Licėjaus vadovas paaiškino valdžiai: „Direktorių buvo galima atleisti ir anksčiau“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Seimo priimtas įstatymo pataisas, kuriomis įvedamos kadencijos švietimo įstaigų vadovams. Vadovų kadencijos trukmė bus penkeri metai. Švietimo įstatymo pataisas inicijavusi prezidentė siūlė, kad mokyklos vadovu tas pats asmuo turėtų būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės, bet Seimas tam nepritarė.

 D.Grybauskaitė teigė, kad parlamentarų priimtos pataisos užtikrins skaidrią ir depolitizuotą vadovų atranką.<br> Lrytas.lt koliažas
 D.Grybauskaitė teigė, kad parlamentarų priimtos pataisos užtikrins skaidrią ir depolitizuotą vadovų atranką.<br> Lrytas.lt koliažas
D.Grybauskaitė teigė, kad parlamentarų priimtos pataisos užtikrins skaidrią ir depolitizuotą vadovų atranką.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Grybauskaitė teigė, kad parlamentarų priimtos pataisos užtikrins skaidrią ir depolitizuotą vadovų atranką.<br>D.Umbraso nuotr.
 S.Jurkevičius sakė niekada nebuvęs politinės partijos narys. <br> V.Balkūno nuotr.
 S.Jurkevičius sakė niekada nebuvęs politinės partijos narys. <br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-07-12 19:22, atnaujinta 2017-07-13 10:03

„Sveikas protas nugalėjo, kad ne mechaniškai reikia atleidinėti direktorius, o pagal poreikį“, - apie tokias permainas sakė trečią dešimtmetį Vilniaus licėjui vadovaujantis Saulius Jurkevičius

Parlamentarų priimtos pataisos kadencijų neriboja, bet numato, kad mokyklų vadovai privalės būti nepriekaištingos reputacijos ir kasmet teikti veiklos ataskaitas. Jas vertins mokyklos taryba.


Dvejus metus iš eilės nepatenkinamai įvertintas švietimo įstaigos vadovas bus atleidžiamas iš pareigų.

Įstatymo pataisos įsigalios 2018 metais.

24-tus metus bendrojo lavinimo mokyklai vadovaujantis pedagogas S.Jurkevičius tikras, kad ir iki šiol buvo apstu priemonių atleisti prastai dirbančius mokyklų vadovus, tad ieškoti naujų įrankių tam padaryti nebuvo prasmės. 

„Visada juos galima atleisti – egzistuoja tam skirti mechanizmai, atliekamas auditas. Visada galima rasti priežastį atleisti mokyklos direktorių. Ir visą laiką tų priemonių buvo. O mechaniškai atleisti – neracionaliausias sprendimas. O jei žmogus dirba gerai, nėra prasmės ir atleisti“, - mano S.Jurkevičius. 

Jis įsitikinęs ir kad naujasis Darbo kodeksas atveria daugiau galimybių pažaboti prastus, padėtimi besinaudojančius direktorius.  

„Dabar liberalesnis darbo kodeksas, kuris galėjo būti dar liberalesnis, taip būtume dar labiau į priekį pajudėję. Tad dabar yra dar didesnių prielaidų atleisti žmogų. Kam vaikščioti aplinkiniais keliais ir kelti tiek triukšmo ir beprasmiškų emocijų? 

Valstybėje yra daug svarbesnių darbų, rimtesnių problemų, kurias reikia spręsti. Mokyklos vadovas yra tik viena iš grandžių sistemoje. O dabar nuteikiama, kad mokyklų vadovai yra nesėkmės šaltinis švietimo sistemoje. 


Lietuvos švietimo sistema išgyvena didelę sumaištį. Kalti vadovai, paskui kalti bus mokytojai, o vėliau ir vaikai bus kalti. Naiviai tai atrodo. Nesuprantami esminiai dalykai“, - negailėjo kritikos S.Jurkevičius. 

Anot jo, mūsų šalyje neišsiaiškinama, ką reiškia gera mokykla. Atsakius į jį, būtų aiškiau ir tai, kas yra geras vadovas. 

Tačiau Vilniaus licėjaus direktorius sutiko, kad kai kuriose mokyklose išties kyla problemų dėl prastų vadovų. Tiesa, jis nelinkęs gailėti besiskundžiančių, tačiau nieko nedarančių, kad padėtis pasikeistų, mokytojų. 

„Kodėl mokytojai, nepatenkinti vadovais, tyli? Tam yra švietimo skyriai, ministerija, auditas. Spręskite problemas. Tam yra instrumentų. O jei tai neveikia, vadinasi, turime kitą problemą. Arba valstybines struktūras tenkina tokie vadovai“ - kalbėjo S.Jurkevičius.

Prezidentė D.Grybauskaitė teigė, kad parlamentarų priimtos pataisos užtikrins skaidrią ir depolitizuotą vadovų atranką. Į atrankos komisijų, mokyklų tarybų sudėtį nebus įtraukiami valstybės politikai.

S.Jurkevičius sakė niekada nebuvęs politinės partijos narys. 

„Manau, kad mokyklos vadovai neturėtų atstovauti jokiai politinei partijai. Mokykla turėtų būti depolitizuota“, - pabrėžė licėjaus vadovas. 

Švietimo įstaigų vadovai, paskirti į pareigas iki įstatymo įsigaliojimo, ir toliau eis pareigas iki paskyrimo termino pabaigos. Paskirtieji į pareigas neterminuotai, bet jas ėję penkerius ar mažiau metų, liks jose dar penkerius metus.

Nuo 2019 metų bus vykdomi pirmieji vieši konkursai vadovų pareigoms eiti tose švietimo įstaigose, kurių direktoriai neterminuotai vadovavo trisdešimt ir daugiau metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.