Arūnas Dumalakas: kuo skiriasi kiaušinis nuo arbatos?

Aršiai su girtavimu ir didelėmis vaistų kainomis kariaujantis sveikatos apsaugos ministras A.Veryga dar viename kovos lauke iš tikrųjų patirtų triuškinantį pralaimėjimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 7:13 AM

Tiesa, į tą lauką mūsų sveikatos būklę saugantis politikas nė nemėgina kojos kelti, nors jam ginklanešiai turbūt pašnabžda, kad vyksta Lietuvos žmonių nuodijimas.

Prieš kelias dienas tyliai praslydo žinutė apie pesticidų likučiais užterštą arbatos „Dilmah“ partiją. Tai populiari iš Šri Lankos atkeliavusi arbatos rūšis, kurios rasi kiekvienoje parduotuvėje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nustatė, kad lietuvių pamėgtoje arbatoje pesticido diurono – 0,14 miligramo, nors didžiausias jo leidžiamas kiekis kilograme – 0,05 miligramo.

Ir ką? VMVT pasiūlė pirkėjams nešti atgal į parduotuves sveikatai kenksmingos arbatos pakelius ir už juos esą bus grąžinti pinigai. Ir jokio paaiškinimo, kuo tas diuronas pavojingas.

Galima prisiminti, koks skandalas Europoje neseniai kilo radus pesticido fipronilo likučiais užterštų kiaušinių ir paukštienos. Į tyrimą įsitraukė net 17 Europos Sąjungos valstybių, daugelio jų parduotuvėse neliko kiaušinių iš Olandijos, kur ir įsiplieskė skandalas. Niekas net nesiaiškino, pavojingi sveikatai tie kiaušiniai ar ne.

Jaučiate skirtumą? Be abejonės, kitose ES valstybėse iš parduotuvių lentynų būtų išdrėbta ne tiktai pesticidais užteršta, bet ir visa kita to gamintojo arbata. Kaip ir įtartini kiaušiniai.

Beje, iš VMVT apklausos matyti, kad daugiau nei 76 procentai lietuvių jaučia to paties prekės ženklo maisto produktų, parduodamų Lietuvoje ir kitose ES valstybėse, kokybės skirtumus.

Ir, matyt, skirtumai bus jaučiami tol, kol arbatos su pesticidais pakelį bus patariama tik grąžinti į parduotuvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.