Poilsiautojų vargai linksmajame Palangos rojuje: situacija - kasmet vis prastesnė

Ką daryti, kai Palangos pramogų centre – J.Basanavičiaus gatvėje ir šalia jos – vieni trokšta triukšmingai linksmintis, o kiti – ramiai miegoti? Atsakymo į šį klausimą niekaip nesuranda ir policija, nuolat kviečiama tildyti triukšmautojų.

Svečių namų „Elnio ragas“ savininkas R.Kubilius: „Kodėl mafiją sutramdžiusi valstybė nepajėgi įveikti triukšmo?“<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Svečių namų „Elnio ragas“ savininkas R.Kubilius: „Kodėl mafiją sutramdžiusi valstybė nepajėgi įveikti triukšmo?“<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Policija neretai kviečiama dėl triukšmo, sklindančio iš kavinėje „Vila Gražina“ vykstančios naktinės diskotekos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Policija neretai kviečiama dėl triukšmo, sklindančio iš kavinėje „Vila Gražina“ vykstančios naktinės diskotekos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 23, 2017, 6:17 AM, atnaujinta Aug 23, 2017, 2:19 PM

J.Basanavičiaus gatvėje gyvenantys palangiškiai kiekvieną vasarą priversti kęsti triukšmą, o čia svečių namus turintys verslininkai netenka klientų.

Naktį į šį pirmadienį neapsikentusi iš kavinės „Vila Gražina“ sklindančio muzikos garso netoliese esančių „Elnio rago“ svečių namų vadovė Virginija Savickaitė nuo pusės dviejų nakties iki 4 valandos ryto į policiją skambino net keturis kartus.

„Matau, kaip pareigūnai atvažiuoja, pasilabina su išėjusiu kavinės administratoriumi ir po kurio laiko išvažiuoja. Muzika kiek prityla, bet vos tik policininkai išvyksta, vėl prasideda trenksmai“, – pasakojo V.Savickaitė.

Anot jos, ši kavinė net viešai reklamuoja, kad čia iki 4 valandos ryto vyksta diskotekos. Paryčiais į jas suplūsta būriai naktinėtojų.

V.Savickaitė teigė, kad net tuomet, kai išorinės kavinės durys uždarytos, žemo dažnio garsas vibruoja taip smarkiai, kad kitoje gatvės pusėje ant staliuko padėtas šaukštelis virpa.

Iš svečių namų bėga klientai

Kavinės „Vila Gražina“ savininkas Ramūnas Pocevičius tikino, kad jį šmeižia pavydūs konkurentai.

Anot jo, įstiklintoje terasoje dar 23 valandą pasibaigus koncertui diskoteka prasideda viduje prie baro, kuris nuo terasos yra atitvertas stiklo paketais.

Todėl joks triukšmas į išorę nesklinda. Nebent tuo metu, kai kas nors išeidamas trumpam pradaro terasos duris į gatvę.

Tačiau per gatvę nuo kavinės 6 kambarių svečių namus administruojanti V.Savickaitė sakė su „Vila Gražina“ tikrai nekonkuruojanti. Ji naktimis užeidavusi ten ir niekuomet nėra mačiusi, kad karštą vasaros naktį baro patalpos būtų aklinai užvertomis durimis ir vitrininiais langais.

„Ar aš iš neturėjimo ką veikti keliuosi 2 ar 4 valandą nakties, kad paskambinčiau į policiją ir apšmeižčiau R.Pocevičių?“ – tokiu kaltinimu stebisi moteris.

Dėl naktinio triukšmo per pastarąsias dvi savaites nuo 1 valandos nakties iki 5 valandos ryto verslininkė policijai iš viso yra skambinusi beveik 10 kartų.

„Skambink neskambinęs, rašyk nerašęs – metai iš metų nesikeičia niekas. Vienai kavinei gal kiek ir pritilus naktinę diskoteką atidaro kita. Negi organizuotą nusikalstamumą pažabojusi, mafiją sutramdžiusi valstybė nepajėgi įveikti triukšmo kurorte, į kurį visi atvažiuoja pailsėti?“ – stvėrėsi už galvos „Elnio rago“ savininkas Raimundas Kubilius.

Jau po pirmos nakties jo svečių namus palikę rusų, baltarusių, danų, australų turistai „Booking“ svetainės atsiliepimų puslapį išmargino savo pasipiktinimu dėl čia naktį sklindančio triukšmo.

Skundo „tyrimas“ kelia juoką

Kurorto policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius informavo, kad dėl moters pranešimų apie triukšmą praėjusį pirmadienį pradėta administracinė byla, tačiau kuo ji baigsis – nežinia.

Per šią vasarą triukšmavusioms kurorto kavinėms policija surašė penkis protokolus, tačiau tik „Laukinių Vakarų salūnui“ buvo skirta 20 eurų bauda. Kitoms kavinėms, anot policijos, nepakako įrodymų dėl padarytų administracinių nusižengimų.

Teisės aktai triukšmo ribojimą reglamentuoja taip sudėtingai, kad kurorte naktimis visu garsu muziką paleidžiančių kavinių nebeliko kam bausti.

Teisinę galią turi tik Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atlikti garso matavimai. Jos specialistų atliekamus matavimus gali užsakyti tik gyventojų skundus gavusi Palangos savivaldybė ir Visuomenės sveikatos centras.

