Andrių Tapiną supykdė mokinių darbas privačiame licėjuje

Šeštadienį žiniasklaidoje kilo pasipiktinimas dėl Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos moksleivių darbo privačiame Kauno Erudito licėjuje. 

 Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos devintokai šeštadienį dirbo Kauno Erudito licėjuje. <br> S.Lanauskienės nuotr.
 Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos devintokai šeštadienį dirbo Kauno Erudito licėjuje. <br> S.Lanauskienės nuotr.
 Vaikinų auklėtojas teigė, kad mokiniai į šią klasę nešiojo stalus ir kėdes. <br> S.Lanauskienės nuotr.
 Vaikinų auklėtojas teigė, kad mokiniai į šią klasę nešiojo stalus ir kėdes. <br> S.Lanauskienės nuotr.
 Mokiniai taip pat surinko šią knygų lentyną. <br> S.Lanauskienės nuotr.
 Mokiniai taip pat surinko šią knygų lentyną. <br> S.Lanauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 2, 2017, 4:33 PM, atnaujinta Sep 2, 2017, 4:56 PM

„Facebook'e“ ėmė sklisti nuotraukos su tarp stelažų vaikštančiu jaunuoliu. Žurnalistas Andrius Tapinas socialiniame tinkle piktinosi, kad Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos mokiniai triūsia tvarkydami privataus Kauno Erudito licėjaus patalpas, „nes jiems mokykloje mokytojai nurodė, kad taip jie gali greitai susirinkti socialines valandas.“

Žurnalistas aiškino, kad socialinės valandos yra skirtos savanorystei, o ne darbui statybose ir stelažų stumdymui. 

Be to, A.Tapinas stebėjosi, kaip galima siūlyti vienos mokyklos mokiniams tvarkyti kitą privačią mokymo įstaigą.

Pagalba auklėtinio mamai

Šeštadienį portalo lrytas.lt žurnalistei nuvykus į Kauno Erudito licėjų, faktas, kad vaikai ten dirbo auklėtojui Sauliui Skučui pažadėjus socialines valandas, pasitvirtino. 

„Taip, tokia kalba buvo, tikrai neneigsiu. Yra numatyta 10 valandų per mokslo metus devintų klasių mokiniams, kurį jie turi išdirbti įvairiomis veiklomis. 

Kai kurios veiklos numatytos, bet visur rašoma ir kt. Todėl turime interpretuoti savaip. Į tą kt. telpa bet kas“, - aiškino anlgų kalbos mokytojas S.Skučas.

Apie licėjui reikalingą pagalbą jis sužinojo iš savo auklėtinio mamos, taip pat anglų kalbos mokytojos, kuri anksčiau dirbo gretimoje mokykloje Garliavoje. „Ji dirbo Garliavos Jonučių progimnazijoje, mes esame kaimyninės mokyklos. Dabar jos sūnus yra mano auklėtinis“, - teigė pedagogas. 

Jis nematė nieko blogo, kad vaikams už pagalbą pasiūlė užrašyti socialines valandas. „Šitą dalyką (socialines valandas. - Red.) aš pasiūliau. Sakiau, kad Rugsėjo 1 dieną visus vaikus pakviesiu dalyvauti talkoje, padėti klasioko mamai ir už tai tikrai vaikai gaus tas socialines valandas. 

Mes dirbome 5 valandas. Buvo dešimt vaikų, vienas iš jų – licėjuje dirbančios mokytojos sūnus, ir aš“, - aiškino pedagogas. 

Rugsėjo 1-ąją jis savo auklėtiniams pasiuntė lapą ir paprašė užsirašyti visus, kurie norėtų dalyvauti talkoje. Iš trisdešimt mokinių užsirašė trečdalis klasės. 

Remonto nedarė

Talkoje Erudito licėjuje šeštadienį dalyvavo įstaigoje dirbantys mokytojai ir jų šeimų nariai. Pedagogai penktadienį turėjo laisvą dieną, už tai šeštadienį darbavosi talkoje. Mokslo metai licėjuje prasidės pirmadienį, rusėjo 4-ąją. 

Kartu su pedagogais licėjaus patalpose lakstė ir jų vaikai, klases pamokoms ruošti padėjo darbuotojų sutuoktiniai ir kiti artimieji. Nesuremontuotoje patalpų dalyje intensyviai triūsė darbininkai. Dalis patalpų dar nebaigtos tvarkyti, todėl pirmadienį mokiniams nebus prieinamos. 

S.Skučas gyrė savo auklėtinius, kad jie labai šauniai dirbo: „Jie net rungtyniavo, kuris kokią lentyną dės. Darbo sąlygos buvo nepavojingos, nė vienas vaikas nebuvo verčiamas dirbti.“ 

Jis neigė įtarimus, kad vaikai padėjo atlikti remonto darbus. „Statybos darbai vyko kitose patalpose. Ten, kur mes dirbome, viskas buvo išdažyta, sutvarkyta. Nedažėme, nelipome ant pastolių, negrežiojome sienų, nedirbome elektros instaliacijos darbų, cheminių medžiagų net nematėme. 

