Gintautą Kėvišą atleido iš pareigų, bet negali pasakyti, už ką

Atleisti iš pareigų Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovą Gintautą Kėvišą skubėjusiai kultūros ministrei buvo sunku atskirti Lietuvoje ir Kipre registruotas bendroves. Įstaiga buvo palaikytas ir kasmet vykstantis „Vilniaus festivalis“.

Iš darbo atleistas G.Kėvišas siekia prisiteisti 1 eurą neturtinės žalos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš darbo atleistas G.Kėvišas siekia prisiteisti 1 eurą neturtinės žalos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 9:28 AM

Vakar Vilniaus miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti iš pareigų atleisto Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generalinio direktoriaus G.Kėvišo prašymą grąžinti jį į darbą ir priteisti 1 eurą neturtinės žalos.

Tačiau teismas taip ir neišgirdo, už ką jis buvo atleistas. Kultūros ministerijos atstovė Roberta Miliutienė vardijo įstatymus ir jų straipsnius, bet nesugebėjo paaiškinti, kokiais veiksmais G.Kėvišas juos pažeidė.

Kaip pateisinti atleidimą?

„Bylos esmė yra ta, kad ministrė nutarė atleisti G.Kėvišą ir pradėjo ieškoti pagrindų, kaip tai padaryti“, – paaiškino G.Kėvišo advokatas Gintautas Bartkus.

Kultūros ministerija LNOBT vadovui skyrė drausminę nuobaudą dėl Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimo – esą užsienio atlikėjus koncertuoti LNOBT kvietė G.Kėvišo sūnaus vadovaujama bendrovė.

„Buvo organizuotas viešasis pirkimas iš sau artimo žmogaus, net nesudarant iliuzijų, kad buvo daugiau tiekėjų“, – aiškino R.Miliutienė.

Sudomino trys koncertai

Abejonių kilo dėl trijų praėjusiais metais surengtų koncertų – Londono simfoninio orkestro, operos primadonos Angelos Gheorghiu ir Karališkojo filharmonijos orkestro.

Išskirtines teises atvežti šiuos kolektyvus turėjo G.Kėvišo sūnaus Martyno Kėvišo vadovaujama bendrovė „Riverside Music Ltd“, todėl teatras neturėjo kito pasirinkimo.

„Gal iš anksto sudarius ir paskelbus programą vietoj Londono simfoninio orkestro reikėjo atvežti Malmės pučiamųjų orkestrą?“ – svarstė advokatas G.Bartkus.

Tėvas nuo sprendimų nusišalino

Nusišalinti nuo šių trijų koncertų rengimo G.Kėvišui dar 2016 ųjų vasarį patarė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEKT).

„M.Kėvišas nėra nei valstybės tarnautojas, nei viešas asmuo ir niekas negali jam uždrausti verstis tam tikra veikla.

Viskas, ką turėjo daryti jo tėvas G.Kėvišas, – nusišalinti. Tai jis ir padarė“, – aiškino G.Bartkus.

Teismui buvo pateikta praėjusių metų kovo 9 dieną vykusio LNOBT Meno tarybos posėdžio stenograma. Taryba vieningai nutarė, kad vengdamas viešųjų ir privačių interesų konflikto G.Kėvišas nusišalins nuo Londono simfoninio orkestro koncerto organizavimo.

Advokatas G.Bartkus atkreipė dėmesį į tai, kad G.Kėvišas LNOBT vadovavo nuo 2002-ųjų, teatre kasmet vykdavo apie 180 renginių, o ginčų kilo tik dėl trijų koncertų.

G.Kėvišas sulaukė priekaištų dėl bendradarbiavimo su kita panašaus pavadinimo bendrove, bet ji su LNOBT 2015 metais buvo sudariusi vienintelę sutartį – už 28 eurus išnuomojo natas.

Turėjo dvi darbovietes

Teismui buvo pateiktas ir teatro veiklos iki 2020 metų planas, kurį G.Kėvišas sudarė pateikęs savo kandidatūrą dar vienai kadencijai.

Šiame dokumente Kultūros ministerijai jis nurodė, jog teatrui naudinga bendradarbiauti su viešąja įstaiga „Vilniaus festivaliai“, kurioje G.Kėvišas dirbo nuo 2003 metų gegužės.

„Tuo metu įstatymai nenustatė apribojimų teatro vadovui dirbti kitą darbą.

Kultūros ministerija apie tai žinojo, bet vėliau tai buvo įvertinta kaip darbo drausmės pažeidimas“, – kalbėjo advokatė Ieva Povilaitienė.

Kad nacionalinių teatrų vadovai be Kultūros ministerijos leidimo negali dirbti kito darbo, buvo nutarta tik šių metų pradžioje.

Festivalis ar festivaliai?

G.Kėvišo darbu „Vilniaus festivaliuose“ Kultūros ministerija susidomėjo kovo mėnesį. Ji kreipėsi į viešąją įstaigą „Vilniaus festivaliai“. Ji per vieną parą surinko visus dokumentus, susijusius su G.Kėvišo darbu.

Kaip vieną motyvų atleisti G.Kėvišą iš pareigų ministerija nurodė tai, jog LNOBT vadovas veikė „Vilniaus festivalių“ naudai ir šios įstaigos vardu pasirašinėjo sutartis.

Advokatams kilo įtarimų, jog ministerija viešąją įstaigą „Vilniaus festivaliai“ supainiojo su kiekvieną birželį vykstančiu renginiu „Vilniaus festivalis“.

LNOBT yra pagrindinis jo organizatorius, o G.Kėvišas padeda sudaryti šio renginio programą ir pasirašo sutartis su atlikėjais. Dauguma per šį festivalį surinktų lėšų tenka LNOBT.

„Vilniaus festvalis“ teatrui labai svarbus. Ne tik dėl to, kad vilniečiai gali paklausyti įdomių koncertų. Jis vyksta vasarą, kai nerengiame koncertų, o darbuotojai negauna kitų pajamų. Atlyginimą jie gauna už šį festivalį“, – teisme aiškino LNOBT atstovė Justina Masiulytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.