Priekulės liuteronai pasijuto skriaudžiami savos bažnyčios

Vilniaus apygardos administraciniame teisme - dar neregėta byla. Priekulės evangelikų liuteronų parapija prašo valstybės pagalbos, kad ji tikinčiuosius apgintų nuo šios religinės konfesijos bažnyčios valdžios galimo savivaliavimo.

Parapijiečiai kunigui D.Petkūnui (kairėje) priekaištauja dėl pasipūtimo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Parapijiečiai kunigui D.Petkūnui (kairėje) priekaištauja dėl pasipūtimo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
J.Galkienė parapijos tarybos pirmininke Priekulės liuteronų renkama jau 14 metų.
J.Galkienė parapijos tarybos pirmininke Priekulės liuteronų renkama jau 14 metų.
 Žmonių pasitikėjimą praradusio kunigo D.Petkūno parapijiečiai nebeįleidžia į bažnyčią ir atsisako jo vedamų pamaldų.
 Žmonių pasitikėjimą praradusio kunigo D.Petkūno parapijiečiai nebeįleidžia į bažnyčią ir atsisako jo vedamų pamaldų.
 Žmonių pasitikėjimą praradusio kunigo D.Petkūno parapijiečiai nebeįleidžia į bažnyčią ir atsisako jo vedamų pamaldų.
 Žmonių pasitikėjimą praradusio kunigo D.Petkūno parapijiečiai nebeįleidžia į bažnyčią ir atsisako jo vedamų pamaldų.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 15, 2017, 8:21 AM

Ar valstybė gali kištis į religinės konfesijos vidaus reikalus ir spręsti, ar bažnyčios valdžia priėmė teisėtą sprendimą?

Jo pagrindu Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia (LELB) Priekulės tikinčiųjų išsirinktą parapijos tarybą nušalino nuo šio miestelio religinei bendruomenei priklausančio turto valdymo.

Liko vienintelis atstovas

Valstybinio teismo teisėjams pirmą kartą teks aiškintis, ar nuo valstybės atskirtos evangelikų liuteronų bažnyčios valdžia - konsistorija nepažeidė savo statuto iš Priekulės parapijos pirmininkės pareigų atleisdama Jutą Galkienę.

Teismui skundžiamas Teisingumo ministerijos sprendimas tenkinti konsistorijos prašymą išbraukti  .Galkienę iš Juridinių asmenų registro, paliekant teisę atstovauti Priekulės evangelikų liuteronų parapijai tik kunigui Dariui Petkūnui.

Dabar tik jam vienam palikta teisė parapijos vardu sudaryti turtinius sandorius su Priekulės evangelikų liuteronų parapijai priklausančiu nekilnojamuoju turtu, nors kunigas nėra parapijos bendruomenės narys.

Kartu J.Galkienė neteko teisės tvarkyti ir parapijos sąskaitos banke, kurioje kaupiamos tikinčiųjų ir užsienio rėmėjų aukos.

„Parapijiečiai kunigui buvo vienintelė kliūtis, neleidusi jam savo nuožiūra tvarkytis su bendruomenės turtu.

Priekulėje turime kapitaliai suremontuotus parapijos namus su poilsio kambariais, Klaipėdos  senamiestyje mums priklauso butas.  Visa tai D.Petkūnas vienasmeniškai gali bet kam išnuomoti,“ – nuogastavo parapijos tarybos pirmininke jau 14 metų Priekulės liuteronų renkama J.Galkienė.

Parapijiečiai baiminasi, kad dabar gali prarasti ir parapijai priklausančius buvusios klebonijos pastatus Kairių kaime (Klaipėdos r.) su 2 hektarų žemės sklypu.

Statutą pažeidė pati bažnyčia?

Parapijos interesus teisme ginančio advokato Audriaus Stonkaus teigimu, Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupo Mindaugo Sabučio prašymą tenkinusią teisingumo ministeriją suklaidino neteisėtas konsistorijos sprendimas J.Galkienę pašalinti iš parapijos tarybos narių.

Gegužės 5 dieną konsistorija J.Galkienę iš tarybos pašalino remdamasi bažnyčios Statuto straipsniu, kuris numato įšventintų ir neįšventintų bažnyčios tarnautojų atleidimą iš pareigų.

„J.Galkienė liuteronų bažnyčioje neina dvasininko pareigų.  Ji dirba mokytoja Priekulės gimnazijoje. Todėl jos atžvilgiu pritaikyti šio straipsnio konsistorija negalėjo“, - įsitikinęs advokatas.

Maža to, pagal Statutą, parapijos tarybą renka aukščiausias parapijos valdymo organas - visuotinis parapijiečių susirinkimas. Parapijos sprendimui konsistorija turi teisę tik pritarti, arba ne.

Konsistorijai nepritarus tarybos sudėčiai, parapijiečiai vėl iš naujo renka tarybos narius.  Tačiau Statutas konsistorijai nesuteikia teisės pačiai atleisti ar paskirti parapijos tarybos narių.

Iki šiol teismai nesikišo

„Susidarė keista situacija:  bažnyčios valdžia aiškiai pažeidinėja savo Statutą, vyskupas į parapijiečių skundus nereaguoja, o teisiškai apginti tikinčiųjų nebėra kam, nes Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia yra savarankiška ir niekam nepavaldi", - teigė A.Stonkus.

