Politologas įsitikinęs: valdantieji ignoruos prezidentę

Premjeras siekia išsaugoti įtaką

Kritikos sulaukę valdantieji prezidentę bandys apeiti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kritikos sulaukę valdantieji prezidentę bandys apeiti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Politologas Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 30, 2017, 6:00 PM

Premjeras siekia išsaugoti įtaką

Anot politologo, premjeras Saulius Skvernelis šiuo metu ne itin daug dėmesio skiria tam, kaip pelnyti visuomenės palankumą gana sudėtingoje situacijoje. „Akivaizdu, kad atėjo riba, kuomet gali stipriai susvyruoti požiūris į S.Skvernelį ir jam reikia padaryti kažkokią stiprią akciją. 

Visi jo veiksmai nori jis ar ne, motyvuoti ne tiek noru ar siekiu vykdyti Vyriausybės funkcijas, kiek noru per Vyriausybės funkcijų vykdymo demonstravimą išsaugoti save kaip aktyvų ir politikoje įtaką darantį asmenį“, - kalbėjo L.Bielinis. 

Jo manymu, prezidentė pajutusi, kad Vyriausybė ir jos vadovas užmiršta pagrindines savo pareigas, tokia kritika paskatino juos susigriebti. 

 Arogancija – ne vieno politiko bruožas

Tiesa, politologas teigė, kad kiekvienas valstybėje funkcionuojantis politikas ar valdininkas gali būti pavadintas arogantišku, jei nevykdo savo tiesioginių funkcijų arba pasinaudodamas savo pozicija siekia visai kitų tikslų, nei priklauso jo užimamai pozicijai. 

 Vyriausybės vadovas turi vykdyti Vyriausybės programą ir maksimaliai, profesionaliai ir efektingai realizuoti tai, kas yra privaloma jam, kaip premjerui, Vyriausybėje. 

Šiuo atveju politikuoti arba siekti paraleliai kitų tikslų ar suteikti jiems prioritetą, išties, yra tam tikras arogancijos, savo funkcijų negerbimo požymis ir, tuo pačiu, pasitikėjimo ignoravimo aktas“, - teigė politologas. 

Ignoruos prezidentę

Tai nėra pirmasis kartas kai valdantieji sulaukia D.Grybauskaitės kritikos. Birželio pradžioje prezidentė Seime skaitė metinį pranešimą, kuriame kritikos netrūko praktiškai visoms valstiečių vykdomoms reformoms. Tada „valstiečiai“ kritikos nesureikšmino ir toliau laikėsi pozicijos, kad viskas yra gerai. L.Bielinis mano, kad panašiai bus ir šiuo atveju. 

Politologas sakė manantis, kad valdantieji ir toliau ignoruos prezidentę, nes žiūrint iš politinio intereso pozicijos, jie supranta, kad artėjant D.Grybauskaitės antros kadencijos pabaigai, mažėja ir jos galimybės. 

„Jiems tampa aišku, kad jos įtaka nėra tokia didelė valstybės viduje, kaip įsivaizduoja eilinis žmogus. Ir dėl tos priežasties aš manau, kad jie bandys apeiti prezidentę“, - sakė L.Bielinis. 

 Reformoms trūksta diskusijos

Paklaustas, ar Vyriausybė ir valdančioji LVŽS partija gali sulaukti daugiau šalies vadovės kritikos, L.Bielinis atsakė manantis, kad kritikuoti galima daugelį jų rengiamų reformų, nes jos – nepakankamai diskutuotos. 

„Daugelis tų projektų ar reformų, kurias jei pradeda, yra praktiškai visai neišduskutuotos. Pavyzdys yra aukštojo mokslo reforma. Tai, ką mes turime dabar kaip rezultatą, yra toks bandymas išsisukti iš keblios situacijos, kuomet reformos variantą teikę politikai galų gale suprato, kad trūko diskusijos, neišklausytos nuomonės, kurių yra labai daug“, - kalbėjo politologas. 

Pasak jo, jie prieš teikiant įstatymą nėra susitarimo, projektas nėra veiksmingas. Tą, anot L.Bielinio, galima pasakyti apie daugelį valdančiųjų pasiūlymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.