Saulius Skvernelis stojo ginti turtingųjų: „Jie ne šiaip „kala pinigą“

 Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, po to kai pristačius mokesčių reformą pasigirdo įvairių komentarų, netylėjo. Savo socialinio tinklo paskyroje jis pasidalijo įrašu, kuriame rašė, kad net keli Vyriausybės mokesčių pasiūlymus vertinę komentatoriai teigė, jog reforma „didins turtingųjų pajamas“.

S.Skvernelis pasidalijo įrašu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis pasidalijo įrašu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2017, 2:54 PM

„Na ne, to nebus. „Turtingųjų – aš tai gal sakyčiau, daug uždirbančių – pajamų nedidinsime. Mes tik dalinai sumažinsime jiems tenkančią mokestinę naštą. Tai skirtingi dalykai“, - dėstė premjeras.

Pasak jo, Vyriausybė siūlo įvesti vadinamąsias „Sodros“ lubas daug uždirbantiems. Lubos tiems, kurių algos siekia 120 vidutinių darbo užmokesčių ir daugiau, kitaip tariant tiems, kurie 6 tūkst. ir daugiau eurų „į rankas“.

„Kodėl? Filosofija labai paprasta. Tokias algas gauna patys gabiausi, itin aukštos kvalifikacijos vadovai ar specialistai. Žmonės, kurie kuria didžiulę pridėtinę vertę visai visuomenei ir valstybei. Žmonės, kurie ne šiaip „kala pinigą“, o kuria darbo vietas (daug darbo vietų), kurie moka valstybei didelius mokesčius. Žmones, kurie, sakyčiau, yra viena iš pagrindinių valstybės varomųjų jėgų.

Tokių žmonių dėka auga Lietuvos ekonomika, į šalį ateina investicijos, kas vėl kuria darbo vietas, augina pragyvenimo lygį ir t.t. Tokie žmonės vertinami ne tik pas mus, o ir svetur. Visame pasaulyje. Ne tik vertinami, bet ir graibstomi. Ne vienas ir ne du, deja, jau išvažiavo iš Lietuvos. O mes tik skaitome jų sėkmės istorijas ir dūsaujame dėl prarastų talentų.


Tai štai, Vyriausybė nori, kad tokie talentai liktų, dirbtų ir kurtų čia. Ir kad čia atvyktų talentai iš kitur. Kuo daugiau tokių žmonių bus, tuo mums visiems bus geriau.


Dabar klausimas: ar toks žmogus turi uždirbti daug? Manau, kad turi. Nes, kaip minėjau, jis atneša didžiulę naudą visiems kitiems. Ne tik todėl, kad kuria darbo vietas – bet ir todėl, kad leidžia valstybei gauti daugiau pajamų. O tas pajamas mes paskui jau galime skirti mažiausiai uždirbantiems, jaunoms šeimoms, vidurinei klasei ir pan. Viskam, kam reikia“, - rašė S.Skvernelis.


Pasak jo, Vyriausybė taip siekia išlaikyti tokius žmones Lietuvoje, taip pat jų prisivilioti iš kitur. Todėl jiems, esą, siūlomas paskatinimas, kurį dar galima pavadinti daliniu mokesčių naštos sumažinimu. Premjero nuomone, tai viena iš efektyviausių paskatų, nes vien tik Lietuvos grožio ir patriotinių jausmų skatinimo nepakanka.


Ką reikš tas dalinis mažinimas? Daugiau uždirbantiems įvedamos „Sodros“ lubos. Šiuo metu yra taip, kad kuo daugiau uždirbi, tuo daugiau sumoki „Sodrai“. Tokia sistema, pasak ministro pirmininko, nemotyvuoja, o jei ką ir skatina, tai tik kūrybiškumą siekiant „rodyti“ mažesnę algą, ją visaip skaidyti, karpyti, išsimokėti algą per dividendus ir kitokiais būdais gudrauti.


„Todėl siūlome įvesti lubas. Sumą, nuo kurios įmokos „Sodrai“ jau nebedidėja. Uždirbsi daug ir dar daugiau? Puiku, tu šaunuolis. Dirbk, valstybei tokių kaip tu reikia. O mes neapkrausime tavęs geometrine progresija didėjančiomis „Sodros“ įmokomis.


Beje, priminsiu, kad lubos jau seniai įvestos „Sodros“ išmokoms: pensijai, ligos, vaiko išmokoms. Tai reiškia, kad: nesvarbu, kad įmokėjai „Sodrai“ dešimt ar šimtą kartų daugiau nei minimalią algą uždirbantis Petras. Tavo išmokos vis tiek nebus dešimt ar šimtą kartų didesnės nei Petro. Šiek tiek didesnės – taip, bet tik iki įvestų lubų, nuo kurių jau – stop.


Mintis tokia: jei yra įvestos lubos „Sodros“ išmokoms, tikslinga įvesti lubas ir įmokoms. Taip mes subalansuojame sistemą. Taip mes paskatiname įmokančius didžiules sumas. Ir taip mes išlaikome socialinį teisingumą, kai reikalas ateina iki išmokų. Tavo, „turtingasis“, pensija nebus dešimt ar šimtą kartų didesnė nei Petro. Tu jau gavai savo paskatinimą įvedus įmokų lubas.


Tikriausiai nebus daug prieštaraujančių, jei pasakysiu, kad šioje, kaip ir daugelyje kitų sričių, nėra reikalo išradinėti dviračio ir geriausia sekti pažangių Vakarų Europos valstybių pėdomis? Tai štai, tose pažangiose valstybėse yra „Sodros“ įmokų lubos. Nes jos siekia to paties, ko ir mes: tokiu tat būdu skatinti talentus, tokiu būdu kurti gerovę visiems likusiems“, - dėstė S.Skvernelis.


Žmonių, kuriems būtų taikomos vadinamosios lubos, skaičiuojama apie 1450, tai yra, apie 0,051 proc. nuo vis šalies gyventojų skaičiaus.


Tai toks tas „turtingųjų pajamų didinimas“, kaip kažkur girdėjau sakant. Tiek to, nesiginčykime dėl terminų. Tačiau esmę, reikšmę, siekius bei argumentus žinokime. Tuomet galima daryti išvadas pačiam, o ne aklai tikėti ir linkčioti tiems, kurie žarstosi skambiais terminais be jokių paaiškinimų.


O šiaip, aišku, visad išlieka senas geras „iš turtingų atimkim – vargšams atiduokim“, bet“, - apie siūlomus pokyčius rašė ministras pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.