Mažesnių seniūnijų gyventojams – viešosios paslaugos į namus

36 metrų Mindūnų apžvalgos bokštas laikomas aukščiausiu tokiu statiniu šalyje. Jis kasdien traukia aukščio nebijančius turistus pasigrožėti Labanoro regioniniu parku ir aplink plytinčiais Juodaisiais, Baltaisiais Lakajais, Siesarties ežeru. O Mindūnų seniūnijoje gyvenančių žmonių skaičius, deja, vis traukiasi. Šiuo metu daugiau nei 6 tūkstančių 500 hektarų plote, 33 kaimuose, gyvena tik 851 seniūnijos gyventojas. Tai mažiausia Molėtų rajono seniūnija, nors nuo rajono centro nutolusi tik 10 kilometrų.

Mindūnų seniūnijos ir kiti Molėtų rajono gyventojai jau šią vasarą turės galimybę išsikviesti mobilųjį laiškininką į namus.<br>Lrytas.lt
Mindūnų seniūnijos ir kiti Molėtų rajono gyventojai jau šią vasarą turės galimybę išsikviesti mobilųjį laiškininką į namus.<br>Lrytas.lt
36 metrų Mindūnų apžvalgos bokštas laikomas aukščiausiu tokiu statiniu šalyje. <br>Lrytas nuotr.
36 metrų Mindūnų apžvalgos bokštas laikomas aukščiausiu tokiu statiniu šalyje. <br>Lrytas nuotr.
Vasaros pradžioje Utenos ir Radviliškio rajonuose visos pašto paslaugos gyventojams teikiamos namuose. Pašto operacijas mobilieji laiškininkai atlieka naudodamiesi išmaniąja įranga. <br>"Lietuvos Paštas" nuotr.
Vasaros pradžioje Utenos ir Radviliškio rajonuose visos pašto paslaugos gyventojams teikiamos namuose. Pašto operacijas mobilieji laiškininkai atlieka naudodamiesi išmaniąja įranga. <br>"Lietuvos Paštas" nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 14, 2017, 11:49 AM, atnaujinta Jul 14, 2017, 1:44 PM

Mindūnuose, kaip ir kitose kaimiškose vietovėse, socialinių ir viešųjų paslaugų infrastruktūros išlaikymas dėl mažėjančių vartotojų skaičiaus tampa neefektyvus ir nuostolingas. Tad vienų paslaugų atsisakoma, kitos norėdamos išlikti keičiasi – tampa mobiliomis.

Pasiekti kitus miestus – sudėtinga

Mindūnuose porą dešimtmečių gyvenanti Dangira prisimena, jog jai atsikėlus į Mindūnus, susisiekimas su kitais miestais rajono autobusais buvo labai geras – 5 kartus važiuodavo autobusas pirmyn ir atgal, o dabar be mašinos kaip be rankų. Kita Mindūnų gyventoja Ksenija pasakoja, jog į polikliniką Molėtuose autobusu galima atvykti 9 valandą, grįšti – 16 valandą. Kitos galimybės važiuoti viešuoju transportu Mindūnų gyventojai neturi. Jau antrą dešimtmetį seniūne dirbanti Virginija Salapėtienė sako, kad seniūnijos gyventojai mielai vienas kitą pavežėja, nes autobusas į Molėtus pravažiuoja tik ryte ir grįžta pavakare.


Prieš daugiau nei 10 metų Mindūnuose veikė pradinė mokykla, vaikų lopšelis-darželis, dirbo medicinos felčerė. Šiandien viso to nėra. Iš viešųjų paslaugų dar liko Lietuvos pašto skyrius, kuris veikia tik 3 valandas per dieną, biblioteka. Mindūnų vyresnioji bibliotekininkė Stasė Vyšniauskienė prisimena laikus, kai jos kartotekoje buvo užsiregistravę apie 400 skaitytojų, iš jų 70 – moksleivių. Dabar šie skaičiai kur kas kuklesni: 164 skaitytojai, iš jų – 32 vaikai. Anksčiau biblioteka veikė miestelio kultūros namuose, kartu su mokykla buvo organizuojami susitikimai su rašytojais. Šiandien Mindūnų kultūros namai apleisti, o biblioteka, seniūnija ir Lietuvos pašto skyrius glaudžiasi buvusiose vaikų lopšelio-darželio patalpose. Bibliotekos darbuotoja pasakoja, jog šiuo metu biblioteka turi mažiau skaitytojų, bet vasaros metu daugėja lankytojų, kuriems reikia pasinaudoti internetu. Tai dažniausiai Mindūnuose atostogaujantys vaikai ir poilsiautojai, kurie nori susimokėti už paslaugas.
 
