Staigios jaunuolio mirties paslaptis dar neįminta, Varėnos ligoninei rengiamas ieškinys

 

 Praėjus pustrečio mėnesio nuo tragedijos Varėnos ligoninėje, D.Kvaraciejaus artimieji vis dar nežino jo mirties priežasties.<br> Nuotr. iš šeimos albumo.
 Praėjus pustrečio mėnesio nuo tragedijos Varėnos ligoninėje, D.Kvaraciejaus artimieji vis dar nežino jo mirties priežasties.<br> Nuotr. iš šeimos albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 5:30 PM, atnaujinta Sep 1, 2017, 6:18 AM

Varėnos ligoninėje prieš pustrečio mėnesio užgesusio 21 metų Deivido Kvaraciejaus mirties paslaptis iki šiol neįminta. Vis dar neaišku, kodėl jaunuolio širdis sustojo šios gydymo įstaigos Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje, nors pavojus jo gyvybei po avarijos jau buvo praėjęs. Vaikinas į slaugos specialistų rankas buvo perduotas birželio 14-ąją, o mirė palatoje praėjus vos parai. 

Ikiteisminiam tyrimui dėl galimo medikų pareigų neatlikimo vadovaujanti Kauno prokurorė Auksė Lipkevičienė naujienų portalui lrytas.lt šią savaitę pranešė, jog byloje yra paskirta kompleksinė deontologinė ekspertizė.

Teismo medicinos ekspertai jos metu iš ligos istorijos dokumentų aiškinsis, ar medikai nepadarė klaidų, nesielgė nusikalstamai aplaidžiai. 

Byloje šiuo metu dar nėra įtariamųjų – sprendimas, ar tikslinga patraukti medikus baudžiamojon atsakomybėn, bus priimtas sulaukus Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertizės išvadų. 

Tiiksli jaunuolio mirties priežastis iki šiol nėra žinoma. 

Ligoninei teiks ieškinį

Varėnos medikus aplaidumu įtariantys D.Kvaraciejaus artimieji ketina pateikti ligoninei civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos ir laidotuvių išlaidų atlyginimo. 

„Ieškinys bus pateiktas nepriklausomai nuo baudžiamosios bylos baigties. Jis jau yra rengiamas“, – portalui ketvirtadienį tvirtino D.Kvaraciejaus brolis Edvinas Kvaraciejus. 

E.Kvaraciejus ir jo artimieji neatsigauna nuo šoko, patirto itin skaudžios netekties. 

D.Kvaraciejus užaugo penkių vaikų šeimoje, vienas iš jų yra neįgalus. 

Gegužės 25-ąją vairuodamas „Volkswagen Golf“, vaikinas pateko į avariją – automobiliui nuvažiavus nuo kelio, patyrė galvos traumą, kitus sunkius sužalojimus. 

Kaune buvo išgelbėtas

Sužalotas vaikinas iš pradžių buvo atvežtas į Alytaus ligoninę. „Šio miesto medikai nedėjo didelių vilčių, kad brolis pasveiks – sakė, kad jo smegenys jau mirusios“, – prisiminė E.Kvaraciejus.

D.Kvaraciejus buvo skubiai pervežtas į Kauno klinikas. 

Šios gudymo įstaigos medikai jį išgelbėjo atlikę sudėtingą galvos operaciją. Po kurio laiko vaikinas atgavo sąmonę, pats pajėgė valgyti, būklė ėmė gerėti. 

D.Kvaraciejus kvėpavo per burną – jam į trachėją buvo įstatytas specialus vamzdelis. 

„Kai palatoje nieko nebūdavo šalia, Kauno medikai pasirūpindavo, kad brolio rankos būtų surištos, nes jis, patyręs galvos traumą, ne visuomet normaliai reaguodavo į situacijas – kartais bandydavo ištraukti vamzdelį“, – pasakojo E.Kvaraciejus.

Ketino slaugyti namuose

Lankydami D.Kvaraciejų Kauno klinikose, jo artimieji lengviau atsikvėpė. 

Iš Neurochirurgijos reanimacijos skyriaus jis buvo perkeltas į Galvos smegenų traumų skyrių. 

Būklei pagerėjus, jaunuolį nuspręsta pervežti į Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių. 

Buvo manoma, kad vaikinas turėtų būti slaugomas savo krašte, arčiau namų. 

Netrukus šeimos nariai iš Varėnos ligoninės planavo pervežti D.Kvaraciejų į jo namus, esančius Kibyšių kaime (Varėnos r.), ir ten toliau jį slaugyti.

