Buvusios ministrės įvesta naujovė įspūdingų pokyčių neatnešė

Beveik prieš metus dabar jau buvusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pristatė naujieną švietimo srityje – privalomąjį priešmokyklinį ugdymą. Naujoji tvarka, įsigaliojusi nuo 2016-ųjų rugsėjo 1-osios, numato, kad visi šešerių metų vaikai privalo lankyti priešmokyklinio ugdymo įstaigas. Taip vaikus norima geriau paruošti mokyklai, o priešmokyklinio ugdymo programose nesimokę vaikai negalėtų pradėti mokytis pradinėse mokyklose.

 Privalomas priešmokyklinis ugdymas Lietuvoje įvestas prieš metus.<br> 123rf nuotr. 
 Privalomas priešmokyklinis ugdymas Lietuvoje įvestas prieš metus.<br> 123rf nuotr. 
Privalomas priešmokyklinis ugdymas Lietuvoje įvestas buvusios švietimo ir mokslo ministrės A.Pitrėnienės iniciatyva.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Privalomas priešmokyklinis ugdymas Lietuvoje įvestas buvusios švietimo ir mokslo ministrės A.Pitrėnienės iniciatyva.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2017, 9:31 AM

Didelio pokyčio nepadarė

Skaičiuojama, kad 2016-2017 mokslo metais priešmokyklinio ugdymo programoje dalyvavo 28,6 tūkst. vaikų. Tiesa, šis skaičius, palyginus su tuo, kuris buvo iki padarant šį ugdymą privalomą, nelabai kito.

„Skaičius buvo panašus, tik keliais šimtais mažesnis. Sumažėjo dėl to, kad gimusių vaikų tais metais Lietuvoje buvo mažiau, be to, dalis brandžių šešiamečių buvo ugdomi pagal pradinio ugdymo programą pirmoje klasėje“, - pasakojo Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vyr. specialistė Ilona Grigaravičienė.

Pasak I.Grigaravičienės, jau ir prieš įvedant privalomą priešmokyklinį ugdymą jo programas lankė 96-97 proc. šalies vaikų, tad nei tėvams, ne pačioms švietimo įstaigoms tai nebuvo didelė naujovė.

„Tvarka nesikeis, nes visiems vaikams, kuriems tais kalendoriniais metais sueina šešeri, ar penkiamečiams, kurie yra brandūs, ir šiais metais yra sudarytos sąlygos ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą“, - kalbėjo I.Grigaravičienė.

Žadėjo tarnybų dėmesį

Buvusiai ministrei  beveik prieš metus pristačius privalomo priešmokyklinio ugdymo tvarką atsirado ir nepatenkintų tokia naujove. Tačiau tuomet jiems buvo paruoštas ir atkirtis.

2017 metais vaiko teisių apsaugos kontrolierė yra gavusi tik vieno pareiškėjo prašymą leisti šešiametį vaiką, baigusį ikimokyklinio ugdymo programą, į pirmą klasę „peršokant“ priešmokyklinį ugdymą, nes, tėvo nuomone, vaikas yra subrendęs, gabus ir imlus mokslams.

Pasak vaiko teisių apsaugos kontrolierės patarėjos Romos Vaičiulytės, A.Pitrėnienė, teigdama, kad su šeimomis, kurios neleistų vaikų į priešmokyklinio ugdymo įstaigas, bendrautų Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, suklydo, omenyje turėdama ne Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą, o savivaldybių Vaiko teisių apsaugos skyrius, nes šių skyrių viena pagrindinių funkcijų yra vaiko teisių apsauga savivaldybės teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.