Smarkus lietus ligoninę buvo pavertęs baseinu

Lietuvą užvakar vėl skandinusi liūtis daugiausia vandens išliejo ant Elektrėnų, bet labiausiai išgąsdino Širvintas. Čia net buvo paskelbta ekstremali situacija, o ligoninėje naktį teko išjungti elektrą.

Nors iš Širvintų ligoninės rūsio per minutę buvo išpumpuojama 5000 litrų vandens, jo lygis kurį laiką ne krito, o kilo.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Nors iš Širvintų ligoninės rūsio per minutę buvo išpumpuojama 5000 litrų vandens, jo lygis kurį laiką ne krito, o kilo.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Nemažai Širvintų gyventojų vakar turėjo darbo – iš rūsių sėmė vandenį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nemažai Širvintų gyventojų vakar turėjo darbo – iš rūsių sėmė vandenį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektrėnuose buvo užfiksuotas katastrofinis lietus – 80 milimetrų kritulių.
Elektrėnuose buvo užfiksuotas katastrofinis lietus – 80 milimetrų kritulių.
Vilniuje vanduo pragraužė vienuolyno tvorą Verkių gatvėje. Jeigu siena užgrius ant gatvės, eismas sutriks ilgam laikui.
Vilniuje vanduo pragraužė vienuolyno tvorą Verkių gatvėje. Jeigu siena užgrius ant gatvės, eismas sutriks ilgam laikui.
Humoro mėgėjai ir šį antradienį Vilniuje nepraleido progos papramogauti.
Humoro mėgėjai ir šį antradienį Vilniuje nepraleido progos papramogauti.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-07-13 06:23, atnaujinta 2017-07-13 06:24

„Pas mus situacija – katastrofiška“, – vakar pareiškė Širvintų merė Živilė Pinskuvienė.

Rytą buvo sušauktas ekstremalių situacijų valdymo grupės posėdis. Iš pradžių nutarta ekstremalią situaciją paskelbti Širvintų mieste, o paskui – ir visame rajone.

Pasak Ž.Pinskuvienės, tai buvo padaryta, nes paaiškėjo, kad yra neišvažiuojamų kelių, o kai kurie žmonės atkirsti savo namuose.

Blogiausia situacija buvo rajono ligoninėje – ten apsemtos elektros skydinės, svarstyta evakuoti ligonius, bet nutarta to nedaryti. Apsemta ir poliklinika, Socialinių paslaugų centras – ten nebuvo elektros.

Liūtis visus pribloškė

Be elektros buvo likusi ir Širvintų rajono savivaldybės administracija, o jos darbas sutrikęs.

„Savivaldybė – be elektros, rūsiai apsemti. Savivaldybės darbuotojai, apsiavę guminiais batais, iš rūsių nešė archyvus, dokumentus, pumpavome vandenį, kiek įmanoma“, – sakė merė.

Jos duomenimis, rajone yra nuvirtusių ir elektros stulpų, ir medžių: „Tai buvo neapsakomai stipri liūtis. Tai, kas dėjosi, buvo baisu. Per metrą, per pusę metro dėl lietaus nieko nebuvo matyti.

Jis liovėsi tik apie 5 val. ryto, o 2–3 val. nakties situacija dar buvo katastrofiška.“

Ligoninė – be elektros

Apsemtas Širvintų ligoninės rūsys ne juokais išgąsdino medikus. Rūsyje įrengta elektros instaliacija, todėl baiminantis tragedijos nuspręsta ją visai išjungti.

„Kai pamatėme, kad vandens lygis pakilo iki tam tikro lygio ir gali užpilti laidus, nusprendėme išjungti elektrą.

Laimė, kad tuo metu nė vienas pacientas nebuvo operuojamas ar prijungtas prie kokio nors aparato“, – „Lietuvos ryto“ televizijai vakar pasakojo laikinasis Širvintų ligoninės direktorius Vidmantas Eigelis.

Jis sakė, kad tokios situacijos per visą 35 metų ligoninės istoriją nėra buvę.

Pasikartojus liūčiai pacientai gali būti evakuoti.

„Aiškinomės, kur reikėtų išvežti ligonius, bet tikimės, kad to neprireiks.

O kur vežtume? Į kitas ligonines. Kai kurie ligoniai gal galėtų parą praleisti namuose, be to, greta yra poliklinika ir Socialinių paslaugų centras“, – kalbėjo Širvintų savivaldybės administracijos direktorė Ingrida Baltušytė-Četrauskienė.

