Viktoras Uspaskichas atskleidė, kodėl grįžta į partiją ir ko jam labiausiai gaila

Neilgai tvėręs be dėmesio ir realios įtakos į Lietuvos politiką ir Darbo partiją grįžta Viktoras Uspaskich. Sako grįžta, nes jam paskutiniai plaukai ant pakaušio šiaušiasi žiūrint, kaip iš politinio žemėlapio nyksta jo įkurta partija. 

Politologai ir sociologai vieningi: V.Uspaskich rinkėjų simpatijas susigrąžinti nebus sunku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Politologai ir sociologai vieningi: V.Uspaskich rinkėjų simpatijas susigrąžinti nebus sunku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Politologai ir sociologai vieningi: V.Uspaskich rinkėjų simpatijas susigrąžinti nebus sunku. <br>V.Balkūno nuotr.
Politologai ir sociologai vieningi: V.Uspaskich rinkėjų simpatijas susigrąžinti nebus sunku. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 31, 2017, 1:45 PM

Tačiau ne visi partijoje tokiu jo sugrįžimu patenkinti. Vos apie partijos įkūrėjo sugrįžimą išgirdusi buvusi partijos pirmininkė Živilė Pinskuvienė atsistatydino. Sako, tegul V.Uspaskich pabando įveikti jos vadovavimo metu pakeistą partijos statutą. Atrodo, kad partijos įkūrėjui paspęsti spąstai, mat Ž.Pinskuvienė spėja, kad V.Uspaskich į partiją sugrįžta tik dėl to, kad vėl patektų į Europos Parlamentą. Bet pats V.Uspaskich sako, kad naujomis savo idėjomis visiems nušluostys nosis. 

Gali būti, kad į Darbo partijos pirmininkus sugrįžti V.Uspaskich pavyks ne iš karto. Pakeitus partijos statutą pirmininką rinks visi partijos nariai, o pirmiausiai teks užtikrinti, kad didžioji dalis tiesiog ateitų balsuoti. Be to, apriboti partijos garbės pirmininko, kuriuo yra V.Uspaskich, įgaliojimai. O šis sako pasiilgęs partinių žmonių ir atneša jiems naujų idėjų.

„Aš pats ateinu visai kitoks, tikrai bus daug gerų, įdomių idėjų, naudingų žmonėms, Lietuvai. Pasinaudos ar nepasinaudos – kitas dalykas“, - „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7” teigė V.Uspaskich.

V.Uspaskich tvirtina, kad jam rūpi partijos interesai.

„Negalvojau, kad partija gali nusiristi iki tokio lygio. Man gaila. Šita struktūra kurta ne pagal Rusiją. Aš važiavau į Ameriką, Respublikonų partijos štabą – iš tų pavyzdžių buvo sukurta Darbo partijos struktūra. Man gaila, kad ji taip neišmintingai žlugdoma“, - aiškino V.Uspaskich.

Tačiau buvusi partijos pirmininkė V.Uspaskich žodžiais netiki.

„Aš manau, kad jo siekiai kitokie. Manau, kad V.Uspaskich nori kandidatuoti į Europos Parlamentą nuo Darbo partijos pirmu numeriu, bet jis galėtų ateiti, pasakyti ir nežaist žaidimų. Europos Parlamente tiek įvairiausių privilegijų – pasai, galimybės, statusas. Statusas irgi yra svarbu žmonėms, kurie daro verslą Rusijoje. Jis turi didelį verslą Rusijoje, stato verslo centrus, gamyklas. Kas jis būtų, jei būtų eilinis V.Uspaskich? O dabar jis Rusijoje daro biznį, nes yra Europos Parlamento narys“, - teigė Ž.Pinskuvienė.

Politologai ir sociologai vieningi: V.Uspaskich rinkėjų simpatijas susigrąžinti nebus sunku. Sako, kad jis savo pusėn gali patraukti ir naujų gerbėjų.

„Viktoras nekalba apie bedarbystę. Jis kalba apie dorovę, vegetarus. Daug žmonių balsavo už dorybes ir sveiką gyvenimą. 43 proc. žmonių negali pasakyti, už ką balsuotų. Tai yra dirva, iš kurios gali pasiimti“, - teigė sociologas Vladas Gaidys.

