Protestų prieš medžių kirtimą banga: žmones policininkai iš piketo vietos išnešė rankomis

Protestai dėl medžių kirtimo Kaune įgauna vis aštresnę formą. Pirmadienio rytą socialiniame tinkle „Facebook“ buvo išplatinta žinia, jog sulaikyti du miesto menininkai Vytenis Jakas ir Auksė Petrulienė, taip pat prieštaraujantiems prieš kirtimą gyventojams atstovaujantis advokatas Saulius Dambrauskas. 

 Pranešama, jog dėl medžių kirtimo Kaune sulaikytas advokatas S.Dambrauskas (nuotr.) ir du Kauno menininkai.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Pranešama, jog dėl medžių kirtimo Kaune sulaikytas advokatas S.Dambrauskas (nuotr.) ir du Kauno menininkai.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2017, 10:53 AM, atnaujinta Aug 21, 2017, 4:13 PM

Informaciją išplatino „Facebook“ grupė „Kauno medžių kirtimui – Stop“. 

Pirmadienį įvyko protesto akcija prieš medžių kirtimą A.Smetonos alėjoje, kurioje dalyvavo ir S.Dambrauskas. 

Kad advokatas yra Panemunės komisariate ir duoda parodymus,  pirmadienį apie 10 val. 30 min. naujienų portalui lrytas.lt patvirtino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas.

„Pradėtas tyrimas dėl teisėtų policijos reikalavimų nevykdymo“, - tvirtino D.Žukauskas. 

„Man buvo pranešta, kad sulaikytas mano kolega S.Dambrauskas. Kiek žinau, jis komisariate yra nuo 9 valandos ryto. Važiuoju jo palaikyti“, - naujienų portalui lrytas.lt pasakojo advokatas Dominykas Varnas. 

D.Varnas bendravo su S.Dambrausko sūnumi Eimantu Dambrausku. 

„Policija mano, kad vyko nesankcionuotas piketas“, - kalbėjo advokatas D.Varnas.

Kauniečiai A.Smetonos alėjoje .pirmadienį protestavo prieš medžių kirtimą - jiems kilo abejonių, ar buvo gautas leidimas iškirsti paskutinius penkis medžius, dėl kurių pjovėjai pasirodė pirmadienio rytą. 

Medžiai iškirsti Kauno centre, Žaliakalnyje, Pamenunėje - Miško gatvėje, A.Smetonos alėjoje, kitose vietose. 

Savivaldybės atstovai aiškina, jog medžių kirtimas reikalingas vykdant šaligatvių rekonstrukcija, ir žada medžius atsodinti. 

 Kvepia pelningais užsakymais?

Advokatas S.Dambrauskas Panemunės policijos komisariate išbuvo apie 6 valandas.

Pasak juristo, apklausa truko maždaug valandą, tačiau patreigūnai ilgą laiką jos nepradėjo: "Matyt,nežinojo, kaip elgtis,kokį straipsnį pritaikyti".

S.Dambrauskas su ssavo bendraminčiais protestavo prieš penkių kaštonų nupjovimą A.Smetonos alėjoje.

"Prieš kelias dienas saviovaldybė paskelbė, kad šioje alėjoje neliko nė vieno medžio iš 217, kurių iškirtimui buvo duotas leidimas. Vadinasi, pirmadienį penki kaštonai buvo nukirsti neteisėtai. Jie visiškai netrukdė darbams - šaligatviai jau buvo įrengti.

Kad protestuosime prieš jų kirtimą, pranešėme elektroniniais laiškais policijai, prokuratūrai, Kauno savivaldybei",  - pasakojo advokatas S.Dambrauskas. 

Anot juristo, savivaldybė atstovai aiškino, jog daugelis medžių yra pakirsti ligų, tačiau žinomui dendrologai šias kalbas paneigė - tyrimo metu išaiškėjo, kad medžiai sveiki. 

S.Dambrausko nuomone, medžiai kertami tam, kad paskui būtų galima jų vietoje pasodinti brangiai kainuojančius naujus medžius - kažkas gautų pelningus užsakymus. 

Prieš piketuotojus - didelės pajėgos

Kauno savivaldybės atstovo spaudai Tomo Grigalevičiaus žiniomis, leidims piketui A.Smetonos alėjoje nebuvo išduotas.

15 piketuotojų sulaukė ryžtingo policijos žingsnio - ginkluoti pareigūnai protestuotojus nešė rankomis po vieną iš aptvertos teritorijos, kur buvo kertami kaštonai.

S.Dambrauską iki tarnybinės mašinos nešė net keturi pareigūnai.

Rugsėjo mėnesį įvyks advokato ir dviejų protesto akcijoje dalyvavusių advokatų teismai dėl teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymo - jiems gresia administracinės baudos.

Policija: "Buvo nevykdomi teisėti reikalavimai"

„Žmonės rinkosi aptvertoje teritorijoje, kur buvo vykdomi darbai pagal savivaldybės išduotą leidimą. 

Pareigūnams paprašius pasišalinti iš aptvertos teritorijos, jie nesitraukė. Trys asmenys buvo pristatyti į Panemunės komisariatą“, - pasakojo Kauno  apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas D.Žukauskas.

Advokatui S.Dambrauskui ir dviem menininiams gresia administracinė atsamomybė už teisėtų policijos reikalavimų nevykdymą. 

Pareigūnai tikino, jog tvarkomoje teritorijoje buvo iškilęs pavojus patiems piketuotojams.

Tuo tarpu gyventojai, nesutinkantys su medžių kirtimu, piktinosi policijos veiksmais. 

Socialiniuose tinkluose plinta įrašas, kaip policija tramdo protesto dalyvius, juo pasidalijo ir socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas. 

Pirmadienį po pietų Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisriato atstovai išplatino pranešimą, kuriame skelbiama, kad rugpjūčio 21 dieną Kaune, A.Smetonos alėjoje, grupė asmenų neleido įmonei, turinčiai Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus išduotą leidimą, vykdyti medžių kirtimo darbų.

Atvykę policijos pareigūnai gyventojų prašė pasitraukti iš aptvertos, pašaliniams gyventojams nesaugios darbų vykdymo teritorijos, leisti įmonei atlikti numatytus tvarkymo darbus. 

Į teisėtus policijos pareigūnų reikalavimus pasišalinti iš darbų vykdymo vietos asmenys nereagavo, ignoravo pareigūnų prašymus, todėl į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Panemunės policijos komisariatą buvo pristatyti du vyrai, gimę 1962 m. ir 1964 m., bei moteris, gimusi 1973 m.

Dėl šio įvykio pradėtos administracinių nusižengimų bylų teisenos pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (toliau – LR ANK) 506 str. 2d., 4 d., dėl statutinio valstybės tarnautojo, karo policijos ar žvalgybos pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymo. Už tai gresia bauda iki 140 eurų.

Taip pat pradėta administracinių nusižengimų teisena pagal LR ANK 494 str. 1 d., kadangi susirinkę asmenys nebuvo informavę Kauno miesto savivaldybės dėl planuojamos vykdyti protesto akcijos.

Pareigūnai primena gyventojams elgtis atsakingai, nepažeidinėti viešosios tvarkos ir numatytų teisės normų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.