Prokuratūra išsklaidė abejones dėl Aukščiausiojo Teismo nešališkumo Darbo partijos byloje

Generalinė prokuratūra penktadienį išsklaidė abejones dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nešališkumo nagrinėjant vadinamąją Darbo partijos bylą, sako teismo pirmininkas Rimvydas Norkus.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2017, 4:51 PM

Taip jis komentavo prokurorų išvadą, kad kaip specialusis liudytojas apklaustas ir dėl to iš teisėjo pareigų atsistatydinęs Viktoras Aidukas neatliko jokių veiksmų, leidžiančių jį įtarti bent šališkumu nagrinėjant bylą.

„Prokuratūros atliktas tyrimas išsklaidė abejones dėl to, kad vadinamoji Darbo partijos byla galėjo būti nagrinėjama neskaidriai ir neobjektyviai“, – BNS sakė R.Norkus.

Prokurorų pranešimą, kad Aukščiausiajam Teismui nebuvo darytas poveikis, R.Norkus pavadino „didžiausia moraline satisfakcija teisėjui (V.Aidukui) ir visam Lietuvos Aukščiausiajam Teismui“.

R.Aidukas kaip specialusis liudytojas buvo apklaustas vasario mėnesį. Šis statusas suteikiamas, kai asmuo liudija apie savo veiksmus. Iš pareigų jis atsistatydino kovo mėnesį. Žengti tokį žingsnį jį ragino ir R.Norkus.

„Aš raginau jį apsvarstyti pasitraukimo galimybę, turėdamas omeny Lietuvos Aukščiausiojo Teismo kaip aukščiausios teisminės institucijos vietą ir svarbą Lietuvos teisinėje sistemoje. Šiai institucijai be galo svarbus pasitikėjimas. Kai to pasitikėjimo trūksta, tai dirbti yra sudėtinga. Teisėjas tą suprato ir pats, tokį sprendimą jis priėmė. Vertinti, ar jis teisingas, ar neteisingas, lieka jam pačiam“, – kalbėjo R.Norkus.

„Turint omeny tai, kad nuo tyrimo pradžios iki šio prokuratūros sprendimo praėjo netrumpas laiko tarpas, manau, kad jei teisėjas būtų ir toliau dirbęs savo darbą, būtų viešoje erdvėje būtų įvairiausių spekuliacijų dėl jo nagrinėjamų bylų“, – teigė R.Norkus.

Pasak jo, V.Aidukas turbūt negrįš į pareigas dėl savo amžiaus. Kitąmet jam sueis 65 metai, ir tokio amžiaus teisininkai jau negali dirbti teisėjais.

R.Norkaus nuomone, viešojoje erdvėje specialaus liudytojo statusas dažnai interpretuojamas neteisingai.

„Tai, kad asmuo apklausiamas kaip specialusis liudytojas, jokiu būdu nereiškia, kad jam bus pareikšti įtarimai, o jeigu jam ir būtų pareikšti įtarimai, tikrai nėra jokių garantijų, kad tas asmuo bus pripažintas kaltu padaręs nusikaltimą“, – teigė Aukščiausiojo Teismo vadovas.

Šioje byloje įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti buvusiai Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiajai prokurorei Rita Aliukonienei bei vienam privačiam asmeniui.

Prokurorų vertinimu, buvęs Seimo narys „darbietis“ Vytautas Gapšys turėjo žinoti apie daromą nusikaltimą, tačiau įstatymas jo neįpareigojo pranešti teisėsaugos institucijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.