Mokytis norėjęs vaikinas liko šokiruotas: turi teises – stoti negali

„Visi kalba apie švietimo reformas, o gavosi tokia reforma, kad negali į profesinę mokyklą pakliūti“, - pasakojo šiauliečio sesuo. Jos brolis norėjo mokytis Šiaulių profesinio rengimo centre, tačiau gavo netikėta žinią – stoti į profesinio mokymo įstaigą jis negali.

Traktoriaus vairuotojo teises turintis vaikinas sužinojo, kad stoti į profesinio rengimo centrą kol kas negali.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Traktoriaus vairuotojo teises turintis vaikinas sužinojo, kad stoti į profesinio rengimo centrą kol kas negali.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2017, 7:57 AM

Trukdo traktoriaus vairuotojo teisės

Šiaulietis vaikinas mokyklą baigė 2015-aisiais. Dvejus metus vaikinas nesimokė, padėjo tėvams šeimos ūkyje. Norėdamas turėti galimybę nudirbti kuo daugiau darbų, jis išsilaikė traktoriaus vairuotojo teises.

Atėjus 2017-ųjų priėmimui jis nusprendė, kad nori mokytis toliau. Šiaulietis nusprendė stoti į Šiaulių profesinio rengimo centrą, kur norėjo mokytis elektroninės prekybos programoje. Tačiau jo norui kelias buvo užkirstas.

„Jis ilgą laiką negavo atsakymo iš mokyklos. Paskambinome į profesinio rengimo centrą. Ten jie sakė jo prašymo nematantis ir pasiūlė skambinti į LAMA BPO centrinę būstinę Kaune“, - pasakojo vaikino sesuo.

Susisiekęs su LAMA BPO jaunuolis liko be žado – sužinojo, kad pagrindinio priėmimo jis neturi teisės stoti į profesinio rengimo įstaigas, nes turi įgijęs traktorininko pažymėjimą, kuris prilyginamas profesiniam mokymui.

„Jis niekur nesimokė, jokių kitų kursų nelankė, tik išsilaikė teises“, - negalėjo patikėti šiauliečio sesuo. Nieko nekeitė ir tai, kad vaikino norima įgyti specialybė niekaip nesusijusi nei su žemės ūkiu, nei su žemės ūkio technika.

Vienintelė vaikinui likusi, pasak jo sesers, papildomo priėmimo metu tikėtis, kad jo norimoje specialybėje liks laisvų vietų. Tik tokiu atveju jis galės bandyti laimę ir stoti į profesinio rengimo centrą.

Kliūtys stoti panaikintos

Tuo tarpu LAMA BPO atstovai teigė, kad TR1 ir TR kategorijos traktorių vairuotojų mokymo programą baigę asmenys, priklausomai nuo baigimo metų, gaudavo skirtingus pažymėjimus.

Šiemet stojančiųjų į profesinio mokymo įstaigas duomenys gaunami iš Mokinių registro arba juos pateikia patys stojantieji. Prašymų teikimo pradžioje pastebėjus skirtingą traktorių vairuotojų įgytų kvalifikaciją traktavimą ir priskyrimą jau įgijusiems pirmąją kvalifikaciją, ŠMM sprendimu TR 1 ir TR 2 kategorijų programas baigę asmenys jau priskiriami neturintiems profesinės kvalifikacijos.

„Šiuo metu jiems kliūčių stoti į profesinio mokymo įstaigas jau nėra. Apskritai šiemet pradėtas vykdyti bendrasis priėmimas atskleidė nemažai teisinės sistemos spragų, bet jas stengiamasi operatyviai taisyti.

Apie suteikiamas kompetencijų ir kvalifikacijų skirtumus daugiau informacijos galėtų pateikti Švietimo ir mokslo ministerija.

Asmenys, kurių atžvilgiu nustatyta, jog jie yra jau įgiję profesinę kvalifikaciją, šiemet galės dalyvauti antrajame priėmimo į profesinio mokymosi įstaigas etape“, - situacija komentavo LAMA BPO atstovai.

Jie taip pat priminė, kad jei asmuo priėmimo sistemoje pats pažymėjo įgytą kvalifikaciją, nors jos neįgijo, jam reikėtų prisijungus prie sistemos pataisyti klaidinantį įrašą. LAMA BPO konsultantai konsultuoja visomis darbo dienomis ir atsako į stojantiesiems iškylančius klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.