Prabilo Alantos kunigo vairuotojas: prabangi „Tesla“ – ne vienintelė problema

„Svarbu ne tai, kad kunigas pasistatė savo prabangų automobilį neįgaliesiems skirtoje vietoje, juo labiau kad jis pats sako, jog turi tam teisę, bet tai, kas jau kuris laikas vyksta Alantoje.

 S.Sudentas nukentėjo nuo užpuoliko.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 S.Sudentas nukentėjo nuo užpuoliko.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Kunigo „Tesla“ prie prekybos centro.<br> „Facebook.com“ nuotr.
 Kunigo „Tesla“ prie prekybos centro.<br> „Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 25, 2017, 8:19 AM, atnaujinta Jun 25, 2017, 2:03 PM

Vieša paslaptis, kad kunigas buvo užkluptas viename sostinės naktinių klubų besilinksminantis su merginomis. Kadangi jis sėdėjo vadinamojoje VIP zonoje, kur negali patekti pašaliniai žmonės, o vis dėlto buvo pastebėtas, apsaugos darbuotojas neteko darbo. Kunigą pas mus vadina Alantos caru“, – naujienų portalo lrytas.lt redakcijai pasakojo Aukštaitijos krašto gyventojas, pageidavęs neviešinti savo tapatybės (pašnekovo vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Aut.).

Praėjusią savaitę daug atgarsių sulaukė įvykis, kai socialiniuose tinkluose ėmė plisti nuotrauka, kurioje prabangus „Tesla“ automobilis pastatytas prie prekybos centro net per dvi neįgaliesiems skirtas vietas. Netrukus paaiškėjo, kad tai Alantos Šv.Apaštalo Jokūbo parapijos klebono Sigito Sudento automobilis. 53 metų dvasininkas teigė turintis neįgaliojo pažymėjimą ir galintis statyti automobilį neįgaliesiems skirtose vietose.

Tuo pačiu „Tesla Model S“ S.Sudentas balandžio pabaigoje buvo patekęs į didelę avariją Vilniuje. Tuomet su juo susidūręs taksi automobilis nuskriejo į namo sieną, buvo sužalota taksi važiavusi mergina. Be modernios „Tesla“, dvasininkas vairuoja ir „Volvo XC60“ visureigį.

Dvasininkas žurnalistams yra sakęs, kad tokį automobilį pasirinko, mat siekia saugoti gamtą, o ir įsigytas jis už kur kas mažesnę nei rinkos kainą.

Kelionės ir pramogos

„Neseniai spaudoje buvo aprašyta avarija, kai kunigo automobilis nepraleido taksi automobilio ir pastarasis trenkėsi į sieną. Iš tikrųjų tą kartą prie vairo sėdėjo „žalias klevas“, o kunigas prisiėmė kaltę, kad būtų galima gauti draudimo išmoką“, – pasakojo su redakcija susisiekęs šaltinis.

Paprašius patikslinti, ar tai reiškia, kad kunigas turi vairuotoją, pašnekovas sakė: „Čia tokie dalykėliai... Kunigas Aušros Vartų bažnyčioje laiko mišias, o paskui su draugais „padaro gramą“, pasisamdo kokį jauną vairuotoją, kuriam už visą dieną moka 30 eurų. Už šią sumą vairuotojui reikia dirbti visą dieną ir jį vežti visur, kur sakoma. Klebono „Tesla“ teko vairuoti ir man“, – atviravo vyras ir pridūrė, kad kone visi vairuotojo pažymėjimą turintys jaunuoliai Alantoje yra sėdėję prie kunigo „Tesla“ vairo.

Paklausus apie kelionės maršrutą ir detales pašnekovas pasakojo: „Vairuoti prabangųjį automobilį teko nuo vidurdienio iki pat vidurnakčio. Kelionė prasidėjo Alantoje, paskui kunigas nusipirko ir alkoholinių gėrimų, valandai buvo užsukęs pas draugą. Teko lankytis viename didžiųjų sostinės prekybos centrų. Kol kroviau elektromobilį, kunigas su draugais linksminosi prekybos centre esančiose kavinėse, į Alantą kunigas grįžo jau būdamas girtas.“

Anot pašnekovo, jei sutiktumėte kunigą prekybos centre, jo tikrai nepažintumėte, mat nusiėmęs baltą dvasininko apykaklę jis ištirpsta minioje. „Kunigas labai rūpinasi savo išvaizda, daug lauko praleidžia Žydrūno Savicko sporto klube Molėtuose“, – sakė pašnekovas.

