Viešai Rasą Juknevičienę gėdinęs Andrius Tapinas pats buvo pričiuptas

Žodis žvirbliu išskrenda, bet jaučiu sugrįžta – taip būtų galima apibūdinti situaciją, kai rasistiniai pareiškimai iš žinomų politikų ir visuomenės veikėjų lūpų pasmerkia juos viešam gėdinimui ir kritikos lavinai. Jie, reaguodami į nemalonias situacijas, skuba redaguoti socialiniuose tinkluose paskelbtų žinučių ir viešai atsiprašinėti.

 Ar A.apinas atsiprašys R.Juknevičienės?<br> Nuotr. „Lrytas.lt“ archyvo
 Ar A.apinas atsiprašys R.Juknevičienės?<br> Nuotr. „Lrytas.lt“ archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2017, 9:55 AM, atnaujinta Jul 3, 2017, 10:26 AM

Nustebino A.Tapino žodžiai

Internete išplatinta vienos televizijos laidos ištrauka, kurioje kalbėdamas apie Briuselį visuomenės veikėjas Andrius Tapinas sakė: „Tai nėra mano pats mėgstamiausias miestas. Pastarąjį kartą, kai buvau, buvo labai slogus įspūdis. Nesaugus įspūdis susidarė... Būtent dėl besitrinančių tamsaus gymio vaikinų, nulydinčių ilgesingais žvilgsniais....“ 

Po laidos vedėjo komentaro, kad šie A.Tapino žodžiai gali būti suprasti kaip rasistinio pobūdžio pamąstymai, jis teigė, kad kiekvienas gali juos suprasti kaip nori, ir pridūrė, kad pastarasis apsilankymas Norvegijos sostinėje Olse taip pat paliko ne pačių geriausių prisiminimų.

„Galite sakyti kaip norite, bet iš šimto elgetų devyniasdešimt devyni, kurie prašo iš tavęs pinigų, yra tamsaus gymio“, – kalbėjo A.Tapinas.

Skubėjo teisintis

Pats A.Tapinas, reaguodamas į jo adresu pasiųstą kritiką dėl galimo rasizmo, savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje išplatino paaiškinimą. 

„Žodžiai skamba iš tiesų labai nekaip. Vienas niuansas – kovo 22 diena, kai buvo įrašinėjama laida, nebuvo tiesiog diena. Likus kelioms valandoms iki įrašo ISIS įvykdė teroro aktą Briuselyje oro uoste ir metro.

Algis Ramanauskas neleis sumeluoti – planavome kalbėti apie visai kitus dalykus, bet viskas pasikeitė vos ne studijoje. Ir abiem buvo šokas po įvykių Briuselyje – tuo metu jau buvo žinoma apie dešimtis žuvusių ir šimtus sužeistų“, – rašė A.Tapinas. 

Priminė R.Juknevičienės atvejį

Po šiuo įrašu skaitytojai kritikavo A.Tapiną ne tik dėl laidoje jo pasakytų žodžių, bet ir dėl dvejopų standartų. 

Socialiniame tinkle komentarą palikęs Seimo narys Laurynas Kasčiūnas priminė A.Tapinui, jog jis ne taip seniai kritikos strėlių paleido į konservatorę Rasą Juknevičienę.

„Aš tik priminsiu, kad jūs Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarę, politikę, kuri vykdo bene efektyviausią parlamentinę diplomatiją NATO rėmuose, pavyzdžiui, remiant Gruzijos ar Ukrainos narystę NATO, gerbiamą Vakarų aukščiausiuose politikos sluoksniuose, už panašius žodžius išvadinote „Lietuvos parlamentarizmo gėda“. Tai gal verta pasakyti – mea culpa?“ – klausė L.Kasčiūnas.

Politikė jau anksčiau yra sulaukusi kritikos už tai, kad apie oro uoste besimeldžiantį musulmoną yra pasakiusi, jog jai „minčių kyla įvairių“, o neseniai viešėdama JAV ir  dalydamasi įspūdžiais apie savo kelionę Seimo narė užsiminė, kad gatvėse daug benamių ir „daugiausia juodų“.

Tiesa, pati R.Juknevičienė dėl jos pasakymo kilus pasipiktinimui atsiprašė. Tačiau politikė pažymėjo, kad politkorektiškumas nėra jos savybė, o apie socialinę atskirtį būtina kalbėti. „Mano įrašui „Facebook“ apie ankstyvą rytą Vašingtone tikrai pritrūko politkorektiškumo. Dėl to nesiginčiju. Atvirkščiai, jei mano žodžiai sukėlė tiek nemalonių jausmų, diskusijų, susipriešinimo, tikrai atsiprašau. To nesiekiau ir net minčių nebuvo kilę“, – savo „Facebook“ paskyroje paskelbė R.Juknevičienė. 

Anot jos, kaltinimai rasizmu dėl jos ankstesnio įrašo yra nepagrįsti, parlamentarė tikina kelianti socialinės atskirties klausimus. „Tačiau niekada nebuvau, nesu ir nebūsiu rasistė. Toks kaltinimas yra neteisingas ir, beje, jam taip pat toli iki politkorektiškumo. Socialinė atskirtis yra didelė pasaulio bėda. Ji ne tik pas mus. Socialinė atskirtis ir JAV yra didelė, tai jokia paslaptis. Apie tai yra daugybė mokslininkų tyrimų, sprendimų ieško visos vyriausybės“, – teigė  R.Juknevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.