Parapija dar šiemet bandė teisme užginčyti konsistorijos sprendimą, kai iš tarybos buvo pašalinti parapijiečių išrinkti du nariai, o vietoj jų paskirti kunigo D.Petkūno deleguoti žmonės, kurie visuotiniame
susirinkime tikinčiųjų nebuvo išrinkti.

Dviejų lygių teismai parapijos skundo nepriėmė išaiškinę, kad kitaip būtų pažeista įstatymais garantuojama religinių bendruomenių autonomija, o tarp jų organizacijos subjektų kylantys ginčai negali būti nagrinėjami civilinio proceso tvarka.

Užtat absurdiškus dvasininkų prašymus mielai tenkina policija. Neseniai J.Galkienei Klaipėdos rajono policijos komisariatas surašė administracinio nusižengimo protokolą dėl tariamo jos savivaldžiavimo.

Mat, ji visus raštus pasirašinėja, kaip parapijos tarybos pirmininkė, nors konsistorija ją yra atleidusi iš tarybos narių.

Kunigą supykdė įtarinėjimai

Iškalbinga ir pati J.Galkienės atleidimo priežastis.  Konsistorijos nuomone, parapijos tarybos pirmininkės elgesys yra nesuderinamas su krikščioniška morale.

Šitaip liuteronų dvasininkai sureagavo į tai, kad parapijos vardu tarybos pirmininkė prokuratūrai apskundė vyskupo pavaduotoją kunigą D.Petkūną dėl galimo parapijos turto iššvaistymo.

Už brangiai pasiūtus prastos kokybės altoriaus uždangalus jis parapijos tarybai apmokėjimui pateikė santechnika ir dujinių katilų remontu užsiimančios įmonės sąskaitą.

Tikintiesiems kilo įtarimas, kad parapijos lėšomis kunigas šitaip galėjo atsiskaityti ir už jam asmeniškai suteiktas buitines paslaugas.

Dėl šio fakto Klaipėdos rajono policijos komisariate tebevyksta ikiteisiminis tyrimas.

Žmonių pasitikėjimą praradusio kunigo D.Petkūno parapijiečiai nebeįleidžia į bažnyčią ir atsisako jo vedamų pamaldų.

Į Priekulės bažnyčią negalintis patekti dvasininkas įstatė savo spynas sugadindamas senovines bažnyčios duris, tačiau parapijiečiai kunigo spynas pakeitė savomis.

Vakar su pagalbininkais D.Petkūnas vėl keitė bažnyčios spynas.

Reikalauja pakeisti kunigą

Prieš savo kunigą sukilę priekuliškiai įtaria, kad rinkdamas parapijai skirtas užsienio liuteronų aukas, parapijai kunigas galėjo palikti ne visas suaukotas lėšas.

Kartą D.Petkūnas iš parapijos kasininkės paėmė visas religinės šventės metu surinktas aukas ir bažnyčiai nepaliko nė cento.

Žmonės pasakojo, kad krikštydamas ar laidodamas parapijietį, D.Petkūnas iš pradžių pasižiūri į jam paduotą vokelį – kiek ten yra pinigų.

Kartą vienam savo artimąjį laidojusiam žmogui kunigas pasakė, kad šis jam davęs per mažai.  „Aš daugiau nebeturiu“, - teisinosi žmogus.  „Eik ir pasiskolink“, - atšovęs jam dvasininkas.

Savo kunigą Priekulės parapijiečiai kaltina arogancija, nemokėjimu bendrauti su žmonėmis, gobšumu ir reikalauja, kad D.Petkūnas būtų pakeistas kitu liuteronų dvasininku.

„Esu šmeižiamas“

Priekulės evangelikų liuteronų parapijos kunigas neigė parapijiečių kalbas.

„Kai kurie parapijiečiai savivaliauja ir nevykdo konsistorijos sprendimų.  Pavyzdžiui, šį mėnesį buvę tarybos nariai yra įpareigoti man perduoti raktus ir parapijos antspaudą, tačiau to nėra padaryta.

Aš apipiltas purvu – pasakė, kad aš už vienas pamaldas gaunu 100 eurų atlyginimą.  Iš tiesų aš gaunu 87 eurus už trejas pamaldas man nekompensuojant už degalus.  Praktiškai aš Priekulei tarnauju už dyką.

Esu apkaltintas, kad pasiėmiau Svencelės kapinių pamaldų metu suaukotas lėšas.  Tai yra netiesa – aukos kapinių pamaldose įprastai kunigui paliekamos už degalus.

Man metamas šešėlis, kad perėmiau parapijos valdymą.  Aš visuomet buvau parapijos vadovas ir parapijos bendruomenės narys.  Parapijos kunigas automatiškai yra parapijos tarybos narys ir teisėtai gali atstovauti tarybai sudarant bet kokius sandorius.

Dabar veikia legali parapijos taryba, kurią sudaro kunigas ir 4 nariai. Beje, be reikalo abejojama J.Galkienės atleidimo pagrindu.  Visi parapijos tarybos nariai, net valytoja yra neįšventinti bažnyčios
tarnautojai“, – teigė kųnigas.
˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.