Dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus galimo piktnaudžiavimo pradedamas STT tyrimas

Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą, gavusi Seimo narių kreipimąsi dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, kad Seimo narys A. Skardžius gauna pajamų, nuomojant žemės sklypus vėjo jėgainių verslui plėtoti, verslininkams, kurių interesus galimai gina Seime, rašoma STT pranešime.

Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Skardžius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2017, 2:46 PM, atnaujinta Jun 27, 2017, 4:10 PM

Atliekant tyrimą bus surinkti, išanalizuoti duomenys ir įvertinta, ar buvo padaryta korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų rengiant ir svarstant atskirus teisės aktų projektus, kuriais reglamentuojamas vėjo energetikos ir kitų atsinaujinančių išteklių energetikos rūšių plėtros skatinimas.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jį kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas.

Prakalbo apie prekybą poveikiu

Su prašymu pradėti tyrimą į STT kreipėsi Seimo narys, konservatorius Arvydas Anušauskas. Ketvirtadienį parlamente jis sakė, kad paviešinta informacija apie A.Skardžių ir vėjo energetikus, leidžia daryti prielaidas, kad galimai vyko prekyba poveikiu. 

„Yra tokia sąvoka kaip prekyba poveikiu. Dar prieš šešetą metų jos nebuvo, bet kuomet buvo įvesta, buvo įvestos ir labai aiškios nuorodos, kas tai yra. Jeigu politikas siekdamas asmeninių tikslų dalyvauja teisės aktų priėmime ir už tai gauna arba trečias asmuo, ar jis asmeniškai, ar dar kas nors tą naudą ir yra susiję su tuo politiku. 

Be abejonės tai, kas buvo paskelbta mums davė pagrindą įtarti, kad tai buvo prekyba poveikiu, nes proteguojant su vėjo energetikos verslu susijusius projektus buvo gaunama ir materialinė nauda, kuri buvo tiesiogiai proporcinga energijos kainos pokyčiams", - kalbėjo A.Anušauskas. Jis teigė manantis, kad STT paskelbs išvadas ir tada bus aišku, kokių veiksmų toliau imtis. 

Pradėtu tyrimu džiaugiasi

Pats A.Skardžius neatrodė nusiminęs dėl to, kad STT pradėjo ikiteisminį tyrimą. Tiesa, jis tikino, kad tai toli gražu ne ikiteisminis tyrimas, o „procedūrą". A.Skardžius teigė, kad pasirodžius informacijai apie tai, kad jis galimai atstovauja vėjo energetikų interesams, pats norėjo, kad insititucijos pradėtų tyrimą. 

„Jokio atstovavimo interesams, išskyrus viešą interesą, nebuvo ir neteikiau jokių teisės aktų. Su vėjo energetika nebuvo teikta jokių teisės aktų. Antikorupcinė komisija taip pat kreipėsi ar ketino kreiptis į STT, nes ji vienintelė ir vertina antikorupciniu požiūriu teiktus teises aktus. Džiaugiuosi, kad ne politikai, o institucijos, kurios turi kompetenciją, vertins", - kalbėjo A.Skardžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.