Arūnas Dumalakas. Vilnius mažinti spūstis pradėjo ne nuo to galo

Kad ir kiek savivaldybės kepėjai keptuvėje vartė pirmąjį blyną, jis prisvilo.  Nors projektas „Statyk ir važiuok“ tik įsibėgėja, jau dabar aišku, kad transporto grūsčių problemos jis neišspręs.

Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas

Jun 3, 2017, 11:02 AM, atnaujinta Jun 3, 2017, 7:41 PM

Norai, žinoma, gražūs.  Priemiesčiuose gyvenantys ir sostinėje dirbantys žmonės nuosavais automobiliais atvažiuoja iki Vilniaus, čia įrengtose specialiose aikštelėse palieka transporto priemones ir kelionę tęsia miesto autobusais ar troleibusais.

Jeigu viskas būtų sėkmingai įgyvendinta, tokios aikštelės skatintų vairuotojus atsisakyti asmeninio transporto kelionėms į miesto centrą, dėl to sumažėtų stovėjimo vietų apkrova, spūstys, užterštumas, o ir patys vairuotojai esą sutaupytų - nereikėtų mokėti rinkliavos už
stovėjimą.

Tačiau kad tai tušti žodžiai, supras kiekvienas, pasidomėjęs, kur bus įrengtos pirmosios „Statyk ir važiuok“ aikštelės.

Jos numatytos prie „Siemens“ arenos, Žvėryne prie miesto transporto žiedo ir Ukmergės gatvėje, šalia prekybos centro „Senukai“.

Keliaujantys į centrą Kalvarijų gatve iš karto pasakys, kad rytinio ir vakarinio piko metu prasibrauti iki „Siemens“ arenos - sunkus uždavinys.

Transporto grūstys prasideda nuo Baltupių ir tęsiasi iki Kalvarijų ir Kareivių gatvių sankryžos.

Išgirdę apie būsimą aikštelę prie „Senukų“ keliaujantys Ukmergės gatve pasukios pirštą prie smilkinio.  Juk kilometrinės spūstys šioje gatvėje rytais būna kone nuo Tarandės.

Ne ką geriau atrodo ir T.Narbuto gatvė, jeigu brautumeisi iki aikštelės Žvėryne.  O apie dūstantį Pilaitės prospektą išvis nėra ką kalbėti.

O kaip po darbo pasiekti išgirtąsias aikšteles?  Juk laukia ne ką mažesnės transporto grūstys iš miesto centro.

Valdininkai jau turi pasiteisinimą - esą šis projektas tik bandomasis. Rudenį ar kitą pavasarį, jeigu aikštelės bus populiarios, jų atsiras kitose vietose.

Be to, aikštelėms pasirinkti tie sklypai, dėl kurių nekils didelių diskusijų su Nacionaline žemės tarnyba.  O su šia institucija savivaldybė bendrauja kaip šuo su kate.

O kaip „Statyk ir važiuok“ aikštelė Santariškių pakraštyje?  Apie ją galvojo dar ankstesnė valdžia, ir vieta labiau tiktų.

Tačiau šią vietą dabartinė savivaldybės komanda kažkodėl pamiršusi.  O gal toje vietoje planuojamas naujas gyvenamasis kvartalas?

Todėl mėginantys išvengti grūsčių vilniečiai jau seniai be savivaldybės pagalbos kuria savą „Statyk ir važiuok“ sistemą.  Tarkim, atvykę iš Santariškių pusės automobilius palieka Baltupiuose, prie prekybos centro „Iki“, ir sėda į greituosius autobusus.  Kiti tam pasirenka pakeliui esančias „Rimi“ aikšteles.

Tad valdininkų vilniečiams siūlomas išsigelbėjimo planas bus gražus tik popieriuje.

O juk reikėjo visai nedaug - bent įsijungti kompiuterį ir padedant vienai iš kelių programų įsitikinti, kur Vilniuje prasideda ir baigiasi kilometrinės spūstys.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.