Šią vasarą dėl triukšmo, sklindančio iš kavinės „Vila Gražina“, R.Kubilius savivaldybei skundėsi ne kartą.

Birželio pabaigoje palangiškis sulaukė atsakymo, esą jo skundai nepasitvirtino.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai atliko tyrimą, kurio metu raštiškai buvo apklausti kavinės darbuotojai. Savivaldybės specialistams užteko jų paaiškinimo, kad triukšmas nesklido, nes įstiklintos terasos durys ir langai buvo uždaryti.

Pažeidė, bet neaišku, kas

Gavusi dar vieną R.Kubiliaus skundą savivaldybė užsakė laboratorinius matavimus.

Atostogaujant Klaipėdos specialistei, net iš Kauno vykę laboratorijos darbuotojai naktį ties kavine „Vila Gražina“ užfiksavo net 28 decibelais viršytą maksimalų leidžiamą garso slėgio lygį.

Tačiau toks triukšmas vienu metu sklido iš trijų greta esančių kavinių, todėl esą nebuvo galima nustatyti, kiek leidžiamą garsą viršija „Vila Gražina“.

Viešosios tvarkos skyrius visų trijų kavinių vadovams išsiuntė raštą, kuriuo įpareigojo laikytis nustatytų ribinių garso dydžių ir įspėjo, kad ateityje bus taikomos administracinio poveikio priemonės.

Nors, pasak Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojos Danutės Mikienės, bausti juridinius asmenis galintis tik Visuomenės sveikatos centras.

„Mes galime nubausti triukšmaujančius žmones. Pavyzdžiui, kokį po vidurnakčio gatvėje garsiai grojanti armonikininką“, – aiškino D.Mikienė.

Per vasarą nieko nenubaudė

Laboratorinius garso tyrimus galintis užsakyti Klaipėdos visuomenės sveikatos centras dėl muzikos sukelto triukšmo iš Palangos yra gavęs tik du skundus.

„Dėl pirmojo skundo negavome jį rašiusio asmens kvietimo atvykti į matavimus, todėl laboratorijos tyrimai nebuvo užsakyti. Dėl antrojo skundo tokio kvietimo dar laukiame“, – aiškino Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepikienė.

Pasirodo, dėl triukšmo Visuomenės sveikatos centrui pasiskųsti neužtenka. Kadangi triukšmas matuojamas asmens gyvenamoje patalpoje, būtinas jo kvietimas atvykti nurodytu laiku, tačiau žmonės apie tokią tvarką net nežino.

„Šią vasarą manęs kažkas klausė, kada galima atvažiuoti tikrinti garso. Pasakiau, kad bet kurią dieną ir, pageidautina, nakties metu. Gal jie pamanė, kad juokauju, nes tikrintojų taip ir nesulaukiau“, – pasakojo palangiškis R.Kubilius.

Visuomenės sveikatos centras už triukšmavimą gali taikyti baudas nuo 50 iki 300 eurų, tačiau šią vasarą Palangoje jos niekam taip ir nebuvo skirtos.

Didesnis triukšmas – kasmet

Kad J.Basanavičiaus gatvėje leidžiamas triukšmas gerokai viršijamas ištisą parą, turėtų būti aišku ir be skundų.

Palangos savivaldybės užsakymu Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija už daugiau nei pustrečio tūkstančio eurų kurorte kiekvieną vasarą atlieka triukšmo lygio tyrimą.

Miesto nustatytose vietose garsas matuojamas kiekvieną vasaros mėnesį po vieną kartą dieną, vakare ir naktį, kai skiriasi nustatyti ribiniai triukšmo lygiai.

Keturiose J.Basanavičiaus gatvės vietose nuo 22 valandos, kai šioje vietoje kurorte galimas jau tik 40 decibelų garsas, visus 2015 metus buvo fiksuojamas nuo 68 iki 80 decibelų triukšmas.

Praėjusiais metais naktį maksimalus triukšmas siekė beveik 77 decibelus.

Beje, naktį triukšmas J.Basanavičiaus gatvėje net būdavo didesnis nei vakare nuo 18 iki 22 valandos, kai leidžiamas iki 45 decibelų garsas.

Tačiau kokia tokio tyrimo nauda, niekas negali paaiškinti.

Dėl triukšmo – į policiją ir į teismą

Skundų dėl triukšmo gaunanti JAV policija, atrodo, griežčiau kovoja su jo skleidėjais.

Du garsiosios Kennedy šeimos nariai ankstų praėjusio sekmadienio rytą Masačusetse buvo sulaikyti gavus skundų dėl triukšmingo vakarėlio ir fejerverkų.

Į pareigūnų rankas pateko 52 metų Matthew Kennedy ir jo 22 metų dukra Caroline Kennedy. Jie kaltinami chuliganizmu ir miestelio įstatymų dėl triukšmo pažeidimu. Abu jie vėliau buvo paleisti.

M.Kennedy pirmadienį Barnstablio rajono teisme pripažino savo kaltę. Kaltinimai C.Kennedy oficialiai bus pareikšti vėliau.

M.Kennedy, nužudyto senatoriaus Roberto Kennedy ir jo žmonos Ethel devintasis vaikas, yra rašytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.