Politikas suprato, kodėl „valstiečius“ kaime vadina gandragalviais

Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje atsirado naujas įtampos židinys: nepatenkintas parlamente priimamais sprendimais tulžį išliejo vienas įtakingiausių partijos narių Viktoras Rinkevičius.

„Valstiečių“ partijos vicepirmininkas V.Rinkevičius perspėjo bendražygius.<br>T.Bauro nuotr.
„Valstiečių“ partijos vicepirmininkas V.Rinkevičius perspėjo bendražygius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jul 1, 2017, 2:22 PM

Į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko postą pretendavęs, bet jo negavęs V.Rinkevičius į šuns dienas išdėjo „valstiečių“ vykdomą politiką ir prisipažino supratęs, kodėl kaimuose jie vadinami gandragalviais.

Savo nuogąstavimus partijos vicepirmininkas išdėstė bendražygiams skirtame laiške: „Po mūsų valdymo, po ketverių metų, galiu garantuoti – jei elgsimės taip kaip dabar, gyvulininkystės gamyba dar sumažės.“

Patyrusiam „valstiečiui“ taip pat nesuprantama, kaip draudimų politika suderinama su ekonomikos klestėjimu, socialinės atskirties mažinimu, gyvenimo lygio, pajamų didinimu, pensijų, socialinės paramos didinimu: „Iš kur gausime pinigų – iš draudimų? Pasaulyje tokio fenomeno dar nebuvo. Ne veltui kaime mus jau vadina gandragalviais.“

Sureagavo į balsavimą

V.Rinkevičius taip reagavo į šią savaitę Seime vykusį balsavimą dėl naujos Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo redakcijos.

Dėl įstatymui pateiktų siūlymų tarp parlamentarų kilo aršios diskusijos, nes iš pradžių norėta, kad į poveikio aplinkai vertinimo procesą nebūtų įtrauktos savivaldybės, kurios dabar, atsižvelgdamos į gyventojų protestus, neretai blokuoja tokių leidimų išdavimą.

Be to, stambieji Seimo ūkininkai ir Kaimo reikalų komiteto nariai bandė smarkiai išpūsti gyvulių skaičių, į kurį atsižvelgiant fermoms būtų privaloma atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras.

Pataisa nuvylė daugelį

Tiesa, priimtas įstatymas nuvylė ne tik griežtesne tvarka nepatenkintą V.Rinkevičių, kai kuriuos stambiuosius ūkininkus, bet ir tuos, kuriems pasirodė, kad naujosios nuostatos dar pernelyg švelnios.

Antai Mišrios Seimo narių grupės narys Žaliųjų partijos vedlys Linas Balsys tvirtino, kad pasiekti kompromisai pernelyg dideli: „Tai nuolaidžiavimas – balsavimai parodė, kad Seime formuojasi naujas darinys, kurį būtų galima pavadinti vištų koalicija. Jai rūpi tik naftininkų, vištininkų ir kiaulininkų interesai.“

Gali reikšti savo nuomonę

Tuo metu gandragalviais „valstiečius“ išvadinusį V.Rinkevičių siūloma svarstyti partijos etikos komisijoje.

„Ne aš šią pravardę sugalvojau ir nieko nebijau. Esu partijoje nuo jos įkūrimo ir, manau, turiu teisę reikšti savo nuomonę“, – „Lietuvos rytui“ sakė parlamentaras.

Be to, V.Rinkevičius aiškino ne tiek reiškęs savo nuomonę, kiek perdavęs susitikimuose su gyventojais išgirstas mintis: „Manau, reikėtų labiau įsiklausyti į jų žodžius, lūkesčius.

Kai kas pas mus giriasi sudarę labai palankias sąlygas investicijų plėtrai į žemės ūkį, bet šiuo atveju taip nėra. Aišku, tai diskusijų klausimas – vieniems atrodo vienaip, kitiems kitaip. Diskusijos dar niekam nepakenkė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.