Pašto skyrius keičia mobilieji laiškininkai

Jei jaunesni žmonės įpratę internetu  registruotis pas gydytoją, susimokėti mokesčius, tai vyresniems Mindūnų gyventojams vis dar  įprasta tai daryti pašto skyriuje, o dar patogiau mokesčius susimokėti laiškininkui, kai jis užsuka į namus laiško ar laikraščio pristatyti. Tuomet nereikia iki miestelio centro eiti. Mindūnų seniūnė sako, kad gyventojai sensta ir tikrai ne kiekvienas jų moka dirbti kompiuteriu. Dažnai tokiu atveju jiems padeda vaikai, anūkai ar bibliotekininkė.

„Kaimiškųjų vietovių gyventojams, ypatingai tiems, kurie atokiau gyvena nuo rajonų centrų, nuo seniūnijų centrų, ir ypač vyresnio amžiaus žmonėms sudėtinga yra patekti ne tik į pašto skyrių, bet ir į kitas viešąsias paslaugas teikiančias įstaigas, – sako Lietuvos pašto Tinklo direktorė Inga Dundulienė. Todėl nūdienos realijos diktuoja pokyčius viešajame sektoriuje ir  paslaugos pamažu tampa mobilios.“

Mindūnų pašto skyrius darbo dienomis duris atveria pusę aštuonių ryte ir gyventojus aptarnauja iki 10.30 valandos. Statistika rodo, kad į kaimiškųjų vietovių pašto skyrius per dieną užsuka keli klientai. Pavyzdžiui, Mindūnų paštas per darbo dieną suteikia 1/10 pašto siuntos paslaugos dalį. Tai reiškia, kad 1 siunta išsiunčiama kas 10 dieną. Kas penktą dieną iš pašto atsiimama viena atėjusi siunta. Gyventojai jau įprato, kad dalį pašto ir finansinių paslaugų jiems gali suteikti namuose apsilankęs laiškininkas.

Per pastaruosius porą metų kaimo vietovėse dešimtadaliu sumažėjo pašto paslaugų apimtys, tad  „Lietuvos paštas“ siekdamas užtikrinti paslaugų prieeinamumą šiemet ėmėsi permainų. Šiuo metu Radviliškio ir Utenos rajonuose jau dirbantys mobilieji laiškininkai gyventojams namuose teikia  visas pašto paslaugas. Net ir tas, kuriomis anksčiau galima būdavo pasinaudoti tik pašto skyriuje. Jie ne tik pristato pašto korespondenciją, spaudą, pašalpas, surenka mokesčius. Pagrindinė naujovė ta, jog pašto klientas namuose atvykus mobiliajam laiškininkui gali gauti siuntos išsiuntimo paslaugą, čia pat vietoje įsigyti pakuotę siuntai ar pašto ženklą. Mobilųjį laiškininką klientas į namus gali išsikviesti telefonu.

Įvertinęs pirmuosius mobiliųjų laiškininkų darbo rezultatus ir gyventojų atsiliepimus, Lietuvos paštas planuoja išplėsti mobiliojo laiškininko paslaugų teikimo galimybę ir į kitas savivaldybes, kad objektyviau galima būtų įvertinti  naujojo pašto paslaugų teikimo modelio efektyvumą. Taip bus sudarytos sąlygos rajonų gyventojams jau dabar pasinaudoti mobiliojo laiškininko paslaugomis. Štai Mindūnų seniūnijos ir kiti Molėtų rajono gyventojai jau šią vasarą turės galimybę išsikviesti mobilųjį laiškininką į namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.