„Darbo partijos sėkmė priklausys nuo valstiečių. Jeigu jų reitingai kris, tada Darbo partija atjos ant balto žirgo. Bet jeigu valstiečiai kažką padarys, kad sustabdytų kritimą, Darbo partijai bus sunkiai. Valstiečiai pasiėmė didžiąją dalį dabartinio Darbo partijos elektorato. Jeigu valstiečiai nuvils rinkėjus, jie pasisuks į Viktorą. Viktoras priklausomas nuo valstiečių veiklos, nes nusivylimas valstiečiais didėja“, - aiškino politologas Vytautas Dumbliauskas.

Atrodo, kad šį aspektą Viktoras bus apgalvojęs, Jis ateina su tokiomis pačiomis idėjomis, kokiomis rinkėjų širdis užkariavo valstiečiai.

„Bus gera programa atsisakyti žalingų įpročių. Šiandien valdžia lyg tai daro, bet taip neveiksmingai, primetant valią, o ant valios paslysti galima. O kai tai daroma vertybių pagrindu, keliant sąmoningumą, galima daug ko atsikratyti“, - teigė V.Uspaskich.

Knygų leidyba, jam sako, sekasi irgi geriau nei valstiečiams.

„Bus gera programa – pasaulėkūros dėsnis. Žmonės turi sužinoti savo paskirtį, prigimtį. Aš studijavau, paruošta medžiaga antrai knygai. Tarp kitko, pirmos knygos trys tiražai jau išėjo, elektroniniame variante aplankė 90 tūkst. žmonių, 70 tūkst. „nupumpavo“ ar sau atsiuntė kopijas. Visuose rajonuose apie ją žino, šimtus laiškų gaunu, kad knyga padėjo. Reiškia, darbas naudingas“, - pasakojo V.Uspaskich.

Kituose rinkimuose gali konkuruoti du milijonieriai – R.Karbauskis ir V.Uspaskich. Abu kuklūs asketai, pinigų turi, o prabangos jiems nereikia. Abu kovoja su neteisingai pralobusiais, tik paskui V.Uspaskich velkasi juodosios buhalterijos byla. 

„Jeigu buvo buhalterinė apskaita, mes nubausti, ką, numirti reikia? Ne, gyvenimas vyksta toliau. Neapskaityta buhalterija nereiškia, kad padarėme žalą žmonėms“, - sakė Darbo partijos įkūrėjas.

Kol kas neaišku, kaip į V.Uspaskich šį kartą pasižiūrės rinkėjos moterys. Jo žodžiai šiuolaikinėje visuomenėje šiek tiek šokiruoja. Moterims, anot jo, nei partijos, nei verslo vadovybėje ne vieta. 

„Esu už tai, kad moterys turi būti visuomenėje, maitinti vyrus savo gerumu, sužadinti vyruose lyderio energiją, vyrišką energiją. Visuose senovės šventuose raštuose sakoma, kad moters pareiga ir paskirtis – nedaryti vyriškų darbų. Moteris turi gimdyti vaikus, o vyras juos daryti. Moters pasaulis turi būti aplink vaikus, vyrą, namus. Jos turi būti sociume, bet neuždirbinėti pinigų šeimai, vaikams. Moterį reikia apsaugoti nuo sprendimų priėmimo, nes ji graužiasi visą gyvenimą“, - aiškino V.Uspaskich.

Nors jis dar neišrinktas partijos pirmininku, bet jau planuoja kaip pirmininkas.

„Pirmi darbai – suvienyti partiją, sukurti programą ir dalyvauti politiniame gyvenime, atidirbti gerą komunikaciją. Pranešimai, kokie dabar eina – vaikiški. Gėda, net nejuokinga. Pradedi galvoti, ar tie, kurie siunčia, ką nors mąsto. Nevadinkite manęs gelbėtoju, man nepatinka. Aš ateisiu panaudoti savo patirtį. Jeigu aš vesiu partiją, ji laimės kaip visada. Du kartus vedžiau, buvo pirma, nors ir bylos įkarštis buvo. Jeigu aš stosiu prie vairo, ją vėl išvesiu į pirmą vietą“, - sakė V.Uspaskich.

Darbo partijos pirmininko rinkimai vyks kitų metų vasario 4-5 dienomis. Darbo partija deklaruoja tebeturinti daugiau kaip 19 tūkstančių narių. Kad rinkimai įvyktų ir pirmininkas būtų išrinktas, juose turi dalyvauti ne mažiau kaip pusė partijos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.