Politologas V. Dumbliauskas: V. Uspaskichas galbūt ruošiasi rinkimams

Pokyčiai Darbo partijos vadovybėje tėra jos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho pastangos sėkmingai pasirodyti artėjančiuose Europos Parlamento rinkimuose, daro prielaidą politologas Vytautas Dumbliauskas, pažymintis, kad Lietuvoje iš esmės nėra politinės kairės.

Iš Darbo partijos pirmininko pareigų antradienį netikėtai atsistatydinus Širvintų rajono merei Živilei Pinskuvienei, politologas V. Dumbliauskas pabrėžia, kad DP yra ir išliks iš esmės savotiška V. Uspaskicho nuosavybe. <br>M.Patašiaus nuotr.
Iš Darbo partijos pirmininko pareigų antradienį netikėtai atsistatydinus Širvintų rajono merei Živilei Pinskuvienei, politologas V. Dumbliauskas pabrėžia, kad DP yra ir išliks iš esmės savotiška V. Uspaskicho nuosavybe. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-30 11:46, atnaujinta 2017-07-31 10:49

Iš Darbo partijos (DP) pirmininko pareigų antradienį netikėtai atsistatydinus Širvintų rajono merei Živilei Pinskuvienei, politologas V. Dumbliauskas pabrėžia, kad DP yra ir išliks iš esmės savotiška V. Uspaskicho nuosavybe.

"Kiek žinau iš neoficialių informacijos šaltinių, V. Uspaskichas nori būti pirmu numeriu partijos sąraše, ir jis turi šansų vėl patekti į Europos Parlamentą 2019 m. Manau, kad čia grynai tik dėl to. Mano nuomone, jis žiūri į tą partiją kaip į savo kūrinį, į savo nuosavybę", - trečiadienį naujienų agentūrai ELTA sakė Mykolo Romerio universiteto dėstytojas V. Dumbliauskas.

V. Dumbliausko manymu, V. Uspaskichui buvimas politikoje būtinas ir todėl jis darys viską, kad joje išliktų, o šiuo atveju prasmingiausia būtų siekti tapti DP pirmininku. Savo ruožtu kalbėdamas apie pačių "darbiečių" požiūrį į tokius galimus V. Uspaskicho politinius manevrus, politologas prognozavo daugumos partiečių palaikymą Darbo partijos patriarchui.

"Politika užburia, nors ir ne visus. Kaip "darbiečiai" sureaguos į tai? Na, tiems, kurie nori dalyvauti politikoje, reikia lyderio - Ž. Pinskuvienė "nepatemps" tos partijos. Ji buvo pirmininkė iš bėdos. V. Uspaskichas yra ne tik partijos įkūrėjas, jis tos partijos vėliava, prekės ženklas", - kalbėjo ekspertas, pridūręs, kad V. Uspaskichas "turi charizmos, o tai politikoje labai svarbu, jis turi nuojautą, uoslę". Todėl politologas skeptiškai vertino galimybę Ž. Pinskuvienei būsimuose tiesioginiuose partijos pirmininko rinkimuose iškovoti pergalę.

V. Dumbliauskas teigė, kad V. Uspaskicho sėkmei EP rinkimuose didelę reikšmę turėtų dabartinių valdančiųjų - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) - nesugebėjimas mobilizuoti savo pastangų. Politologas atkreipė dėmesį, kad visos trys partijos dalijasi iš esmės tą pačią rinkėjų grupę.

"Darbo partija turi šansų, nes toji masė, kuri balsuoja tai už Darbo partiją, tai už "valstiečius", - mes kartą skaičiavome, - yra apie pusė milijono tokių rinkėjų. Bet jeigu socdemai susiimtų, ir "valstiečiai" susiimtų ir "paimtų" tą elektoratą, tuomet jau Darbo partijai būtų sunkiau, nes jų elektoratas yra iš esmės tas pats", - kalbėjo politologas.

Komentuodamas dabartinį politinį kontekstą Lietuvoje, MRU dėstytojas teigė, kad šalyje nėra tikrosios kairės pakraipos politikos.

"Neturime tikrų kairiųjų partijų. Socialdemokratai - tai yra valstybinio kapitalizmo partija. Ką jie per ketverius metus padarė socialdemokratiško? Skaičiais įrodyta, kad per LSDP valdymo metus, 2012-2016 metais, socialinė atskirtis Lietuvoje padidėjo. Gal yra vilčių, kad naujas pirmininkas (LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas. - ELTA) nusiteikęs socialdemokratiškai", - svarstė politologas, buvusiam Premjerui ir buvusiam LSDP lyderiui Algirdui Butkevičiui priskyręs liberalias pažiūras, o palyginti nesėkmingą socialdemokratų pasirodymą 2016 m. Seimo rinkimuose susiejęs su naujojo Darbo kodekso rengimu.

Tuo metu kalbėdamas apie LVŽS, politologas pažymėjo, kad nors šioje partijoje yra "protingų" žmonių, vis dėlto pastarojo meto komunikacija buvusi kupina klaidų.

"Valstiečiai" smunka, toliau daro šiurkščias klaidas viešųjų ryšių prasme, tas partijos laikraštis prajuokino pasaulį - ką jau ten išaiškinsi? Jeigu nesugebi su žiniasklaida sutarti, tai tas laikraštis tikrai nepagelbės, čia kaip mirusiam kompresai", - komentavo politologas LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio planus leisti laikraštį.

Kaip jau skelbta, Širvintose antradienį vykusiame neeiliniame Darbo partijos tarybos posėdyje iš partijos pirmininko pareigų atsistatydinus Ž. Pinskuvienei, laikinai partijos vadovo pareigas eis Šarūnas Birutis, o 2018 m. vasario 3-4 dienomis įvyks tiesioginiai pirmininko rinkimai.

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks 2019 m. birželį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.