Seimas dėl Artūros Skardžiaus veiklos turi devynis klausimus

Antradienį po pateikimo Seimas pritarė laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimų suteikimui Seimo Antikorupcijos komisijai. Siekiama, kad ji atliktų tyrimą dėl parlamentaro socialdemokrato Artūro Skardžiaus galimo interesų konflikto bei galimai gautos asmeninės naudos darant poveikį Seimo, Vyriausybės ir kitų institucijų sprendimams. Antradienį po pateikimo pritarta laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimų suteikimui šiai komisijai. 

Bus tiriama A.Skardžiaus veikla.<br>T.Bauro nuotr.
Bus tiriama A.Skardžiaus veikla.<br>T.Bauro nuotr.
Bus tiriama A.Skardžiaus veikla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bus tiriama A.Skardžiaus veikla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2017, 3:52 PM, atnaujinta Jun 20, 2017, 4:07 PM

    Tokią iniciatyvą pasirašė 37 Seimo nariai, pagal statutą reikalingi bent 36 narių parašai. „Jų būtų buvę ir daugiau, tačiau praėjusią savaitę apsiribojome šituo parašų skaičiumi. Manome, kad negalime nereaguoti į viešojoje erdvėje pasirodžiusius faktus, negalime iš anksto teigti, kad visi tie faktai yra teisingi.

    Iškelti devyni klausimai

   „Mes nematome kitos išeities, kaip patikrinti išdėstytus faktus, taip pat galimai ir kitai faktus“, - pristatydamas siūlymą kalbėjo liberalas Eugenijus Gentvilas. Jis sakė, kad yra suformuluoti devyni klausimai, kuriuos tyrimo komisija turėtų ištirti pagal Seimo statutą. 

    Klausimai sugrupuoti į tris dalis. Pirmi septyni klausimai skirti reikalams, susijusiems su vėjo energetika ir pateiktu Atsinaujinančių energijos išteklių įstatymo projektu, kurio svarstyme A.Skardžius aktyviai dalyvavo. Taip pat su Čiūtelių kaime esančiu žemės sklypu, kurį nuomodamas juridiniam asmeniui Seimo narys gavo pajamas. 

    Aštuntu klausimu prašoma nustatyti, kokiomis aplinkybės A.Skardžiaus šeima pardavė Maskvoje registruotai bendrovei „Tradicija-L“ savo turtą. Paskutiniu klausimu siekiama nustatyti, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo Baltarusijos įmonę „Investenergostroj“, kuriai paskolą yra suteikę A.Skardžiaus šeimos nariai ir ar tai yra adekvatūs veiksmai. 

    Paklaustas, kurį klausimą laikytu esminiu, E.Gentvilas atsakė, kad reikėtų paklausti, ar Seimo narys A.Skardžius pakankamai aiškiai deklaravo savo interesus, ar juos gynė ir atstovavo nedeklaravęs jų bei ar galėjo gauti iš šių savo veiksmų neteisėtos naudos. 

    Nutarimą pristačiusio E.Gentvilo kitas skandaluose skęstantis socialdemokratas Mindaugas Bastys paklausė, kodėl klausimai suformuluoti taip, kad atsakymai iš anksto aiškūs. Tiesa, liberalas E.Gentvilas buvo lakoniškas: „Aš su jumis visiškai nesutinku.“

    Tačiau E.Gentvilas teigė, kad 37 Seimo narių pasirašytame projekte nebūtina išvardinti visus A.Skardžiaus pasirašytus projektus. „Tą turės padaryti komisija. Šitame projekte nėra pasakyti, kad jūsų teikti projektai ar pataisos yra korupciniai, tą turės nustatyti komisija“, - sakė E.Gentvilas. 

    Po pateikimo Seimas pritarė komisijos sudarymui. Iš 109 Seimo narių „už“ balsavo 98, nepritarė 1, susilaikė 10. Vienintelis balsavęs prieš, buvo jau minėtas M.Bastys. Galutinis sprendimas bus priimtas birželio 22-ąją. 

Jei nutarimui dėl laikinosios komisijos įgaliojimų suteikimo bus galutinai pritarta, komisija tyrimą atlikti turės iki šių metų lapkričio 10-osios.

Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio teikimu Seimas priėmė protokolinį nutarimą, kuriuo Seimo Etikos ir procedūrų komisijai pavedama išnagrinėti ir pateikti išvadas dėl Seimo nario A. Skardžiaus veiklos suderinamumo su Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo, Seimo statuto ir kitų teisės aktų nuostatomis. Protokolinis nutarimas priimtas už balsavus 101, nė vienam nebuvus prieš ir 11 Seimo narių susilaikius.
Išvadas bei pasiūlymus komisija turi pateikti Seimui iki 2017 m. rugsėjo 1 d.

Šiam klausimui po pateikimo taip pat pritarta. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.