Valdininkai mano, kad vaikai žaisti slėpynes gali ir piktžolių lauke

Vaikai gali žaisti ir prišnerkštoje smėlio dėžėje. Taip mano savivaldybė, apleidusi vaikų žaidimo aikšteles. Nors kai kurios jau tapo pavojingos, daugėja gyventojų nusiskundimų, mažyliams paskirtų vietų remontuoti ir tvarkyti valdininkai neskuba.

P.Plechavičiaus gatvės gyventojai pareikalavo, kad šios jų vaikams nesaugios žaidimo aikštelės neliktų.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Plechavičiaus gatvės gyventojai pareikalavo, kad šios jų vaikams nesaugios žaidimo aikštelės neliktų.<br>D.Umbraso nuotr.
Gal vaikams Rugių gatvėje patiks žaisti gaudynių tarp šių didžiulių konteinerių?
Gal vaikams Rugių gatvėje patiks žaisti gaudynių tarp šių didžiulių konteinerių?
VIlniuje tokių apleistų ir nuo sovietmečio užsilikusių aikštelių kaip Šiaurės miestelyje dar yra keli šimtai.
VIlniuje tokių apleistų ir nuo sovietmečio užsilikusių aikštelių kaip Šiaurės miestelyje dar yra keli šimtai.
Žygio gatvėje – sūpynės, ant kurių kažkada suposi ir dabartinių vaikų tėvai.
Žygio gatvėje – sūpynės, ant kurių kažkada suposi ir dabartinių vaikų tėvai.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 20, 2017, 7:03 PM

Kai Bernardinų sode stabdydama sūpynes dešimtmetė mergaitė susilaužė blauzdikaulį ir ši istorija iškilo į viešumą, pavojingas įrenginys pagaliau buvo nukabintas.

Nors prieš tai jau ne vienas vaikas buvo patyręs traumą.

Tačiau šis atvejis – vienintelis. Kad žaidimo aikštelėse vaikų laukia daugybė bėdų, liudija tėvų kreipimaisi į savivaldybę.

Aplūžusios sūpynės, nuo kurių nukritus galima susilaužyti rankas ar kojas. Mažyliams pavojų keliantys išlindę aštrūs strypai. Arba aikštelėse želiančios piktžolės, šunų išmatų pilnas smėlis dėžėse.

Toks vaizdas pasitinka vaikų žaidimo aikštelėse, bet savivaldybė tikina, kad viskas gerai – daugiau nei pusė tūkstančio aikštelių esą prižiūrimos tinkamai.

Baisiausia – čiuožykla

P.Plechavičiaus gatvės Naujojoje Vilnioje vieno namo gyventojų kantrybė trūko. Jie pareikalavo išmontuoti vaikų žaidimo aikštelę, jeigu savivaldybė jos visiškai neprižiūri.

„Baisiausia – čiuožykla. Jos būklė, švelniai tariant, prasta. Ir nukreipta ji tiesiai į šlaitą, nuo kurio nusiritęs vaikas papultų po mašinų ratais.

Draudžiame vaikams ant tos čiuožyklos lipti, bet kieme suaugusiųjų juk ne visada būna“, – pasakojo P.Plechavičiaus gatvėje gyvenanti Liudvika Jachimovič.

Surūdijusios, nesaugios vaikams ir sūpynės, kurios seniai neatitinka reikalavimų.

Anot L.Jachimovič, gyventojai būtų seniai patys išmontavę grėsmę keliančius įrenginius, tačiau dėl to gali būti apkaltinti vandalizmu. Todėl jie kreipėsi į savivaldybę.

Čiuožykla sulūžusi ir Perkūnkiemio gatvėje. Nors savivaldybė informuota, kad dėl to gali susižaloti vaikai, ji iki šiol nesuremontuota.

Gal vaikų žaidimo aikšteles siaubia vandalai? Savivaldybės atstovai tvirtino, kad tokių atvejų pasitaiko retai. Visos savivaldybės prižiūrimos aikštelės yra ženklinamos specialia žyma, kurioje nurodomas aikštelės numeris, prižiūrinčios bendrovės pavadinimas ir telefono numeris. Juo esą galima kreiptis pastebėjus gedimų.

