Valdantieji savo buldozeriui randa naujų degalų

Daliai parlamentarų burbant dėl jaukiamų jų atostogų planų Seimas vakar dar kartą – iki liepos 13osios – pratęsė pavasario sesiją. Valdantieji neatsisako užmojų prastumti stringančią urėdijų reformą.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2017, 6:24 AM

Premjeras Saulius Skvernelis dar antradienio rytą kalbėdamas per LRT radiją pareiškė, kad sprendimas dėl daug diskusijų keliančios urėdijų reformos bus priimtas dar šią savaitę.

Tačiau toks pažadas ir liko pažadu.

Dar prieš prasidedant rytiniam Seimo posėdžiui visi su šia reformą susiję klausimai buvo išbraukti iš darbotvarkės.

Anot valdančiųjų, Miškų įstatymo pataisos stringa dėl įvairių procedūrinių vilkinimų.

Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui pasiūlius pratęsti sesiją iki liepos 13 dienos, už tai balsavo 80 parlamentarų, prieš buvo 5, susilaikė 36 parlamentarai.

Pratęsus sesiją liepos 7-ąją planuoti posėdžiai nevyks.

Kai kuriems Seimo nariams priekaištaujant dėl pratęsiamos sesijos V.Pranckietis priminė, kad iš 24 pavasario sesijų 20 buvo pratęstos.

Nori padėti tašką

Praėjusią savaitę parlamentarai buvo nutarę sesiją pratęsti iki liepos 7-osios, tačiau dėl procedūrinių pažeidimų Kaimo reikalų komitetui reikia persvarstyti pasiūlymus Miškų įstatymui.

Be šio komiteto išvados savosios negali pateikti Aplinkos apsaugos komitetas, o be pastarojo žodžio įstatymo projekto negali svarstyti Seimas.

„Aš manau, kad taškas turi būti padėtas. Turime priimti sprendimą – teigiamą ar neigiamą, negalime laikyti miškų sektoriaus neapibrėžtoje situacijoje“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Anot jo, to nereikėtų sieti su pasitikėjimu Vyriausybe: „Vyriausybė tikrai dirbs, gal kas norėtų kitaip, bet nematau pagrindo, kad nedirbs.“

Konservatoriai tyčiojosi

„Sveikinu su atvirumu, aiškiai deklaruojama nuostata, kad sesija pratęsiama dėl urėdijų reformos“, – posėdyje kalbėjo konservatorius Mykolas Majauskas.

Kito konservatoriaus Rimantas Dagio manymu, tai ne miškų reforma, o asmeninių ambicijų reforma.

Dar vienas kalbėjęs dešinysis Arvydas Anušauskas valdantiesiems ironiškai siūlė sesijų pratęsimą sieti su svarbiomis datomis, pavyzdžiui, su Žalgirio mūšiu, Baltijos keliu, Laisvės diena – mat taip esą gražiau atrodytų.

Pasak A.Anušausko, nors sesija pratęsta, Seimo nariai nežino, ką darys, nes dar nėra kitos savaitės plenarinių posėdžių darbotvarkės.

Kalbėjo apie buldozerį

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino pasiruošęs dirbti visą liepą, rugpjūtį, tačiau apgailestavo, kad yra tokia tradicija, kai paskutinėmis sesijos dienomis bandoma „prakišti, prastumti, „buldozeruoti“ kokius nors nevisiškai normalius įstatymus“.

„Tokio Seimo ir tokio buldozerio dar nėra buvę“, – piktinosi Mišriai parlamentarų grupei priklausantis Linas Balsys. Jo nuomone, siekiama sunaikinti valstybinius miškus, urėdijų sistemą ir čia interesų esą turi stambusis medienos verslas. (ELTA, BNS, „Lrytas.lt“, LR)

Socialdemokratai tokiai reformai nepritaria

Pagal Aplinkos ministerijos siūlomą pertvarką, visus valstybinius miškus Lietuvoje valdytų valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“, ji būtų įsteigta sujungus dabartines 42 miškų urėdijas, Valstybinį miškotvarkos institutą ir Generalinę miškų urėdiją.

Tačiau, valdančiojoje koalicijoje esančių socialdemokratų lyderio Gintauto Palucko teigimu, partijos valdyba nusprendė laikytis pozicijos, jog vienos įmonės steigimas yra neracionalus ir prieštarauja regioninės politikos tikslams.

„Socialdemokratai remia urėdijų stambinimą, tačiau mano, kad turėtų likti apie 25-30 stambesnių urėdijų, kurios veiktų kaip atskiri juridiniai vienetai, o ne padaliniai. Juridinių vienetų išlikimas reiškia prekybos mediena decentralizavimą – tai yra teigiamas dalykas, priešingas monopolijai“, – aiškino G.Paluckas.

Pertvarka nepatenkinti ir miškininkai. Jie jau surengė įspėjamąjį streiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.