Vienuolių uždaryto baro savininkas: „Jie nėra teisėti patalpų šeimininkai“

Beveik prieš savaitę populiaraus sostinės baro „7 Fridays“ darbuotojai ir savininkai patyrė šoką, kai pranciškonų vienuoliai juos priverstinai išvarė iš nuomojamų patalpų, pakeitė spynas, o iškabą su pavadinimu uždengė užrašu „Pranciškonų vienuolynas“.

 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vienuoliai barą uždarė jėga.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2017-08-14 19:07

„Įsivaizduokite, vienuoliai ten sėdi užsibarikadavę mūsų stalais, lyg vyktų karas. Ten rengiami budėjimai, gatvėse vaikšto kaip draugovininkai, stebi, kad niekas neprieitų, apšvietimas išmontuotas, kad įėjus būtų tamsu ir nieko nematytum, kažkas kiaurą parą budi“, - apie tai, kas dabar vyksta bare, pasakojo jo savininkas Arūnas Zubinas.

Vilniečių pamėgtas baras „7 Fridays“ įsikūręs nuomojamose patalpose, esančiose vienuolyne, kurio nuosavybės teises visai neseniai atgavo Mažųjų brolių konventualų (pranciškonų) ordinas.

Tik atgavę daugiau nei 5 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno pastatų kompleksą, vienuoliai laiko negaišo ir pradėjo vieną po kito lauk krapštyti nuomininkus. Vienu iš išvarytųjų tapo ir „7 Fridays“.

- Gal galite papasakoti apie tos dienos, kai vienuolių buvote išvaryti iš patalpų, įvykius? - naujienų portalas lrytas.lt paklausė A.Zubino.

- Aš tuo metu nebuvau Vilniuje, tad pasakoti galiu tik tai, ką sakė žmonės, kurie tuo metu ten buvo ir viską matė.

Buvo darbo pradžia, bare dirbo valytoja ir virėja, kuri gamino tai, ką reikėjo dienos pietums. Staiga įėjo gal 15 žmonių ir pasakė: „Prašome palikti patalpas.“ Viskas. Tada buvo paskambinta apsaugai.

Logiškas sprendimas būtų buvęs išlaužus duris išvaryti juos lauk. Ten buvo kažkoks antstolis ar ne antstolis – buvo sunku pasakyti, nes dokumentų jie jokių nepateikė – ir viską filmavo.

- Kokie buvo jų argumentai jus išvarant? Ar jie apskritai bandė ką nors aiškinti?

- Su vienuoliais labai paprastai – jie nesupranta, kas yra civilinė teisė, kas yra teisėta, kas neteisėta, jiems kažkas kažką pasakė, jie mano, kad viskas gerai. O argumentas yra vienas: „Mes grįžome namo.“

Neįmanoma diskutuoti apie tai, kad jų veiksmai yra neteisėti, jie to nesupranta. Jiems kažkas yra pripasakojęs, kad ten iš tikro ne kavinė, kad ten banditai, mafija, vyksta orgijos, o narkotikų prekyba yra pagrindinis verslas. Tad jie tiki tuo, ką girdi iš savo aplinkos, o kam tai daroma – fantazijos reikalas.

-  Ar prieš jus išvarant vyko koks nors bendravimas, gal buvo kokie nors įspėjimai ar pranešimai, kad turite palikti patalpas?

- Mes puikiai žinome, kad tai (vienuolyno grąžinimas pranciškonams – Aut.) nėra visiškai teisėta, todėl kreipėmės į teismą ir informavome juos, kad mes nesutinkame su tuo, kad sutartis yra nutrūkusi, nes jie nėra teisėti šių patalpų savininkai.

Administracinis teismas mūsų skundą registravo, mus pripažino kaip teisėtus pareiškėjus, kas yra labai sunku, ir mes ten turime užregistruotą bylą ir su jais bylinėjamės.

Mes sakome, kad jie nėra teisėti šių patalpų savininkai, ir jie nelaukdami to teismo sprendimo, nepranešę atėjo vieną dieną kaip iš giedro dangaus ir pasiėmė šitas patalpas.

Kai jie perėmė patalpas, iš karto parašė raštą, kad sutartis yra nutrūkusi ir jos nepratęs. Mes dėl to kreipėmės į Administracinį teismą. Ne dėl savo patalpų, o dėl visų rūmų, nes mes patys seniai ten esame. Šita įmonė šiose patalpose yra nuo 1993 metų. Visa ta informacija, kurią jie valdo, mes taip pat domimės, žiūrime turbūt daugiau nei tie patalpas perėmę vienuoliai.


- Jūs tą faktą, kad vienuolynas yra perduotas vienuoliams, vertinate kaip neteisėtą?

- Taip. Mes tai ginčijame, tai yra registruota byla Administraciniame teisme, o jos stadija tokia, kad mes išdėstėme savo argumentus, rašytiniu būdu vienuolynas išdėstė savo argumentus, turėtų būti paskirta teismo posėdžio data.

Kodėl tai daroma? Nes mūsų argumentai yra svarūs ir tikrai teismas pasižiūrės teisiškai ir teisingai, tos patalpos nebus jiems grąžintos. Yra bandoma sustabdyti tą bylą teisme, kad net nebūtų gilinamasi į mūsų pateiktus argumentus.

- Ar nuomos sutartyje buvo numatyta, kad pasikeitus savininkui sutartis yra nutraukiama?

– Buvo aiškus punktas, kad pasikeitus savininkui nuomos sutartis nutrūksta. Tai yra pagrindas mums kreiptis į teismą, kad mūsų ieškinys būtų priimtas Administraciniame teisme.

- Kokia šiuo metu yra baro darbuotojų situacija?

- Mes dėliojomės veiksmus praėjusią savaitę, ką darysime toliau ir t.t. Čia jau kalba ne apie baro veiklą. Baras yra tik mūsų hobis. Tai nėra pagrindinė veiklą visų žmonių, kurie investavę savo lėšas į tą barą. Tai yra hobis, smagi vieta, kur žmonės gali susirinkti, draugus atsivesti, dalyvauti renginiuose – tiek kultūriniuose, tiek nekultūriniuose, pavyzdžiui, studentų dienose, poezijos vakaruose, gyvuose koncertuose.

Mes nusprendėme pakovoti už Lietuvos teises, nes jeigu pati Lietuvos valstybė nesugeba to padaryti, tai kažkas turi už ją tai padaryti. Nemanau, kad pavyks, bet pasižiūrėsime.

- O kas bus toliau, jei teismas priims jums nepalankų sprendimą? Ginčysite jį?

- Mes neturėsime teisme ko ginčyti. Jeigu mums dabar nepasiseka grįžti į tas patalpas, tai tokiu atveju mūsų ieškinys nutrūksta teisme, jo nebelieka, nes nebelieka pagrindo jam, nes mes nebesame suinteresuota šalis. Vienuoliai tai puikiai supranta.

- Tokiu atveju ieškotumėte kitų patalpų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.