Per plauką nuo nelaimės

Taikos gatvės gyventojai jau prieš kelias dienas pastebėjo, kad sūpynių varžtas atsisukęs. Grandinės dar nenutrūko, tačiau jei taip nutiktų, nukritęs vaikas tikrai susižalotų.

Savivaldybei apie tai buvo pranešta, tačiau remontuoti sūpynių niekas neskuba.

Ištrūkusi laipynių tvirtinimo dalis vaikų žaidimo aikštelėje V.Mykolaičio-Putino gatvėje. Sulūžusios sūpynės Žygio gatvėje.

Gelvonų gatvėje – dar baisiau. Čia po sūpynėmis – betono luitai aštriomis briaunomis. Jų primėtyta ir aplink smėlio dėžę.

Paverstos šiukšlynais

Tuo metu Justiniškių, Bitėnų gatvių vaikų žaidimo aikštelėse pilna šiukšlių.

Mėsinių gatvėje vis dar neatvežta smėlio.

„Kiekvienais metais kartojasi tas pats – reikia kelis kartus prašyti, kad atvežtų smėlio. O šiemet vaikai vis dar žaidžia nešvariame pernykščiame smėlyje“, – pasakojo netoli gyvenanti Algimanta.

Tas pat ir Medeinos gatvėje – smėlio dėžę išvis išardė, o naujos neįrengė.

Smalinės gatvės gyventojai savivaldybei pateikė bent kelis pasiūlymus dėl populiarios vaikų žaidimo aikštelės, tačiau atsako nesulaukė.

*iekas neketina remontuoti vienintelės šiukšlių dėžės pagrindo, tad ji vieną dieną nuvirs. Aikštelė nė karto nepalyginta, joje pilna duobių, o įrenginiai išterlioti grafičiais.

Išrikiavo konteinerius

Prieš kelias dienas Rugių gatvės dviejų daugiabučių gyventojai pro langus pamatė, kad vietoj vaikų žaidimo aikštelės rikiuojami jūriniai konteineriai.

Savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos skyriaus vedėjas Gintaras Runovičius tvirtino, kad patys gyventojai skundėsi dėl senos, susidėvėjusios vaikų žaidimo aikštelės, tad buvo nuspręsta ją nedelsiant panaikinti.

O dėl konteinerių, jo žodžiais, bėdos nėra. Mat dalis kiemo priklauso automobilių servisui, tai jo šeimininkai ir sugalvojo pastatyti konteinerius gyventojams po langais.

Senienų – dar nemažai

Vis dėlto savivaldybė Rugių gatvėje planuoja įrengti naują vaikų žaidimo aikštelę mažiesiems vilniečiams. Tik kur?

Savivaldybė skelbia, kad per trejus metus planuoja įrengti apie 130 aikštelių mažiesiems. Anot G.Runovičiaus, vaikų žaidimo aikštelės bus įrengtos atsižvelgus į gyventojų ir seniūnų prašymus.

Aikštelės bus trijų tipų, pritaikytos skirtingo amžiaus vaikams. Vienos – iki 6 metų, kitos – 6–12 metų vaikams ir mišrios aikštelės.

G.Runovičius žadėjo, kad 23 aikštelės bus įrengtos artimiausiu metu, likusios – per ateinančius dvejus metus.

Savivaldybė praėjusiais metais vaikų žaidimo aikštelių priežiūrai išleido apie 170 tūkst. eurų, tiek pat lėšų numatyta ir šiais metais.

Paklaustas, kokie darbai buvo atlikti, savivaldybės atstovas tikino, kad aikštelės prižiūrimos nuolat: keičiamos, perdažomos susidėvėjusios dalys, atnaujinama danga, į dėžes atvežama naujo smėlio.

Beje, Vilniuje dar liko apie 300 senų sovietinių aikštelių arba tokių, kuriose įrenginiai jau seniausiai turėjo būti pakeisti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.