės rajone, Čiūtelių  kaime valdo 2005-aisiais „Lietuvos energijos“ skelbtą konkursą laimėjusi „Naujoji energija“, kuri šiuo metu nuomojasi sklypus iš bendrovės „Renovacijos partneriai“ - pastaroji bendrovė žemę nuomojasi iš vietos gyventojų, įskaitant ir A.Skardžiaus šeimą - per metus už beveik 27 hektarų sklypo nuomą politikui mokami 24 tūkst. eurų.

Anot A.Skardžiaus, nuomos sutartis su „Renovacijos partneriais“ sudaryta 99 metams - jis sako nieko nesigilinantis į patį „Naujosios energijos“ valdomą jėgainių parko projektą. Savo interesų deklaracijoje parlamentaras nurodo, kad 2010-aisiais yra sudaręs sklypo nuomos sutartį su „Renovacijos partneriais“, iš kurių per metus už sklypo nuomą gauna 24 tūkst. eurų. 27 hektarų Sklypas yra Šilutės rajone, Čiūtelių kaime. Politikas pačią pirmąją nuomos sutartį sudarė su bendrove „Energijos versmė“, iš kurios sutartis perėmė „Renovacijos partneriai“.

„Jis visas su visomis teisėmis išnuomotas. Tokia yra nuomos sutartis. Tai jūs klauskite to, kas išnuomavo - nuosavybės teisė priklauso žmonai, ne man. Aišku, žinau, tai mano šeima, bet tai yra žmonos žemė, ji išnuomota projekto vystytojams (...). Yra įprastinė praktika, pasiūlyta advokatų, kad nuomojantis 99 metams euras gali būti lygus nuliui. Yra pasiūlyta advokatų, kurie su žmona darė šitą sutartį, bet kaina nesikeičia ir neturi įtakos mano sprendimams“ - sakė socialdemokratas.

Jis tikina, kad jo veikla Seime niekaip nesikerta su iš vėjo jėgainių vystytojų per tarpininkus gaunamomis pajamomis, nes tik nuomoja žemę. Jis be kita ko ginasi, kad Atsinaujinančios energetikos įstatymą rengė nebūdamas Seimo nariu.

„Tai yra ne veikla - tai yra žemės nuoma, - pridūrė jis, paklaustas, ar nemano, kad jo veikla ir pareigos Seime gali kelti interesų konfliktą. - Sutartis sudaryta su projekto vystytojais - su energetika aš neturiu jokio bendro santykio“.

15min.lt surinkti duomenys rodo, kad visų veikiačių bendrovių - „Naujosios energijos“, „Energijos versmės“ ir „Renovacijos partnerių“ akcininkai ir steigėjai yra tie patys: Nijolė Butovskienė, Dainius Jurėnas, Romualdas Patalavičius arba jų šeimos nariai ir jų įmonės. „Energijos versmei“ nuo 2009-ųjų vadovauja Tadas Navickas.

Visi šie asmenys, išskyrus D.Butovskienę, 2009-ųjų liepą dalyvavo įkuriant Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociaciją (LAIEA), kuriai vadovauti paskirtas 2008-2012 kadenciją į Seimą nepatekęs A.Skardžius. Parlamentaras patvirtina dar nuo asociacijos laikų gerai pažįstantis visus minimus verslininkus, išskyrus D.Butovskienę, tačiau neigia juos protegavęs.

„Ką reiškia, aš juos pažįstu pažįstu - aš kaip politikas pažįstu 90 procentų Lietuvos žmonių, kurie bent kažkiek kažkur dalyvauja. Tai ką - turiu emigruoti, jei aš pažįstu tuos žmones? Aš dar kartą sakau: neproteguoju, jokių santykių verslo ar dar kažkokių nepalaikau. Jei aš visus pažįstamus žmones pradėčiau deklaruoti - neprisigalvokite ko nereikia“, - piktinosi jis.

„Gerai, bet tai kokios sąsajos su mano veikla, kaip parlamentaro? Sutartis padaryta ar atnaujinta 2010 ar 2007 metais, 99 metams. Tai nei jiems šalta nuo mano sprendimų, nei jiems šilta, nei man nuo jų sprendimų ar norų šilta ar šalta, jei kalbame apie finansines pajamas“, - tikino jis.

Galiausiai A.Skardžius BNS pripažino prieš kelis mėnesius teikęs Atsinaujinančios energetikos įstatymo pataisas, susijusias su vėjo jėgainėmis, bet aiškino, kad pataisos buvo skirtos ginti valstybės interesą, t.y. „užkirsti kelią, kad be konkurso negalėtų ateiti joks investuotojas“.

„Ir aš užkirtau šitam kelią, pasakėme, kad visi turi dalyvauti konkurse. Ir dėl šito projektas grąžintas Energetikos ministerijai, kad po strategijos būtų pateiktas naujos Vyriausybės. Tas ir nepatiko, kad pasisakiau prieš išimtį“, - aiškino jis.

A.Skardžius tikina, kad jo šeima sklypą įsigijo dėl to, kad „žmonos noras buvo pačiai dalyvauti konkursuose dėl tarifo ir turėti savo mažąsias, 250 kw jėgaines“. Politikas aiškina, kad jėgainės būtų statomos paėmus paskolą, tačiau tuomet konkursai esą buvo pritaikyti tik didiesiems energijos gamintojams, tad apsispręsta žemę nuomoti. Jis taip pat sako nežinantis, kiek jo sklype stovi vėjo jėgainių „Gal trys, gal dvi. Aš ten nevažiuoju, nesidomiu“. Verslininkai iš A.Skardžiaus nuomojasi visą 27 hektarų sklypą kelioms jėgainėms, kai iš aplinkinių gyventojų nomojasi gerokai mažesnius sklypus, kurių jėgainėms užtenka.

A.Skardžius aiškina, kad visą sklypą reikėjo išnuomoti, nes pastačius vėjo jėgaines dėl apribojimų jame daugiau nieko negalima daryti.

„Palaukit, yra sąlygos - yra sanitarinė zona, nieko negali statytis aplinkui. Oi, didelėms jėgainėms į vieną ir į kitą pusę - po pusę kilometro ir daugiau, po to eina komunikacijos“, - aiškino jis.

15min.lt teigimu, sutartyje numatyta, kad žemės nuomos kaina proporcingai didės didėjant elektros supirkimo tarifui. Kadangi nuo 2007-ųjų, kai elektros supirkimo kaina siekė 0,063  euro už už kilovatvalandę, ji išaugo 37 proc., iki 0,086  euro už kilovatvalandę, būtent šia išraiška padidėjo ir A.Skardžiaus gaunami nuomos pinigai. 15min.lt teigimu, A.Skardžiaus gaunama suma už žemės nuomą verslininkams yra 12–28 kartus didesnė, nei mokama greta esančių sklypų savininkams.

Portalas nurodo, kad nuo 2012 metų A.Skardžius dalyvavo Seime rengiant mažiausiai 5 teisės aktus, susijusius su elektros energija ir atsinaujinančiais ištekliais. Taip pat pateikė mažiausiai 8 pasiūlymus, susijusius su šia sritimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.