Austėja Landsbergienė pataria: kas svarbu ruošiant vaiką mokyklai?

Rugpjūtis – metas, kai tėvai naujiems mokslo metams ruošia savo vaikučius. Daliai Lietuvos šeimų kiekvienas ruduo – finansiškai nelengvas laikas, kai po atostogų vienu kartu nemažą sumą pinigų reikia skirti mokyklinėms prekėms. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“, kartu su didžiausio Baltijos šalyse ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės Sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje steigėja, socialinių mokslų daktare Austėja Landsbergiene, pataria tėvams, ką iš tiesų reikėtų įsigyti prieš rugsėjį, o dėl ko verta palaukti mokslo metų pradžios. Kokius daiktus rinktis, kad jie būtų vaikams tinkami ir patogūs.

 Patarimai, kaip paruošti vaiką mokyklai.<br> 123rf nuotr.
 Patarimai, kaip paruošti vaiką mokyklai.<br> 123rf nuotr.
Austėja Landsbergienė pasidalijo patarimais.<br>lrytas.lt nuotr.
Austėja Landsbergienė pasidalijo patarimais.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 18, 2017, 11:00 AM, atnaujinta Aug 18, 2017, 11:07 AM

Svarbiausia – viską gerai apgalvoti

„Mūsų dukra jau prieš kokių porą savaičių klausė, ar galėsime važiuoti nusipirkti būtiniausių daiktų mokyklai. Paklausiau, ko jai labiausiai reikėtų. Ji pagalvojo akimirką ir atsakė, kad reikėtų tik kelių smulkmenų, bet norėtų šiek tiek daugiau! Taigi visų pirma reikia įsivertinti, ko tikrai reikia, o kas būtų tiesiog smagu“, – sako dr. A. Landsberginė.

Socialinių mokslų daktarės patarimas – nesiblaškyti, o iš eilės viską apgalvoti. Pirmiausia – susidaryti detalų sąrašą. Tuomet peržiūrėti praėjusių metų daiktus: kuprinę, jos turinį, uniformą, jei mokykloje ji yra dėvima, avalynę, sporto aprangą. Juk vaikai per vasarą dažnai išauga, o daiktai, kurie atrodė dar visiškai tinkami prieš beveik tris mėnesius, gali atrodyti jau nebetinkami. O galbūt daugumą dalykų vaikas turi ar jų reikės tik po kelių mėnesių, tad galima nepirkti visko iškart.

Dr. Austėjos Landsbergienės patarimai:

Drabužiai. Detaliai pergalvokite visus orus ir pamokas, taip pat popamokines veiklas. Kaip vaikas eis apsirengęs į mokyklą? Įsivaizduokite prieš save stovintį vaiką ir apgalvokite viską iki smulkmenų. Ar bus pasiruošęs, jei lis? Pavyzdžiui, pradinukui patogiau lietaus apsiaustas kuprinėje, nei skėtis. O jeigu karšta rudens pradžia? Ar lengvai apsiaus batus? Ar lengvai užsisegs kelnes? Suknelę?

Kūno kultūros pamokai ar sporto būreliui reikės sportinės aprangos, sportinių batų, higienos priemonių (jeigu mokykloje galima nusiprausti), gumyčių mergaičių plaukams ir pan. Susidarykite tikslų reikiamų drabužių ir priemonių sąrašą dar namuose ir patikrinkite, ką jau turite, kas dar tinkama.

Kai jau rinksitės drabužius ir batus, pirmiausia – jie turi būti praktiški ir vaikams patogūs. Bent jau pradinukams nerekomenduojami surišami batai ar drabužiai su sagomis. Reikėtų vengti drabužių, kuriuos pačiam vaikui būtų sunku apsirengti.  Atrodytų, tai smulkmenos, tačiau vaikui – jeigu sunku – gali kelti daug streso.

Kuprinė turėtų būti lengva ir patogiomis rankenomis – dažnai jau pirmoko kuprinė yra gerokai sunkesnė, nei mamos rankinė. Dėl to kalbėkitės su vaiku ir aptarkite, ko reikės mokykloje tą dieną – ko neužmiršti, o ką geriau palikti namuose. Papildomo svorio vaikui, ypač pradinukui, tikrai nereikia.