Žmones apėmė panika

Vanduo apsėmė ne tik ligoninės, bet ir daugybės gyventojų rūsius. Vandenį iš jų semiantys širvintiškiai kalbėjo, kad baigę darbą galės įvertinti, ar daug jų turto sugadino lietus ir praūžusi audra.

„Buvo tikrai labai baisu, nesmagu, vandens daug, ypač rūsiuose, gatvės apsemtos, praeiti, išvažiuoti sunku, tačiau susitvarkysime“, – optimizmo neprarado širvintiškė Inga.

„Mačiau, kaip skęsta miestas, o žmonės buvo apimti panikos. Jie skambino, rašė žinutes, kad jų rūsiai, butai apsemti. Žinote, kiekvienam žmogui jo problema yra pati svarbiausia.

Bet mes su administracijos direktore pirmiausia turėjome rūpintis ligonine, poliklinika ir Socialinių paslaugų centru, kur gydomi žmonės“, – vakar kalbėjo Širvintų merė Ž.Pinskuvienė.

Išjudino vienuolyno tvorą

Antradienio vakarą Pietryčių Lietuvoje siautusi liūtis buvo sutrikdžiusi eismą Vilniuje.

Meteorologų pateiktais duomenimis, Vilniuje antradienio vakarą ir trečiadienį naktį iškrito 45 milimetrai kritulių – mažiau negu per birželio pabaigoje buvusią liūtį. Tada kritulių kiekis siekė 55 mm.

Po antradienį sostinėje siautėjusios liūties vanduo prasigraužė ir pro Trinapolio Karaliaus Kristaus seserų vienuolyno tvorą Verkių gatvėje.

Mūrinis užtvaras jau aižėja nuo vandens atakų. Jeigu masyvi siena užgrius ant gatvės, eismas Verkių gatve sutriks ilgam laikui. O toks pavojus – realus.

„Grinda“ aiškinasi avarijos priežastis, o vienuolyno darbuotojai mano, kad dalis kaltės tenka Verkių ir Pavilnių regioninio parko direkcijai, nepasirūpinusiai, kad būtų išvežti nukirsti medžiai.

Matyt, jie ir užtvindė pro vienuolyną tekantį upelį, o vandenys pagraužė gruntą, ant kurio stovi Trinapolio vienuolyną juosianti siena.

Meras žada investicijų

Vilniaus meras Remigijus Šimašius vakar teigė, kad liūtys sostinės nebesems atnaujinus nuotekų surinkimo sistemą – darbai jau pradėti: „Per trejus metus didžiosios problemos turėtų būti išspręstos, ypač dviejose problemiškiausiose vietose – T.Narbuto gatvėje ir Geležinio Vilko gatvėje po Edukologijos universiteto žiedu.“

Į Vilniaus nuotekų sistemos atnaujinimą planuojama investuoti 26 mln. eurų.

Pakilo Elektrėnų marios

Daugiausia per antradienio ir trečiadienio liūtį lijo Elektrėnuose – čia fiksuotas katastrofinis lietus (80 mm). Trakuose iškrito apie 78 mm kritulių, Molėtuose 54 mm – čia fiksuoti stichiniai lietūs. Šių rajonų savivaldybių vadovai teigė, kad labai rimtų problemų lietus nepridarė.

Pasak Elektrėnų mero Kęstučio Vaitukaičio, sudėtingesnė situacija buvo viename vaikų darželyje, taip pat vanduo užpylė kelių pastatų rūsius, sutriko siurblinių darbas. Buvo užpilta dalis Lietuvos elektrinės pastatų, bet elektrinės veiklos tai nesutrikdė.

Be to, dėl lietaus nuo mazuto rezervuarų sankasos nušliaužė velėna.

Elektrėnų marių, kurių vanduo naudojamas jėgainei aušinti, lygis po liūties pakilo daugiau nei 10 centimetrų.

Trakų rajono administracijos direktoriaus Dariaus Kvedaravičiaus teigimu, vienu metu Trakuose buvo dingusi elektra, vanduo paplovė žvyrkelius, šlaitus.

Panašiai kalbėjo ir Molėtų administracijos direktorius Saulius Jauneika – jo teigimu, nepaisant itin stipraus lietaus, niekas dėl jokių bėdų kol kas į savivaldybę nesikreipė.

Daug lijo ir Ignalinos rajone (53 mm), Švenčionyse (46 mm), Alytuje (34 mm). (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.