Griežtesnės bausmės gyvūnų kankintojams sulaukė kritikos

Seimo teisininkai kritikuoja pataisas dėl griežtesnių bausmių už žiaurų elgesį su gyvūnais. Jie vertino Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narių iniciatyvą už itin žiaurų elgesį su gyvūnu nebeleisti atsipirkti bauda. 

Gyvūnų kankintojai šiuo metu išsisuka nedidelėmis baudomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gyvūnų kankintojai šiuo metu išsisuka nedidelėmis baudomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2017, 5:36 PM, atnaujinta Aug 6, 2017, 5:39 PM

Šiuo metu už gyvūno kankinimą, jei dėl to jis žuvo ar buvo suluošintas, gali būti skiriama bauda, viešieji darbai, areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų. 

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas bei šios frakcijos nariai Vitalijus Gailius ir Dovilė Šakalienė siūlo braukti baudą ir palikti tik griežtesnes sankcijas. 

Taip pat siūloma Baudžiamąjį kodeksą (BK) papildyti nuostata, kad nuo vienų iki trejų metų nelaisvės grėstų už žiaurų elgesį su gyvūnais, jei tokie veiksmai būtų viešinami, išsakomas ketinimas juos tęsti, veikiama asmenų grupėje, jei šie veiksmai būtų daromi stebint mažamečiams, iš chuliganiškų paskatų. 

Gyvūno nužudymas - nesunkus nusikaltimas?

Pasak teisininkų, siūlomos pataisos yra nesistemiškos, nes nesunkaus nusikaltimo, o taip kvalifikuojama veika pagal minimą BK straipsnį, sankcija negali būti konstruojama be alternatyvių laisvės atėmimo bausmių. „Akcentuotina, jog nesunkių nusikaltimų sankcijose yra prioritetinės su laisvės atėmimu nesusijusios bausmės, tarp jų ir bauda“, – rašoma išvadoje. 

Seimo kanceliarijos teisininkų išvadoje pažymima, kad panaikinus baudą ir palikus tik su laisvės apribojimu susijusias sankcijas „pateiktas laisvės atėmimo bausmės terminas visame Baudžiamajame kodekse būtų unikalus“. 

Pasak išvados, kodekse nėra ir neturėtų būti nesunkių nusikaltimų sankcijų, kuriose nustatoma laisvės atėmimo bausmės apatinė riba, kaip šiuo atveju – nuo vienerių metų. Kartu teisininkai pažymi, kad susiaurinus bausmių ribas kartu siaurinama ir kartu apribojama teismo diskrecija individualizuoti baudžiamąją atsakomybę ir paskirti teisingą bausmę. 

Taip pat Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadoje pažymima, kad šiuo metu teismas gali skirti didelę baudą už gyvūnų kankinimą, net iki 18 tūkst. 830 eurų, todėl pataisų iniciatorių argumentai, jog už sunkias smurto prieš gyvūną formas galima atsipirkti keliasdešimties eurų bauda, yra nepagrįsti. 

Žiaurumo banga

Parlamentarai sako pataisas parengę reaguodami į tai, kad visuomenę vis dažniau sukrečia rezonansinės bylos, kada asmenys žiauriai elgiasi su gyvūnais, juos kankina ir tai „viešai demonstruoja bei didžiuojasi dalindamiesi žiauriais vaizdais socialiniuose tinkluose“. 

„Tokio elgesio modelio sklaida yra ypač žalinga vaikams ir paaugliams, kurie yra imlesni ir jautresni smurtinio pobūdžio informacijai, įskaitant ir paskatą pakartoti tokį elgesį siekiant populiarumo, mėginant kompensuoti dėmesio trūkumą ar kitų priežasčių“, – pataisų aiškinamajame rašte teigia iniciatoriai. 

Anot parlamentarų, šiuo metu sankcijų spektras už žiaurų elgesį su gyvūnais labai platus – nuo viešųjų darbų iki realaus laisvės atėmimo, bet reglamentavimas netinkamas, nes „už sunkias smurto prieš gyvūną formas – sukeliančias gyvūno luošumą arba mirtį – galima atsipirkti keliasdešimties eurų bauda ar keliomis savaitėmis vejos pjovimo miesto parke“. 

„Manytina, kad piniginės baudos taikymas kaip savarankiškos bausmės nėra adekvati sankcija už tokią žiaurią smurtinę nusikalstamą veiką“, – siūlymą braukti baudą kaip galimą sankciją aiškina iniciatoriai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.