Įspūdingos vertės patalpos Kauno miesto centre kiršina valdžią ir medikus klausimas. Kodėl gydymo įstaiga turi veikti Kauno centre?

Kauno valdžia spaudžia Kauno klinikinės ligoninės (KKL) vadovus grąžinti savivaldybei priklausančias patalpas miesto centre. Suerzinti medikai grūmoja gydymo įstaigos vadovybei, kuri irgi blaškosi.

Dalis Kauno klinikinės ligoninės medikų dirba istoriniame pastate, kuris yra įsikūręs Laisvės alėjoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dalis Kauno klinikinės ligoninės medikų dirba istoriniame pastate, kuris yra įsikūręs Laisvės alėjoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas, Vygandas Trainys, LR korespondentai

Aug 4, 2017, 7:30 AM

Kauno vadovai apsižiūrėjo, kad Laisvės alėjoje turi įspūdingos vertės nekilnojamojo turto, kuris išnuomotas KKL, tačiau prieš kelerius metus buvo sutarta grąžinti jį savivaldybei.

Nors Kauno valdžia konkrečių planų neatskleidžia, ji norėtų tapti savo turto šeimininke ir paragino medicinos specialistus išsikraustyti.

Tuo pat metu sukilo ir Kauno centre įsikūrusiame KKL padalinyje dirbantys medikai, kurie įtaria gydymo įstaigos vadovybę bandymu jų atsikratyti.

Vadovo argumentai neįtikino

KKL direktoriaus pavaduotojas intervencinei medicinai Kastytis Grigonis pareiškė, kad Laisvės alėjoje esančiame pastate dirbantys traumatologai jau maždaug tris savaites jaučia vadovybės spaudimą.

Atlikus vidaus auditą septyniolikai žmonių buvo skirtas įspėjimas, nors jų padaryti nusižengimai buvo visiškai nereikšmingi, o reikalavimai – pertekliniai.

Jie pasisamdė advokatą ir ketina visomis teisinėmis priemonėmis ginčyti skirtą nuobaudą.

K.Grigonis įtaria, kad taip medikai spaudžiami persikraustyti į KKL patalpas Šilainiuose, tačiau niekas nepaaiškino, kur reikės dirbti ir kaip teikti paslaugas pacientams.

KKL generalinis direktorius Gediminas Abeciūnas prasitarė, kad palikti patalpas Laisvės alėjoje susitikimo metu esą nurodė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Darbuotojai dabar jau nebežino, kaip elgtis – ieškoti kito darbo ar laukti atomazgos“, – kalbėjo K.Grigonis.

Puolė ieškoti užuovejos

27 ligoninės specialistai po susirinkimo su direktoriumi dėl padalinio iškeldinimo kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

Apie susidariusią situaciją taip pat informuotas Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), mat KKL dalininkai yra Sveikatos apsaugos ministerija ir LSMU.

Turimų planų neatskleidžia

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas tvirtino, jog dar 2011 metais savivaldybės ir KKL vadovai pasiekė susitarimą, pagal kurį ligoninei buvo suteiktos papildomos patalpos Josvainių gatvėje.

Jos buvo suteiktos, kad ligoninė išsikeltų iš savivaldybei priklausančių miesto centre esančių patalpų.

„Kol kas šis įsipareigojimas nėra įvykdytas, todėl mes prašome, kad jie pradėtų procesus.

Juolab kad ir viena ligoninės steigėjų – Sveikatos apsaugos ministerija – eina tuo pačiu keliu: optimizuoja visas patalpas ir paslaugas, stengiasi jas sukelti į vieną vietą“, – kalbėjo G.Petrauskas.

Direktoriaus nuomone, dalis paslaugų iš miesto centre esančių patalpų galėtų būti perkelta į KKL padalinį Josvainių gatvėje, kai ką būtų galima įkurdinti Kauno klinikose.

„Kol kas tai yra svarstymai, ir variantų gali būti ne vienas.

Kiekvienu iš paminėtų atvejų išloštų pacientai – jiems būtų kur kas patogiau“, – mano administracijos direktorius.

Pasak savivaldybės atstovo, susidarė kuriozinė situacija: Kaune gyventojų sumažėjo, o centre įsikūrusios ligoninės plotas padidėjo. Jam didžiausią nuostabą kelia tai, kad nemaža dalis tų patalpų dabar yra tuščios.

Sutartis galios dar ilgai

Miesto centre esančiose KKL patalpose veikia keli skyriai ir konsultacinė poliklinika.

Pasak KKL komunikacijos specialisto Sauliaus Tvirbuto, gydymo įstaiga pastatus valdo panaudos pagrindais pagal su Kauno miesto savivaldybe sudarytą sutartį – ligoninei suteikta teisė jais naudotis iki 2028 metų gruodžio 1 dienos.

S.Tvirbutas taip pat neigė gandus, jog dėl ligoninės padalinio perkėlimo darbo gali netekti dalis ortopedų-traumatologų: „Ligoninės personalo struktūrą, etatų skaičių bei bet kokius struktūrinius pokyčius derina ir tvirtina tik įstaigos dalininkai – Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.“

Iš pirmų lūpų

Remigijus Žaliūnas

Profesorius, LSMU rektorius

„Negalima imtis skubotų sprendimų, kurie padarytų didelę žalą ligoninėje besigydantiems žmonėms.

Ligoninės dalininkų susirinkime šis klausimas nebuvo išsamiai aptartas, o senus susitarimus pasikeitus situacijai reikėtų įvertinti iš naujo.

Miesto valdžia neįvertina, kad savivaldybei priklausančiuose pastatuose teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos ir tai nėra komercinė veikla.

Svarbiausias tikslas – užtikrinti tinkamas paslaugas pacientams, jų negalime tiesiog išmesti į Laisvės alėją. Koncepcija gydymą koncentruoti vienoje vietoje nėra bloga, tačiau iš pradžių būtina paruošti tinkamas patalpas, kuriose galima įkurdinti ligoninės padalinius.“

18 600

Tiek kvadratinių metrų užima Kauno klinikinės ligoninės patalpos miesto centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.