Moksleiviai skundžia egzaminų rezultatus vis mažiau: bijo vieno

 

Fiksuojama, kad šiemet mokiniai brandos egzaminų rezultatus skundžia rečiau.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Fiksuojama, kad šiemet mokiniai brandos egzaminų rezultatus skundžia rečiau.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2017, 9:28 AM

 

„Parašius apeliaciją įvertinimas gali ne tik pagerėti, bet ir pablogėti. Manyčiau, tai skatina mokinius ir jų mokytojus atidžiau pasižiūrėti į savo darbo kopiją, ją įvertinti ir apsispręsti dėl apeliacijos“,- sakė
lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino vertinimo komisijos pirmininkė, mokytoja ekspertė Daiva Stukienė.

Šiais metais Lietuvos abiturientai padavė trečdaliu mažiau apeliacijų nei pernai dėl jų laikyto lietuvių kalbos ir literatūros egzamino rezultatų. Šiemet savo rašinio įvertinimu skundžiasi 740.

Prieš metus rašinio vertinimu skundėsi 1112 abiturientų, iš jų 63 rašiniai per apeliaciją buvo įvertinti blogiau.

Rašinius viena iš keturių nurodytų temų šiemet rašė 18 525 žmonės.

- Ar tai nėra bausmė už bandymą pasinaudoti demokratijos teikiama teise?

- Tikrai ne. Mes skaitome netaisytą apeliacijos autoriaus rašinio variantą ir nematome, ką jame pažymėjo anksčiau skaitę specialistai.

Mano manymu, būtų neobjektyvu ir neteisinga kitų atžvilgiu nematyti paliktų rašinyje klaidų.

- Kai skundas gresia tokiais nemalonumais - kas gali bandyti skųstis?

- Daugiausia apeliacijas rašo tie, kurie neišlaiko egzamino.  Tie mokiniai mano, kad neturi ko prarasti.

Nemažai apeliuoja tų, kurie gauna absoliutų nulį, t.y. rašydami egzamino darbą nesirėmė nė vienu iš nurodytų autorių.

- Ar jiems pavyksta pakeisti situaciją savo naudai?

- Tikimybė, kad apeliacija pakeis rezultatą, labai nedidelė. Būna, kad vienas kitas rezlutatas keičiasi, bet labai nedaug.

- O jei tai puikus savarankiškas kūrinys: nepriekaištingu stiliumi išdėstytos originalios mintys?

- Tokių darbų šiais metais tikrai labai daug.  Parašytų raštingai ir stilinga kalba.  Bet egzamino reikalavimas yra pasirinkti vieną iš trijų egzaminų temoje skliaustuose nurodytų autorių.  Tai įtvirtinta egzamino programoje.  Jei žmogus to nepadaro - jo darbas nevertinamas ir rašomas absoliutus nulis.

- Kiek valstybei kainuoja abiturientų teisė į apeliaciją?

- 26 komisijos nariai, taip pat 6 mokslininkai literatūrologai skaito darbus iš naujo, nematydami, kaip šie buvo įvertinti. Jų valandinis atlyginimas nesikeičia jau daug metų - 4 eurai 12 centų ir yra vienodas tie pagrindinės egzaminų sesijos, tiek apeliacijų vertintojams.  

- Kuri tema sulaukė daugiausia apeliacijų?

- Jei 11,5 tūkst. moksleivių iš daugiau nei 18 tūkstančių rašė pirmąja tema:  "Kas žmogui teikia ramybę", tai ir apeliacijų daugiausia iš tokį rašinį rašiusiųjų.

Greičiausiai ši tema jiems pasirodė lengviausia, nes skliaustuose buvo nurodytas Antanas Baranauskas.  Bet buvo visko.  Viename rašinyje buvo teigiama, kad žmogui ramybę teikia gamta A.Baranausko "Dievų miške", nes ten gyvena ... dievai.

Bet ir rašiniuose kitomis temomis painiojami autoriai, kūriniai.

Temoje "Kodėl žmogui svarbi jo kilmė? " mokinys rašė, kad Radvano kūrinyje "Ponas Tadas" riteris Keleris kovoja su Ruduoju riteriu.  Trys viename: J. Radvano "Radviliada", A.Mickevičiaus "Ponas Tadas" ir V.Krėvės "Skirgaila".

- Ar buvo bandymų sukčiauti?

- Šiemet nusirašinėjimų nebuvo užfiksuota. Bet buvo nemažai bandymų sukčiauti nurodant klaidingą parašytų žodžių skaičių. Rašinyje turėtų būti ne mažiau kaip 500 žodžių, jų neparašę vaikai pažymi, neva jau tiek parašė tikėdamiesi, kad taisytojai jais patikės ir neperskaičiuos. Už neparašytus 30 žodžių iš galutinio įvertinimo atimamas vienas taškas. 

- Ar iš abiturientų kūrinių galima spręsti, kokia karta ateina?

- Ateina karta, kuris nenori skaityti, bet moka rašyti.

Šiais metais pagerėjęs abiturientų raštingums - rašyba, skyryba, kalbos vartojimas.  Nemažai darbų gavo visus arba beveik visus galimus taškus už raštingumą ir gana mažai už turinį.

- Kodėl internete tikinama, kad jūs tyčiojatės iš abiturientų, nes rašinių vertinimo sistema labai paini ir nesuprantama?

- Iš abiturientų niekas nesityčioja.  Yra vertinimo normos, jos yra viešos. 50 taškų konvertuojami į šimtabalę sistemą.

Tačiau visų kitų egzaminų išlaikymo riba - 16 proc. taškų, o lietuvių kalbos išlaikymo riba gerokai aukštesnė, nei visų kitų likusių -30 procentų. Tiek reikia surinkti, kad išlaikytum. 

Subjektyvumo išvengti neįmanoma, bet kiek įmanoma vertinimą stengiamės standartizuoti.  Subjektyvumo gali būti tik vertinant turinį. Šiais metais buvo surengti du seminarai vertintojams, stengiamės jų požiūrį suvienodinti.  Visuose 4 vertinimo centruose dirbo ir mokslininkai, su kuriais vertintojai galėjo tartis dėl probleminių darbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.