Drama Žiežmariuose: mamos užrakinti vaikai šaukėsi pagalbos, vienas iššoko pro langą

Žiežmarių miestelyje trečiadienį policijos pareigūnai ir ugniagesiai surengė vaikų gelbėjimo operaciją – namuose motinos užrakintus tris mažamečius gaisrininkai iškėlė pro langą. 

 Žeižmariuose ugniagesiai iš užrakintų namų iškėlė tris vaikus.<br> J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
 Žeižmariuose ugniagesiai iš užrakintų namų iškėlė tris vaikus.<br> J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
 Žeižmariuose ugniagesiai iš užrakintų namų iškėlė tris vaikus.<br> R.Vitkaus asociatyvioji nuotr.
 Žeižmariuose ugniagesiai iš užrakintų namų iškėlė tris vaikus.<br> R.Vitkaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 10, 2017, 4:22 PM, atnaujinta Aug 10, 2017, 11:35 PM

Dar vienas vaikas, 13 metų mergaitė, iššoko pro langą iš antro aukšto ir susižeidė koją. 

Iš pradžių įtarta, kad paauglė patyrė kojos lūžį, bet trauma, laimė, nėra tokia sunki. 

Prieš vidurdienį policijos pareigūnai gavo pranešimą, jog Žiežmariuose, Melioratorių gatvės dviejų aukštų daugiabutyje, gyvenanti 43 metų Rita N. užrakino savo atžalas namuose. 

Su motina nesusiekę vaikai ėmė šauktis pagalbos, ieškoti būdų, kaip patekti į lauką. 

13-metė iššoko pro langą – krisdama ji susitrenkė koją. 

Vietos gyventojai paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą. 

Negalėdami patekti į namus, policininkai paprašė ugniagesių pagalbos. Pastarieji iškėlė vaikus pro langą ir perdavė pareigūnams. 

Operacijoje dalyvavęs ugniagesys naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, jog jis ant rankų iš netikėto kalėjimo iškėlė tris vaikus – du berniukus ir mergaitę. Berniukams iš pažiūros – 12 ir 6 metai, mergaitei – apie 5 metai. 

„Policijos pareigūnai minėjo, jog dar viena mergaitė iššoko pro langą, ji galėjo susilaužyti koją. Jos namuose jau neradome.

Vieno iš trijų vaikų, kurį iškėlėme, alkūnės buvo apdaužytos, sužalojimų žymių buvo matyti ir ant pilvo“, – prisiminė ugniagesys gelbėtojas. 

Ugniagesiui susidarė įspūdis, jog vaikai auga asocialioje aplinkoje, jie sulysę, sprendžiant iš rūbų ir išvaizdos, – netinkamai prižiūrimi. 

Nepilnamečiai buvo pristatyti į vietos Vaikų dienos grupę. 

„Šiuo metu pareigūnai atlieka aplinkybių patikslinimą“, – portalui pasakojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė. 

Priklausomai nuo įstatymų pažeidimų laipsnio motina gali būti patraukta baudžiamojon arba administracinėn atsakomybėn. 

Žiežmarių seniūno pavaduotoja Marijona Zubielienė patvirtino, jog Ritos N. šeima yra įtraukta į socialinės rizikos grupę. 

Pasak seniūnijos socialinių darbuotojų, moteris augina vaikus viena – su tėvu, gyvenančiu tame pačiame miestelyje, ji yra išsiskyrusi, dirba atliekų rūšiuotoja.

Darbuotojams nekrito į akis, jog pastaruoju metu Rita N. girtautų, neprižiūrėtų savo vaikų, prieš juos smurtautų. Tačiau ugniagesiai tvirtino priešingai – jiems susidarė įspūdis, kad namų aplinka yra asociali, o atžalomis nesirūpinama. 

Vaikų likimas kol kas neaiškus – atsakingos institucijos tikriausiai greitu laiku svarstys, ar jie gali toliau augti pas motiną.

Ugniagesiai pasakojo, jog iš buto buvo iškelti trys mažamečiai vaikai, o ketvirtas vaikas susižeidė iššokęs pro langą. Žiežmarių seniūnijos atstovai tvirtino, jog šeimoje auga ne keturi, o trys nepilnamečiai vaikai.

Kaišiadorių rajono Socialinių paslaugų centro atstovai pateikė savo komentarą:

„Rugpjūčio 9 dieną apie 4.10 val. ryto išvykdama į darbą motina, kaip visada, užrakino lauko duris. Pasak moters, raktą turi 13-metė dukra  ir juo naudojasi kartu su kitais vaikais. Minimą rytą mergaitė negalėjo rasti savojo rakto ir, norėdama išeiti į lauką, apie 11.15 val. iššoko pro savo kambario langą.

Moters pilnamečio sūnaus teigimu, jis bandęs sutrukdyti, tačiau sesuo jo neklausiusi, užsirakinusi savo kambaryje ir iššokusi. Tada jis iškvietęs greitąją pagalbą. Atvyko ir policijos pareigūnai.

Policijos pareigūnai išvietė ugniagesius, kurie iškėlė iš buto kitus du vaikus ir perdavė Kaišiadorių socialinių paslaugų centro Žiežmarių vaikų dienos grupės darbuotojų priežiūrai, kol grįš iš darbo mama. Paauglė greitosios pagalbos automobiliu buvo nuvežta į Kaišiadorių ligoninę, ją lydėjo iškviestas tėvas.

 Kaišiadorių socialinių paslaugų centro turimais duomenimis, paauglei nebuvo nustatyti jokie sveikatos pažeidimai, po valandos ji su tėčiu buvo paleista iš gydymo įstaigos namo.

Vėliau, apie 16 val., mamai grįžus iš darbo, paauglė su pilnamečiu broliu bei mama atvyko į Vaikų dienos grupę pasikalbėti su socialine darbuotoja. Mergaitė negalėjo paaiškinti, kodėl taip pasielgė, pokalbio metu juokavo, sakė, kad norėjusi išeiti iš namų.

Mama viena augina tris nepilnamečius vaikus, dėl socialinių įgūdžių stokos šeima  yra įtraukta į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, sąrašą, šeimai teikiamos socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos. Nepilnamečiai šeimos vaikai lanko Žiežmarių vaikų dienos centro grupę. Pro langą iššokusiai mergaitei sistemingai teikiamos psichologo konsultacijos Žiežmarių dienos centre.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.