Tautinės neapykantos kurstytojas neišsisuko

Viešojoje erdvėje tautinę neapykantą kurstęs ir sovietiniams nusikaltimams pritarimą reiškęs Klaipėdos rajono gyventojas Vaidas Lekstutis neišvengė bausmės – apeliacinis skundas atmestas.

V.Lekstučiui apkarto įžeidinėjimai.
V.Lekstučiui apkarto įžeidinėjimai.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus, „Lietuvos rytas“

2017-07-13 14:50

Paniekinamais žodžiais viešai įžeidinėdamas kitos tautybės ir netradicinės seksualinės orientacijos žmones ir pritardamas sovietų trėmimams su prieštaringai vertinama organizacija „Būkime vieningi“ siejamas Aukštkiemių kaimo (Klaipėdos r.) bendruomenės pirmininkas V.Lekstutis suprato, ką daro, ir suvokė savo žodžių prasmę.

Nekyla abejonių, kad jo veiksmai buvo kryptingi ir jis norėjo taip elgtis. Tai konstatavo V.Lekstučio gynėjo apeliacinį skundą atmetęs Klaipėdos apygardos teismas.

Tad prieš 4 mėnesius Klaipėdos apylinkės teismo skirta bausmė įsiteisėjo.

V.Lekstučiui vieniems metams apribota laisvė ir jis per šešis mėnesius 100 valandų neatlygintinai privalės dirbti sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose arba nevalstybinėse organizacijose.

Po pirmosios teismo instancijos paskelbto nuosprendžio esą prieš jį suklastotą bylą viešai atskleisti veržęsis V.Lekstutis šįkart visuomenei nieko pasakyti nebenorėjo.

Apeliacine tvarka apskundęs jam paskirtą baudą V.Lekstutis tikėjosi net visiško išteisinimo.

Jis tikino niekada neturėjęs tikslo niekinti tam tikros tautybės ar seksualinės orientacijos žmones, iš jų tyčiotis, jų atžvilgiu skatinti neapykantą ar pritarti SSRS vykdytai agresijai prieš Lietuvą.

Tačiau vyrui nepavyko teisėjų kolegijos įtikinti, kad jis naudojosi viešai skelbiamais kitų autorių tekstais, o komentaruose šiais klausimais reiškęs tik savo nuomonę.

Be to, jo tekstai juos analizavusiems ekspertams buvo pateikti esą su sąmoningai paliktomis klaidomis, kurios iškraipiusios jo mintis.

Remdamasis ekspertų išvadomis teismas nustatė, kad komentaruose buvo viešai skatinama neapykanta žydams, homoseksualams, taip pat konservatorių ir liberalų partijų nariams, o prie minimų grupių priskiriami asmenys – atvirai niekinami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.