Medžių būklę Kaune vertins trys ekspertai

Medžių būklę Kauno gatvėse vertins ne vienas, bet trys ekspertai. Tai antradienį pranešė savivaldybė. Tuo siekiama kauniečių pasitikėjimo, kad vertinimas bus skaidrus. 

Kauniečių protestas privertė miesto savivaldybę samdyti ekspertus, kad šie įvertintų kirsti planuojamų medžių būklę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauniečių protestas privertė miesto savivaldybę samdyti ekspertus, kad šie įvertintų kirsti planuojamų medžių būklę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-29 15:35, atnaujinta 2017-08-29 15:48

Ieškoti ekspertų medžių būklei tirti savivaldybė buvo priversta protestuojančių kauniečių. Jie padavė savivaldybę į teismą, o šis sustabdė medžių kirtimą iki bus įvertinta jų būklė.

Pirmiausia atlikti ekspertizę savivaldybė pasirinko miškotyros mokslų daktarą, A. Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto lektorių Julių Bačkaitį. Teisę atlikti tokias ekspertizes Lietuvoje turi tik 24 specialistai, kurie yra įtraukti į Aplinkos ministerijos patvirtintą rekomenduojamų želdinių būklės ekspertų sąrašą.

Pasigirdus nuogąstavimams, esą vieno eksperto nuomonės gali būti per maža, nuspręsta atsižvelgti į pavienių kauniečių siūlymus ir kompetentingų specialistų komandą padidinti iki trijų. Prie J. Bačkaičio jungiasi Lietuvos dendrologų draugijos pirmininkas Arvydas Rutkauskas bei Arboristikos centro vadovas Algis Davenis. Pastarasis yra Lietuvos atstovas Europos Sąjungos arboristų taryboje.

Netrukus darbus pradėsianti jungtinė trijų ekspertų grupė apžiūrės bei įvertins A. Mickevičiaus ir V. Putvinskio gatvėse augančius medžius bei savo išvadoje pateiks ekspertinius vertinimus apie kiekvieno jų būklę. Tai nulems, kurie medžiai liks ir toliau žaliuoti, o kuriuos neišvengiamai teks pakeisti naujais kartu tvarkant ir važiuojamąją gatvių dalį bei greta nusidriekusius šaligatvius.

„Siekiame, kad nė vienam kauniečiui nekiltų jokios dingsties nuogąstauti ar abejoti ekspertų išvadomis. Jos bus maksimaliais objektyvios, o kiekvienas gyventojas, kuriam tai aktualu, galės išsamiai susipažinti ir gauti visus atsakymus į rūpimus klausimus“, – užtikrino Kauno mero patarėjas Tomas Grigalevičius.

Šiuo metu A. Mickevičiaus gatvėje auga 130 medžių, iš kurių 29 – jauni medeliai. Tuo tarpu V. Putvinskio gatvėje yra 134 medžiai (iš jų 13 – jauni). Vietoj senų ir sergančių medžių šiose gatvėse bus pasodintos 10-15 metų, iki 7 metrų aukščio „Rancho“ veislės liepos, pritaikytos augti miesto sąlygomis. Tokie medžiai spalio mėnesį bus pasodinti ir Vytauto prospekte (apie 250), Miško gatvėje (apie 120) ir kitose miesto gatvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.