Siūlo pareikšti nepasitikėjimą Seimo komiteto pirmininku Eugenijumi Jovaiša

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis siūlo Seimui pareikšti nepasitikėjimą Švietimo ir mokslo komiteto vadovu „valstiečiu“ Eugenijumi Jovaiša.

E.Jovaiša sulaukia daug kritikos.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
E.Jovaiša sulaukia daug kritikos.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2017, 10:20 AM, atnaujinta Jun 20, 2017, 11:34 AM

Konservatorių lyderis registravo nutarimo projektą, kuriuo parlamentui siūloma „rekomenduoti Seimo Švietimo ir mokslo komiteto nariams išreikšti nepasitikėjimą komiteto pirmininku E.Jovaiša ir išrinkti kitą komiteto pirmininką“.

Konservatorius komiteto vadovą E.Jovaišą kaltina proteguojant savo ilgametės darbovietės Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) interesus. Seimas šiuo metu svarsto Vyriausybės inicijuotą universitetų tinko pertvarką.

E.Jovaiša teigia, kad G.Landsbergio kaltinimai – nepagrįsti, savo buvusios darbovietės jis neproteguojantis, o svarbiausias klausimas vykdant universitetų pertvarką yra ne LEU jungimo, o mokytojų rengimo klausimas.

„Čia jau jo sąžinės reikalas, aš nieko neproteguoju, galiu pasakyti, ką sakiau šimtą kartą, ir šiandien susitikime su rektoriais: šiandien svarbiausias klausimas yra mokytojų rengimas, o ne LEU. Kuo bus LEU, nėra svarbus dalykas, svarbu yra mokytojų rengimo klausimas“, – BNS sakė E.Jovaiša.

Pasak komiteto vadovo, aplinkybė, kad jis buvo ilgametis LEU darbuotojas, neturi įtakos jo siūlomiems sprendimams dėl universitetų pertvarkos.

„Aš nebedirbu jau ten, visi Seimo nariai yra kažkur kažką dirbę, darę. Kaip reikalauja Seimo statutas, aš esu pasitraukęs iš aktyvios veiklos, visus savo privačius interesus esu deklaravęs, o savo veiksmais niekada nedaviau tokiems dalykams jokių minčių“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

G.Landsbergio registruotame projekte teigiama, kad „Seimo Švietimo ir mokslo komitetas nagrinėdamas valstybinių universitetų tinklo pertvarką ne ieškojo didžiausio bendrojo valstybės gėrio reikalavimus atitinkančių sprendimų, o veikė vykdydamas paskirų aukštųjų mokyklų interesus atstovaujančių įtakos grupių užsakymą“.

Primenami ir premjero Sauliaus Skvernelio žodžiai, kai dėl LEU protegavimo jis žadėjo E.Jovaišą skųsti Etikos ir procedūrų komisijai. Taip premjeras reagavo į Švietimo ir mokslo komiteto sprendimą pritarti nutarimui dėl Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) ir Lietuvos edukologijos universiteto susijungimo, Vyriausybės darbo grupei dar tik rengiant universitetų pertvarkos planą.

„Man nesuvokiama, kodėl reikėjo galvotrūkčiais laiminti šį susijungimą. Nesuvokiama, kodėl ignoruojama ministro pirmininko įsakymu sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta  iki balandžio 28 dienos išanalizuoti ir pateikti sisteminius švietimo sistemos pertvarkos sprendimus. Darau išvadą, kad balsavusiems už LEU ir VDU susijungimą sisteminė pertvarka ir valstybės interesai nerūpi“, – savo „Facebook“ paskyroje tuomet rašė S.Skvernelis.

„Aš, kaip Seimo narys, rengiu kreipimąsi į parlamento Etikos ir procedūrų komisiją. Prašysiu įvertini Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos, kuris buldozeriu stumia savo buvusios darbovietės išlikimo klausimą, elgesį. Lauksiu komisijos atsakymo, ar tai nėra akivaizdus interesų konfliktas“, – teigė premjeras, bet vėliau ketinimų atsisakė.

Seimas šiuo metu svarsto Vyriausybės pasiūlytą universitetų pertvarkos planą, pagal kurį sostinėje turėjo veikti klasikinis Vilniaus universitetas ir profilinis Vilniaus Gedimino technikos universitetas, o Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Vytauto Didžiojo universitetus, prie jo turėtų būti prijungtas ir Vilniuje veikiantis Lietuvos edukologijos universitetas. Taip pat Kaune turėjo likti vienas profilinis universitetas – Lietuvos sveikatos mokslų.

Vyriausybės sudarytos darbo grupės pasiūlymuose buvo numatyta prie VU jungti ir Lietuvos edukologijos universitetą, tačiau Vyriausybei teikiant nutarimo projektą jis jau įrašytas kaip jungiamas prie Vytauto Didžiojo universiteto Kaune.

Vėliau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai registravo pasiūlymą pertvarkos planui: šalyje veiktų po klasikinį universitetą Vilniuje ir Kaune, taip pat šiuose miestuose galėtų veikti technologinių, sveikatos mokslų universitetai, Šiaulių ir Klaipėdos universitetai taptų padaliniais. Šis siūlymas atitinka Vytauto Didžiojo universiteto propaguojamą planą, pagal kurį VDU išlaiko savarankišką statusą ir vardą, jungdamasis su Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetais, taip pat Lietuvos sporto universitetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.