Įvertino rodomą pamaldumą

Iš ilgo pokalbio su pašnekovu paaiškėjo, kad ne tik kelionės į Vilnių dažnai baigiasi pramogomis, neretai kunigas mėgsta pramogauti ir su vietiniu jaunimu. „Neseniai kunigas pats išsipirko telefono pokalbio įrašą, kuriame užfiksuota, kaip jis pats siūlo jaunimui atvykti pas jį pasilinksminti. Kunigas nežinojo, kad pokalbis įrašomas... Alantoje yra tokia kavinė „Seklyčia“, ten dažnai galima rasti kunigą išgėrinėjantį su vietos jaunimu ir visiems viskas įprasta.“

Jaunimas mėgsta kunigą, kad taip noriai priima į savo draugiją? „O kaip jo galima nemėgti, jei leidžia savo „Tesla“ pasivažinėti“, – šyptelėjo pašnekovas.

Vyras pasakojo, kad su bendruomene dvasininkas bendrauja itin tiesmukai ir auka bažnyčiai jau tapo mokestine prievole: „Ateina kunigas kalėdoti, jei žmogus duoda 50 eurų, jam tiesiai šviesiai sakoma, kad suma per maža, nes pusė iš tos sumos jam, o pusė – bažnyčiai.“

Pašnekovo teigimu, dvasininkas rajone labai įtakingas žmogus, o ir pinigų prabangiam automobiliui tikrai suaukojo ne dievobaimingi parapijiečiai. Alantiškiai spėlioja, kad kunigą nuo finansinių negandų saugo tai, kad jis yra anapilin išėjusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko šeimos draugas. Būtent šis dvasininkas ir išklausė paskutinę su sunkia liga kovojusio prezidento išpažintį.

Pokalbio pabaigoje, paklaustas, kokį įspūdį jam paliko dvasininkas bendrų kelionių metu, pašnekovas buvo atviras: „Kunigas rodo didelį pamaldumą: jei kelyje aplenkiame dviratininką, jį peržegnoja... Jei važiuojame pro kokį mažą kaimelį, jį taip pat peržegnoja, palaimina žmones... Suprantu, kunigas yra kunigas, bet kai demonstruojama prabanga virsta per kraštus... “

Parapijiečiai prabilti nenori, kunigas – labai užsiėmęs

Naujienų portalas lrytas.lt pakalbino ir daugiau Alantos parapijiečių, tiesa, net ir nuolat bažnyčioje besilankantys žmonės viešai kalbėti apie kunigą nenorėjo. Jie džiaugėsi, kad S.Sudentui pavyko rasti lėšų bažnyčiai atnaujinti, teigė, kad dvasininkui privalomus darbus jis atliekantis nepriekaištingai.

Atrodo, jog pats kunigas taip pat nėra nusiteikęs bendrauti su žurnalistais, mat susisiekus su juo pirmadienio popietę jis teigė, kad jam būtų patogiau kalbėtis antradienio rytą. Tačiau perskambinus antradienį S.Sudentas suskubo aiškinti, kad jo laukia daugybė darbų ir jis neturįs laiko net išklausyti, kokiu klausimu skambinama. Kunigas pasiūlė skambinti jam po savaitės, kai grįš iš kelionės, ir baigė pokalbį.

Būta tik anoniminių skundų

Panevėžio vyskupijos kurijos kancleris kunigas Saulius Černiauskas teigė, kad kurija sulaukusi anoniminių skundų dėl Alantos kunigo.

„Yra buvę anoniminių skundų, bet suprantate, ką reiškia anoniminis skundas? Perskaitome, ir tiek. Jei žmogus nori ką nors pranešti, reikėtų pristatyti, juk būna visokio šmeižto. Anoniminių skundų esame gavę ne apie vieną kunigą, jei imsime tikrinti juos visus, kas ką pasakė ar kas ką matė, tai imkite ir rašykite orų prognozes apie tai, ką sakė kokia nors močiutė... Taip nedaroma“, – kalbėjo jis.

S.Černiauskas, paklaustas, ar naujienų portalo lrytas.lt turima informacija sutampa su kurijos turimų skundų turiniu, atsakė neigiamai. „Negaliu atskleisti, kuo buvo skundžiamasi, nes tai nėra įrodyta faktais, nėra atgalinio ryšio ir šito jau nepatikrinsi, tai buvo senokai“, – kalbėjo S.Černiauskas ir pridūrė, kad minėti anoniminiai skundai buvo gauti senokai.

Kunigas atsidūrė ligoninėje

Nemalonus incidentas S.Sudentą ištiko ir birželio 21-sios rytą: po susidūrimo su nusikaltėliu atsidūrė Utenos ligoninėje. Pasak paties klebono, piktadarys jį nustūmė nuo laiptų.

Klebonijoje buvęs kunigas Sigitas Sudentas išgirdo, kad kažkas krebžda greta esančiose „Caritas“ patalpose. Nuėjęs pažiūrėti, kas ten vyksta, klebonas išvydo prie durų spynos besikrapštantį nepažįstamą vyrą.

Spėjama, kad vyriškis bandė įsilaužti į „Caritas“ patalpas. Tačiau užkluptas klebono, jis spruko. Sprukdamas piktadarys nustūmė S.Sudentą nuo laiptų. Dėl patirtų sužalojimų dvasininkas gydomas ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.