Ta nuotrauka prie stelažų (publikuota žurnalisto A.Tapino. - Red.) - nežinau, ar ten mūsų vaikas. Ar mes praėjome pro tuos stelažus – man atrodo, kad nėjom pro jokius stelažus. Laiptai buvo sutvarkyti, jokiomis kopėčiomis nereikėjo lipti“, - aiškino S.Skučas. 

Anot klasės auklėtojo, vaikai į suremontuotas klases nešiojo stalus ir kėdes, surinkinėjo lentyną, suko į ją varžtus, merginos nešiojo gėlių vazonus ir mokymosi priemones. 

„Jei nebūtų pažadėta socialinių valandų, gal kokie du mokiniai būtų atkritę. Bet šita klasė labai aktyvi, visi būtų sąžiningai padėję savo klasiokui“, - įsitikinęs A.Skučas. 

Paklaustas, ar mokiniai galėtų socialines valandas užsidirbti padėdami verslo įmonėje, jis aiškino, kad tai nėra uždrausta. 

„Nėra sąrašo įstaigų, kur vaikams nederėtų atlikti socialinių valandų. Apie verslą nėra parašyta nė vieno sakinio“, - tikino anglų kalbos mokytojas. 

Trūksta apibrėžimo

Pastebėjus, kad socailinėje veikloje turėtų būti socialinis atspalvis, A.Skučas teigė, jog veikla vadinasi socialinė-pilietinė veikla. „Darome viską – teikiame pagalbą, rūpinamės, kad įgytume pagalbos teikimo kompetencijas. Padedame žmonėms, nes jiems to reikia. Vaikai įgija socializacijos įgūdžių, išmoksta dirbti komandose, dirbti kartu, padėti vienas kitam“, - kalbėjo S.Skučas. 

Jis teigė žinojęs, jog mokykla privati, tačiau nežinojęs jos dalininkų ir steigėjų. A.Tapino žiniomis, Erudito licėjaus steigėjas yra Kauno vicemeras Povilas Mačiulis. 

„Tik žinojau, kad toje naujoje mokykloje dirba mano auklėtinio mama. Jei bet kuri kita mokykla sakytų, kad jiems reikia pagalbos, būtume ir ten nuėję“, - aiškino mokytojas. 

S.Skučas tikino neturėjęs jokios naudos iš mokinių pagalbos privačiai mokyklai. „Jokios finansinės ar kitos naudos nebuvo, su pačiu licėjaus direktoriumi nešnekėjau, kalbėjau tik su auklėtinio mama. 

Tiesą pasakius, pats pirkausi šluotą, šiūpeliuką, skudurus kelis – sakė, kad reikės. Net nebuvo kalbos, kad vaikus pavaišinti. Mes vežėmės ir savo vandenį, kad dirbdami nedehidratuotumėm“, - tikino mokinius talkai sukvietęs pedagogas. 

Dalis jo auklėjamų devintokų jau turi surinkę po kelias socialines valandas. „Reprezentavome gimnaziją renginyje pas JAV ambasadorių, už tai vaikai gavo 2 valandas. Kitą kartą penki mokiniai padėjo organizuoti ir vesti Rugsėjo 1-osios šventę, jie gavo po 1 valandą“, - pasakojo S.Skučas. 

Jis prisipažino, jog būtų dėkingas, jei Švietimo ir mokslo ministerija sureaguotų į šią situaciją ir tiksliau apibrėžtų, kokia yra ta socialinė-pilietinė veikla. 

„Mums būtų didžiulė pagalba, jei turėtume sąrašus, kas įeina į tą veiklą ir kas neįeina. Tai būtų viskas aišku. O dabar pats galvoji. Yra 30 vaikų, 300 valandų. Tai yra klasių vadovų atsakomybė (sugalvoti, kokia socialine veikla vaikai užsiims. -Red.)“, - dėstė auklėtojas. 

Jis pažymėjo, kad socialinės valandos užskaitomos ir savo mokykloje sunešiojus baldus į aktų ar sporto salę prieš egzaminus. O patekti į tokias įstaigas, kaip ligoninės, mokiniams yra sudėtinga. 

Liko nustebintas

Kauno Erudito licėjaus direktorius Nerijus Pačėsa buvo labai nustebęs, kai išgirdo apie vaikams pažadėtas socialines valandas. 

„Vaikai nieko apie tai nekalbėjo. Tas klausimas iškilo tik tada, kai mane pradėjo atakuoti žurnalistai. Iš pradžių supratau, kad aš tas socialines valandas pats duodu. Bet kaip aš galiu jas duoti?“, - dėstė N.Pačėsa. 

Jis tikino S.Skučo nepažinojęs: „Tas žmogus vieną kartą buvo bendrame seminare, pažįstu jį tik iš matymo. Jis intereso (siųsti mokinių dirbti į licėjų. - Red.) neturėjo.“

N.Pačėsa įsitikinęs, kad bet kokia pagalba yra teisingas. Jis pirmą kartą susidūrė su socialinių valandų terminu, todėl apie mokinių darbo licėjuje atitikimą socialiniai veiklai nekomentavo.

Kauno Erudito licėjuje vyriausi mokiniai bus šeštokai. Socialine-pilietine veikla mokiniai įpareigoti užsiimti devintoje ir dešimtoje klasėse. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.