Baigtas tarnybinis patikrinimas dėl ugniagesių išnaudojimo Druskininkuose

Po Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyriaus pradėto tyrimo iš pareigų atleistas Druskininkų priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos (PGT) viršininkas Sigitas Matulevičius. Atleidžiamas iš tarnybos pareigūnas pasiprašė pats, sužinojęs apie atliekamą patikrinimą, pranešė VRM.

 Baigtas tarnybinis patikrinimas dėl ugniagesių išnaudojimo Druskininkuose.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
 Baigtas tarnybinis patikrinimas dėl ugniagesių išnaudojimo Druskininkuose.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 11:50 AM, atnaujinta Aug 31, 2017, 11:58 AM

Vidaus reikalų ministerijoje tyrimas pradėtas gavus anoniminį skundą VRM pasitikėjimo linija. 

Anonimas informavo, kad Druskininkų ugniagesių patalpose teikiamos nelegalios apgyvendinimo paslaugos, ugniagesiai verčiami dirbti remonto darbus, o remdamos ugniagesių viršininkų įkurtą sporto klubą įmonės galimai užsitikrina „gerą priešgaisrinės saugos patikrinimų rezultatą“. 

VRM Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyriaus pareigūnai aptiko ir ugniagesių nurodytas tarnybines patalpas, kurios labiau primena viešbučio kambarius. 

Tyrimo metu kai kurie pareigūnai nurodė, kad šiose patalpose S. Matulevičius organizuodavo apgyvendinimo paslaugas. S. Matulevičius tai neigė, teigdamas, kad šiose patalpose nuo jų atlaisvinimo 2000 m. niekas negyveno. 

Tačiau akivaizdu, kad pakankamai didelė dalis PGT ploto yra neefektyviai naudojama (pvz., mokama už šildymą), ko tiesioginėms funkcijoms nereikia. 

Siūlytina PAGD vadovybei svarstyti, kokiomis priemonėmis būtų galima Druskininkų PGT 2 a. poilsio patalpas naudoti efektyviau (pvz., suteikti galimybę Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnams pagal aiškius kriterijus ir kainas apsigyventi atvykus į Druskininkus ir pan. arba patalpas pritaikyti tiesioginių funkcijų vykdymui).

Atlikus patikrinimą nustatyta, kad 2008 m. spalio 15 d. Rimas Rūkštelis (Druskininkų PGT pareigūnas) su kitais asmenimis  įsteigė asociaciją Laisvalaikio ir sporto klubas „Planas“. Asociacijos pirmininku išrinktas R. Rūkštelis. 

2015 ir 2016 m. laikotarpiu asociacija Laisvalaikio ir sporto klubas „Planas“ iš uždarųjų akcinių bendrovių  gavo finansinę paramą. Druskininkų PGT VPPP viršininkas R. Rūkštelis nuo 2012 m. rugsėjo 17 d. iki 2017 m. vasario 27 d. privačių interesų deklaracijos duomenų neatnaujino, taip pat nedeklaravo apie tai, kad vykdydamas Laisvalaikio ir sporto klubo „Planas“ pirmininko pareigas gavo paramą iš uždarųjų akcinių bendrovių. 

2016 m. liepos 15 d. ir spalio 28 d. Druskininkų PGT viršininkas S. Matulevičius pavedė R. Rūkšteliui atlikti dviejų įmonių patikrinimą, kurios yra ir sporto klubo ,,Planas“ rėmėjų sąraše. 

Pasak buvusio Druskininkų PGT viršininko S. Matulevičiaus, jis neturėjo galimybės tikrinti R. Rūkštelio privačių interesų deklaracijos, todėl nežinojo apie jo (R. Rūkštelio) galimus interesų konfliktus. 

Abejonių kelia ir sporto klubo pinigų naudojimas – už juos buvo perkama kava, statybinės medžiagos. Kava buvo dalijama ugniagesiams. Dėl šio epizodo ir galimo netinkamo lėšų naudojimo VRM medžiagą perdavė Valstybinei mokesčių inspekcijai. 

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad ugniagesiams buvo nurodoma atlikti įvairius ūkio darbus: pristatyti tam tikras statybines medžiagas į viršininko namus, plauti asmeninius vadovų automobilius ir kt. 

Buvęs viršininkas tikino, kad pasitaręs su budinčių pamainų pareigūnais, bendru sutarimu nutarė, kad remonto darbus patalpose pareigūnai atliks ne užsiėmimų metu. Tai buvo laikoma „ūkio darbais“, kurie numatyti Druskininkų PGT vidaus tvarkos taisyklėse. S. Matulevičius pabrėžė, kad niekas nebuvo verčiamas šiuos darbus atlikti.

„Ugniagesių darbas nėra glaistyti, dažyti sienas ir kloti plyteles. Taip pat įstaigų pastatai nėra ir viešbučiai. Džiaugiuosi, kad bendruomenė jaučia pokyčius, nebijo nors ir anonimiškai pranešti apie negeroves. Turime tos drąsos rezultatus – realius pokyčius vadovybėje“, – sako vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas. 

Nuo 1992 m. Druskininkų PGT vadovavęs S. Matulevičius, pradėjus tyrimą, savo noru pasiprašė atleidžiamas iš pareigų. Jo prašymas buvo patenkintas,  tačiau tai neatleidžia buvusio pareigūno nuo atsakomybės. 

Atlikus tyrimą vidaus reikalų ministras E. Misiūnas pavedė Alytaus apskr. PGV viršininkui skirti tarnybinę nuobaudą Druskininkų PGT pareigūnui R. Rūkšteliui. 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriui Kęstučiui Lukošiui pavesta skirti tarnybinę nuobaudą buvusiam vidaus tarnybos pareigūnui S. Matulevičiui, taip pat spręsti kitus išvadoje aprašytus klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.