Mokykla taip pat dažnai atsiunčia ar pasako priemonių sąrašą. Skirtingų mokyklų pateikiami sąrašai, kaip rodo patirtis, skiriasi. Tad ypač jei vaikai lanko skirtingas mokyklas – nepažiūrėkite į šiuos sąrašus pro pirštus.

Aptarkite sąrašą su pačiu moksleiviu

Dr. Austėjos Landsbergienės teigimu, ypač pradinukai ir jų tėvai dažnai labai griežtai žiūri į sąrašą. „Jeigu mokytoja rekomenduoja vienos kompanijos pieštukus, tai vaikas mano, kad būtent jų ir reikia. Pasikalbėkite su vaiku, ką reiškia „rekomendacija“, paklauskite, kokius ledus jis rekomenduotų savo draugams. Prisiminkite su juo, ar jis irgi visada perka tokius ledus, kokius rekomenduoja jo draugai, ar vis dėlto vadovaujasi sava galva?“, – pataria dr. A. Landsbergienė.

Pasak jos, sąrašo sudarymas – puiki galimybė ir vaiko edukacijai. „Jeigu spaudžia biudžetas, pasitarkite su vaiku, kaip galima būtų sutaupyti. Pamatysite, kokie vaikai būna kūrybingi! Pavyzdžiui, mūsų dukra nusprendė, kad daug geriau yra neštis savo vandenį gertuvėje, jog atsigertų jo po šokių pamokos, nei kaskart pirkti vandens buteliuką, kas yra gerokai brangiau. Mums teko nupirkti gertuvę, tačiau mergina didžiuojasi savo sprendimu!“, – sako dr. A. Landsbergienė.

Dažniausiai tėvai išleidžia 15–20 eurų

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, tėvų išlaidos mokyklai labai priklauso nuo kiekvieno vaiko poreikių (jo amžiaus, mokyklos, jau turimo krepšelio nuo praėjusių metų) ir tėvų galimybių.

„Paskaičiavome, kad pigiausias „pilnesnis“ moksleivio krepšelis kainuoja apie 28 eurus. Šį prekių krepšelį sudaro maždaug 26 prekės, tarp jų – kuprinė, penalas, skirtingų sąsiuvinių ir rašiklių pundelis, plastilinas, klijai, žirklės, skriestuvas, piešimo priemonės ir kitos būtinosios prekės, neskaičiuojant drabužių. Dažniausiai taip atrodo pradinuko krepšelis, o vyresnių klasių moksleiviai dalį priemonių jau turi – savo ar likusių nuo brolių bei seserų“, – sako Vilma Drulienė, „Maxima LT“ pirkimų departamento direktorė.

Pasak jos, būtent dėl šios priežasties dažniausiai „Maximos“ pirkėjų išleidžiama suma mokyklos prekėms vienu apsipirkimu siekia 15–20 eurų. Tarp jų – mažesni kanceliarinių prekių kiekiai nei moksleiviui reikėtų visiems metams, nes dalį jų juk galima nusipirkti ir vėliau, tačiau į krepšelį taip pat patenka ir sporto bei kita apranga, avalynė.

„Mokyklai pradedame ruoštis gerokai anksčiau nei moksleivių tėveliai – iš anksto stengiamės apgalvoti tėvų ir vaikų poreikius ir naujas ugdymo bei mados tendencijas. Iš viso mokyklinių reikmenų pasirinkimą „Maximoje“ sudaro kone 2 tūkstančiai prekių, tad mokyklai reikalingas priemones mūsų parduotuvės išsirinks ir jautresnis kainai pirkėjas, ir tas, kuris gali leisti sau gerokai daugiau ir, pavyzdžiui, rinktis žinomų prekės ženklų, išskirtinės kokybės produktus“, – sako V. Drulienė.

„Maximos“ duomenimis, mokyklinių prekių kainos šiemet – labai panašios kaip ir pernai, ir prasideda nuo keliolikos centų.Pavyzdžiui, kuprinę galima įsigyti nuo 9,99 eurų, penalą – nuo 1,49 eurų, 10 vnt. sąsiuvinių rinkinys kainuos apie eurą, aplankai sąsiuviniams – nuo 0,38 euro centų, spalvoti pieštukai – nuo 0,98 euro centų ir pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.