Būrį ministrų suvarys po vienu stogu

Vyriausybėje jau aptariami ministerijų perkraustymo į vieną vietą planai, o sostinės centre net parinkta nauja vieta būsimam jų miesteliui. Bet politikai ir valdininkai apie tai dar kalba tik puse lūpų.

Dar sunku pasakyti,  kada šioje dykvietėje Vilniaus centre, šalia Seimo, gali iškilti vyriausybinių pastatų kompleksas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dar sunku pasakyti, kada šioje dykvietėje Vilniaus centre, šalia Seimo, gali iškilti vyriausybinių pastatų kompleksas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2017, 6:01 AM, atnaujinta Aug 9, 2017, 9:52 AM

Po Vilniaus centrą išsibarsčiusios ministerijos turėtų įsikurti vyriausybinių pastatų komplekse šalia Seimo. Tiesa, Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijos tikriausiai liktų savo senosiose patalpose.

Anksčiau vieni verslininkai ministerijų miestelį siūlė įkurdinti šalia buvusių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, kiti – toliau nuo miesto centro.

Tačiau, regis, bus pasirinktas valstybei priklausantis laisvas sklypas, kuriame norėta statyti naują bendrabutį Seimo nariams.

Yra numatyta ir programoje

Ministerijų iškėlimo analizė jau buvo pristatyta neoficialiame Vyriausybės pasitarime. Ją atliko Turto bankas. Tai patvirtino premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Ministerijų perkėlimas yra numatytas ir Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane. Pagal jį vyriausybinių pastatų miestelis turėtų atsirasti 2021 metų pabaigoje.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga per rinkimus žadėjo Aplinkos bei Žemės ūkio ministerijas iškelti į Kauną, tačiau pastaruoju metu apie tai kalbama vis rečiau.

Bet premjeras Saulius Skvernelis „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad bent Žemės ūkio ministerijos galimas perkėlimas iš Vilniaus į Kauną vis dar svarstomas: „Mes to neatsisakome.“

Privers atsisakyti prabangos

Premjero teigimu, šiuo metu vertinamos galimybės į vieną pastatą perkelti dvylika ministerijų, tačiau esą nebus išsukinėjamos rankos, jeigu bus rimtų argumentų, kad viena ar kita šių įstaigų turi likti dabartiniuose pastatuose.

„Šiame etape kalbame apie visų ministerijų perkėlimą, bet gali būti daroma išimčių, pavyzdžiui, Švietimo ir mokslo ar Kultūros ministerijoms, kurios yra įsikūrusios paveldo objektuose.

Varu varomi nebus niekas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Tačiau Vyriausybės vadovas teigė jau žinąs, kaip savanoriškai iškraustyti iš miesto centro prabangiuose pastatuose įsikūrusias ministerijas: „Kai kurios jų valdo sunkiai protu suvokiamus plotus.

Mes joms įvesime nekilnojamojo turto mokestį ir tokiu būdu priversime sumažinti nereikalingų patalpų išlaikymo sąnaudas.

O tos įstaigos, kurios norės ir toliau mėgautis prabanga, turės už ją susimokėti.“

Liko paskutiniai potėpiai

„Buvo atlikta analizė, kokia nauda iš ministerijų perkraustymo būtų valstybei. Tačiau teisinių procedūrų kol kas nepradėjome. Reikia paskutinių potėpių.

Turime pasikalbėti ir su parlamento vadovybe, nes tą žemės sklypą dabar valdo Seimas, turėjęs planų jame statyti bendrabutį.

Ministerijų perkėlimas ne tik sumažintų pastatų išlaikymo išlaidas, bet ir išspręstų kitas problemas.

Ministerijoms įsikūrus prie Seimo, jų tarnautojai negaištų laiko atvykti į jame vykstančius posėdžius.

Be to, vienoje vietoje sukoncentruotos valdžios įstaigos taptų lengviau pasiekiamos interesantams“, – projekto privalumus „Lietuvos rytui“ vardijo S.Skvernelis.

Vyriausybės vadovas nenurodė sumos, kiek tikimasi uždirbti pardavus dabartinius ministerijų pastatus, tačiau neabejojo, kad ji turėtų visiškai padengti būsimo valdžios centro statybas.

Meras įvertino teigiamai

Šį projektą palankiai įvertino ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, su kuriuo apie tai praėjusią savaitę kalbėjo S.Skvernelis.

Būsimo ministerijų miestelio įkūrimą prie Seimo meras jau yra aptaręs ir su miesto architektais.

„Jie vertina teigiamai, nes ta tuščia plynė prie Seimo – tai ne pieva prie Baltojo tilto: niekas ten negulinėja ir ji nėra panaudojama“, – „Lietuvos rytui“ sakė R.Šimašius.

Meras šypsodamasis kalbėjo, jog kol Vyriausybės kanceliarija dirba senose patalpose V.Kudirkos aikštėje, jis premjerui pažadėjęs pasirūpinti gražesniu vaizdu pro dabartinius jo kabineto langus – kitąmet bus atnaujintas fontanas prie Operos ir baleto teatro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.