Būklė staiga pasikeitė

„Turime visus medicininius dokumentus, liudijančius, kad išleidžiant sūnų iš Kauno klinikų, jo būklė buvo labai pagerėjusi“, – policijai pareiškė Deivido tėvas Gintautas Kvaraciejus. 

Kauno medikai rekomendavo tęsti slaugą nuolat atsiurbinėjant tracheostomą, saugoti nuo pragulų, skyrė smegenų veiklą gerinančius vaistus. 

D.Kvaraciejus į Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių buvo atvežtas birželio 14-osios rytą. 

Anot artimųjų, dar birželio 14-osios vakarą atrodė, kad Deividas jaučiasi gerai.

Jis buvo sąmoningas, nors kalbėti nepajėgė, į aplinkinių žodžius ir judesius reaguodavo gestais.

Pasak D.Kvaraciejaus artimųjų, jie prašė Varėnos medikų ligoniui prieš naktį pririšti rankas – Deividas nesąmoningai jas keldavo prie krūtinės. Šeimos nariai jaudinosi, kad jaunuolis neištrauktų įstatyto zondo. 

„Kauno klinikose gydytojai tuo pasirūpindavo, bet nežinau, kodėl to nepadarė jų kolegos iš Varėnos“, – stebėjosi D.Kvaraciejaus tėvas G.Kvaraciejus. 

Birželio 15-osios rytą atvykę į ligoninę, Deivido artimieji išsigando – jis nereagavo į šeimos narių pasirodymą, kaklas buvo pamėlynavęs. 

Artimieji tvirtino pranešę apie tai gydytojai, bet jos reakcijos nesulaukę.

Vaikinas duso motinos akyse

„Brolis mirė birželio 15-ąją, apie 13 valandą. Jis ėmė dusti tiesiog motinos akyse. Ji žiūrėjo į sūnų apimta panikos, bet niekuo negalėjo padėti“, – sunkias akimirkas prisiminė E.Kvaraciejus. 

Vyras teigė, kad nei jis, nei kiti artimieji nematė, kad Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje būtų vykdomos Kauno medikų rekomendacijos – atsiurbinėjama tracheostoma. 

Artimųjų tvirtinimu, Varėnos medikai jiems nepaaiškino, dėl kokių priežasčių galėjo įvykti tragedija. 

„Tyla trunka jau pustrečio mėnesio. Mes buvo apklausti policijoje, bet iki šiol nieko nežinome apie tyrimo eigą“, - pasakojo E.Kvaraciejus.

Varėnos ligoninės dokumentuose ties grafa, kur turi būti nurodyta mirties priežastis, buvo įrašyta „koma“, nors vaikinas į gydymo įstaigą buvo atvežtas sąmoningas. 

Tame pačiame dokumente nurodoma, kad mirtį neva sukėlė sunki galvos smegenų trauma, smegenų sumušimas ir kiti sužalojimai. 

Medikų žodžiais netiki

Tačiau jaunuolio šeimos nariai savo pareiškime policijai tvirtina abejojantys  medikų aiškinimais. 

„Manau, Deividą gydžiusi gydytoja ne viską padarė, kad jo būklė nepablogėtų. Jei medikai būtų padarę viską, kas jiems priklauso, manyčiau, sūnaus nebūtų ištikusi koma, jis nebūtų miręs“, – tvirtino velionio tėvas G.Kvaraciejus. 

Jis svarstė, kad brolis palatoje galėjo ištraukti kvėpavimo vamzdelį arba jį galėjo sužaloti kitas palatos pacientas, kuris elgėsi keistai – išlipdavo arba išvirsdavo iš lovos, tuštindavosi ant grindų.

 Ant D.Kvaraciejaus kaklo mirties dieną išryškėjo mėlynės.

Ligoninė atsitvėrė tylos siena

Naujienų portalui lrytas.lt po tragedijos susisiejus su Varėnos ligoninės darbuotojais, pastarieji buvo nekalbūs. 

Iš pradžių telefonu buvo susiekta Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriumi, bet atsiliepusi darbuotoja situacijos dėl D.Kvaraciejaus nekomentavo. 

Nešneki buvo ir šios gydymo įstaigos direktoriaus pavaduotoja Danguolė Miškinienė.  

Dienraštis išsiuntė ligoninei klausimus elektroniniu paštu, tačiau atsakymų į juos nesulaukė.

Varėnos ligoninės direktorius Algirdas Miklyčius pareiškė, jog remiantis įstatymais informacija apie pacientą, jo gydymą turi būti laikoma slapta ir po jo mirties: „Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, ligoninė komentarų neteikia.“ 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.