Panevėžio gatvėmis vaikomas dramblys pašiurpino miestiečius

Po kilusio skandalo dėl „Francesko“ cirko Šiauliuose, kai gyventojai pasipiktino dėl gyvūno išnaudojimo, situacija kartojasi ir Panevėžyje. Socialiniuose tinkluose kyla aistros dėl gyvūnų teisių pažeidimų ir egzotinio gyvūno kankinimo.

Daugiau nuotraukų (5)

Vilda Lukaitytė (JP.lt)

Jun 29, 2017, 7:04 PM, atnaujinta Nov 20, 2019, 10:43 AM

Į Panevėžio miestą atvykęs Čekijos cirkas „Francesko“ kartu atsigabeno ir egzotinį dramblį. Jau trečiadienio popietę dramblys darbuotojų buvo vejamas į gatves, lyg cirko reklama. Po šio dramblio išnaudojimo reklamos tikslais, socialiniuose tinkluose kilo gyventojų pasipiktinimas, rašo portalas jp.lt.

„Aš tikrai neketinu vesti savo vaikų į cirką, kuriame išnaudojami gyvūnai. Argi šie žmonės nepasimokė po skandalo Šiauliuose? Nenorime matyti smurto prieš laukinius gyvūnus“, – naujienų portalui JP teigė dviejų vaikų mama Jolanta.

Neturėtų būti toleruotina

Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė teigė, kad toks elgesys cirkuose neturėtų būti toleruotinas.

„Tai labai skaudus dalykas, tačiau tam, kad tai pasikeistų, sprendimai turi būti priimami valstybiniu lygmeniu. Laukiniams gyvūnams cirkas nėra gera vieta. Tai blogos sąlygos ir jų kankinimas. Jie visa laiką yra svaiginami. Ar tai ne žiaurus elgesys?“, – savo nuomonę dėstė R. Liberienė. Kitokia situacija yra su naminiais gyvūnais. Kaip pasakojo R. Liberenė, mažesni naminiai gyvūnai, noriai dalyvauja dresūroje ir jiems tai patinka.

„Šunims bei katėms tai natūrali aplinka. Jie noriai imasi dresūros, važiavimas mašina jiems nesukelia problemų, tačiau visai kas kita egzotiniai ir laukiniai žvėrys, kuriems gabenimas transporto priemone suspaustiems nėra malonumas“, – pasakojo Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė.

Seimo nariai svarsto įstatymo pataisą

Seimo narys Linas Balsys, išgirdęs, kad situacija kartojasi ir Panevėžio mieste, neslėpė pasipiktinimo.

„Inicijavau įstatymo pataisą. Jai pritarta ir ji jau užregistruota. Rudens sesijos metu svarstysime pataisas, kad Lietuvoje būtų uždrausti cirkų pasirodymai su laukiniais žvėrimis“, – teigė Lietuvos žaliųjų partijos narys L. Balsys.

Parlamentaro nuomone, laukiniai gyvūnai nėra genetiškai pritaikyti ilgoms kelionėms transporto priemonėse, uždaruose narvuose be vietos.

„Laukiniai gyvūnai yra įpratę keliauti ir nueit didelius atstumus, tačiau cirko gyvūnai yra užsprausti į ankštus gardus, kurie neleidžia jiems fiziškai judėti“, – teigė L. Balsys.

Seimo narys įsitikinęs, kad jau rudenį Lietuvoje bus uždraustas cirkas su laukiniais gyvūnais.

„Turime žvelgti į kitas Europos Sąjungos šalis, kurios netoleruoja tokio elgesio. Taip pat pasaulyje turime puikių cirko pavyzdžių, kaip „Cirque de Soleil“, kuris žiūrovus džiugina žmonių sugebėjimais, o ne žiauriu elgesiu su gyvūnais“, – pasakojo L. Balsys

Istorija kartojasi

Po to, kai cirkas prieš daugiau nei mėnesį atkeliavo į Šiaulius ir žiniasklaidoje bei socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimai apie keistą elgesį su laukiniais gyvūnais, daug diskusijų sukėlęs gastroliuojančio čekų cirko „Francesko“ dramblys sulaukė ir aplinkosaugininkų dėmesio.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai patikrino, kokiomis sąlygomis laikomi šio cirko gyvūnai. Cirko atstovai aplinkosaugininkams nepateikė visų reikiamų dokumentų, be to, buvo nustatyta, kad afrikinis dramblys laikomas reikalavimų neatitinkančiose sąlygose. Cirko atstovams surašytas privalomas nurodymas. Aplinkosaugininkai domėjosi ne dramblio, bet ir šio cirko liūtų gyvenimo sąlygomis.

Cirko „Francesko“ veikla ŠRAAD darbuotojai domėjosi jau ne pirmą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.