Prokurorai sukurpė bylą ir šaukiasi Maskvos

„Tai mūsų valstybė dabar keliaklupsčiaus prieš Rusiją?“ – pratarė buvęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius, žinantis, kad jam iškėlę bylą prokurorai dar sausį kreipėsi teisinės pagalbos į Maskvą, bet atsakymo nesulaukė.

Buvęs aukštas valdininkas ir ekspertas J.Milius tikisi įrodyti savo teisybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs aukštas valdininkas ir ekspertas J.Milius tikisi įrodyti savo teisybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2017, 8:28 AM, atnaujinta Aug 8, 2017, 8:32 AM

Nuo vadinamojo „Judex“ koldūnų skandalo praėjo metai, o aiškumo – jokio. Metus tęsiasi ir Generalinės prokuratūros atliekamas ikiteisminis tyrimas, susijęs su šaldytus maisto produktus gaminančios įmonės „Judex“ galbūt padarytais pažeidimais ir VMVT darbuotojų veiksmais.

Šiame tyrime buvęs VMVT vadovas J.Milius įtariamas prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba. Tačiau jis jau seniai nekviečiamas į apklausas, nepadidėjo ir kitų įtariamųjų ratas – jų yra šeši.

„STT pareigūnai į mano kabinetą įžengė 2016-ųjų liepos 28-ąją. Pirmiausia pareiškė įtarimus piktnaudžiavus valstybės tarnyba, po to ėmė aiškintis situaciją. Štai kaip viskas vyksta mūsų valstybėje“, – kartėlio neslėpė J.Milius.

Vakar paskelbta, kad Generalinė prokuratūra kreipėsi į Rusiją teisinės pagalbos, bet iki šiol negavo nei atsakymo, nei žinios, ar vykdys Lietuvos prašymą. Jums tai staigmena? – paklausiau J.Miliaus.

– Man tai nebuvo paslaptis, žinojau apie tą prašymą. Juk įtariama, kad būtent aš padariau poveikį Rusijai. Ką gi, jaučiuosi stipresnis net už patį JAV prezidentą Donaldą Trumpą – jam to poveikio nepavyko padaryti. (Šyptelėjo.)

Prieš Seimo rinkimus patys politikai plakė liežuviais, kad žmonės netikėtų Rusijos propaganda, nes iš ten plūsta melas. O dabar iš jos laukiama „tikslių“ duomenų apie mane – aukštą valstybės tarnybos pareigūną.

Dažnai tenka bendrauti su užsienio kolegomis ir niekas nesupranta mano – kaip įtariamojo – situacijos.

Juk ES listerijos bakterijų kiekis net nereglamentuojamas – netiriama, ar jų yra mėsos produktuose. Specialistai trauko pečiais – ar esu baudžiamas už tai, jog nevykdžiau Rusijos įsakymų?

O gal vykdžiau? Nes galop paaiškėjo, kad patys rusai tuose „Judex“ koldūnuose nerado listerijų.

Įtarimai man dėl prekybos poveikiu buvo pareikšti ištraukus maždaug prieš dvejus metus iš Rusijos VMVT tarnybai atsiųstą raštą. Apskritai jį VMVT gavo, kai atostogavau.

Jame rašoma, kad, atliekant mėginio tyrimą „ekspres metodu“, koldūnuose buvo rasta listerijos mikroorganizmų ir kad klasikiniu metodu tyrimas bus atliktas po paros – mat skubiojo metodo patikimumas tėra 50 proc.

– Kodėl ES tokia nuolaidi šioms bakterijoms? Juk jos sukelia sunkią ligą – listeriozę?

– Pagal Europos Sąjungos dokumentus tam tikras kiekis bakterijų maisto produktuose yra leidžiamas, pavyzdžiui, rūkytoje dešroje, žuvyje. Žmonės juk nevalgo žalios mėsos, o verdant ar kepant listerijos žūva.

Bet jei produktas yra termiškai neapdorojamas, o listerijų koncentracija didelė, pasekmės išties gali būti sunkios.

Kai kurios trečiosios šalys žalią mėsą mirko chloro tirpale, kad išnaikintų bet kokias joje esančias bakterijas. ES to neleidžia – chloro poveikis organizmui yra ypač žalingas. Jeigu žalioje mėsoje nėra jokių bakterijų, kyla įtarimų, kad auginant gyvulius buvo naudota antiobiotikų ar antibakterinių medžiagų.

– Ar pavyko jums perskaityti tą slaptąją STT pažymą, su kuria buvo supažindinti į posėdį Vyriausybėje sukviesti ministrai? Ja remdamasis ministrų kabinetas, netgi nesant kvorumo, pernai rugsėjo mėnesį jus atleido iš pareigų.

– Nemačiau aš to dokumento.

Netikiu, kad jame būtų buvę kas nors kompromituojančio.

Visada elgiausi kaip sąžiningas valstybės pareigūnas, niekada nedariau jokių nesąmonių. Jaučiausi ramiai. Užtat po to posėdžio ir sakiau, jog visa tai man primena cirką ir kelia juoką.

Ką reiškia ta ypač slapta STT pažyma? Ar VMVT – tai kažkoks strateginis objektas? Juk slaptumas kaip tik gimdo korupciją, nepasitikėjimą valstybe.

– Jūs bylinėjatės su Vyriausybe dėl, jūsų manymu, neteisėto atleidimo iš darbo. Kokia dabar bylos būsena?

– Vilniaus apygardos administracinis teismas prašė Konstitucinio teismo išaiškinti, ar Vyriausybės sprendimas mane atleisti iš tarnybos atitinka Konstituciją. Laukiama, ką pasakys pastarasis teismas.

Man, tarptautiniam veterinarinės ir maisto kontrolės ekspertui, tai – garbės reikalas. Juoba kad už kiekvieną dieną, kurią galėčiau dirbti kaip ekspertas, aš prarandu po 1000 eurų.

– Iš kur atsiranda tokia suma?

– Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija ypač skaidri, o aš joje dirbau kaip Tarptautinio epizootijų biuro ekspertas.

Kadangi esu įtariamasis, negaliu dalyvauti tarptautiniuose tyrimuose. Anksčiau atlikti ekspertizių važinėdavau į 20 valstybių, ir už darbo dieną minėta organizacija mokėdavo po 1000 eurų dienpinigių.

– Užkulisiuose patys veterinarijos specialistai tebekalba, kad puolimas prieš VMVT prasidėjo po to, kai tarnyba sulaikė didelį kiekį į Lietuvą atgabentos kontrabandinės mėsos. Kokio dydžio tai buvo siuntos?

– Ypač didelės – po kelis šimtus tonų.

Tai buvo nepaženklinta, neaišku iš kur atgabenta mėsa – nebuvo jokių dokumentų. Kiek mums pavyko išsiaiškinti, tie dokumentai būdavo padirbinėjami.

Visa ta kontrabandinė mėsa buvo sunaikinta. O tuo metu VMVT darbuotojai sulaukė daugybės grasinimų, kad bus susidorota. Buvusiai mano kolegei tiesiai buvo pasakyta, kad „jūsų vadas nebedirbs“.

Žinau, kas slypi už visų šių dalykų. Tai nusikaltimas. Tačiau yra teisėsauga, tegu ji ir aiškinasi.

Aš pats dabar gyvenu sunkiai, tačiau garbingai. Gausybės mano, kaip eksperto, pažinčių niekas juk neatėmė – patariu draugams, pakonsultuoju verslininkus.

Man savęs tikrai negaila – gaila valstybės, kurioje štai taip, iš nieko, sukurpiamos bylos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.