Kol buvusį NŽT vadovą purto teisėsauga, naujojo paieškos stringa

Dėl buvusio vadovo veiklos pradėtas tyrimas, o kada atsiras naujasis – kol kas neaišku. Tokioje situacijoje šiuo metu yra atsidūrusi Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT). Kol dabar jau buvusį tarnybos vadovą purto teisėsauga, Žemės ūkio ministerija dar kartą nukėlė konkursą naujojo vadovo vietai užimti.

 NŽT vadovo konkursas turėtų būti paskelbtas kitą savaitę.<br> T.Bauro nuotr. 
 NŽT vadovo konkursas turėtų būti paskelbtas kitą savaitę.<br> T.Bauro nuotr. 
 Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Buvusi NŽT vadovė D.Gineikaitė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvusi NŽT vadovė D.Gineikaitė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Buvęs NŽT vadovas D.Kuprys.
 Buvęs NŽT vadovas D.Kuprys.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 7:24 PM

Tiria prokuratūra ir STT

Kiek daugiau nei prieš savaitę Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimo tyrimo valdybos pareigūnai atliko kratą buvusio NŽT vadovo Danieliaus Kuprio kabinete.

„Galiu patvirtinti tik faktą, kad buvo apsilankę pareigūnai kartu su direktoriumi D.Kupriu ir atliko kabinete dokumentų poėmius. Kiek aš žinau, jie buvo iš Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos - Kriminalinės policijos“, – tada sakė NŽT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.

Pasirodo, krata buvo atlikta ne tik D.Kuprio kabinete Nacionalinėje žemės tarnyboje, bet ir namuose. Tiesa, Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba tyrimo pati jau nevykdo – jį perdavė Vilniaus apygardos prokuratūrai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). 

„Vilniaus apygardos prokuratūros sprendimu šis ikiteisminis tyrimas dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo NŽT buvo perduotas STT“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

Kol kas įtarimai niekam nėra pareikšti. Daugiau informacijos STT atstovė suteikti negalėjo, nes ikiteisminį tyrimą kuruojančio prokuroro sprendimu to daryti negalima siekiant nepakenkti tyrimui.

„Ikiteisminis tyrimas vyksta ir yra atliekami procesiniai veiksmai“, – teigė R.Endružytė.

Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas sakė, kad nuo tada, kai NŽT vadovo kabinete ir namuose buvo atliktos kratos, Žemės ūkio ministerija jokios naujos informacijos nėra gavusi. Pasak jo, ministerijoje žinoma tik apie faktą, kad buvo atliktos kratos ir kad tyrimas yra susijęs su „Misionierių sodais“.

„Misionierių sodai“ – tai sostinės Senamiestyje statomas daugiabučių namų kompleksas, kurio statybas planuota baigti 2019 metų gruodį. Tačiau įvairioms tarnyboms kilo įtarimų, kad vykdant 40 mln. eurų vertės projektą galimai esama pažeidimų.

Konkursas nukeltas dar kartą

Įsakymą atleisti dabar jau buvusį NŽT vadovą D.Kuprį žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pasirašė rugpjūčio 3-iąją, o pats daugiau nei metus NŽT vadovavęs D.Kuprys tarnybą paliko rugpjūčio 21-ąją. Šiuo metu tarnybai laikinai vadovauja Teisės departamento vadovė Aušra Račkauskaitė.

Buvo skelbta, kad konkursas naujojo vadovo vietai užimti bus pradėtas dar praėjusią savaitę, tačiau tai neįvyko. Nors tikėtasi, kad jis bus pradėtas šią savaitę, panašu, kad tai taip pat neįvyks.

A.Bogdanovas teigė, kad pradėti konkurso negalima, kol iš atostogų negrįžo ministras B.Markauskas: „Turėjo ir praėjusią, ir šią prasidėti. Tiesiog yra keičiamos sąlygos, o jų keitimas negalimas be ministro, kuris šiuo metu atostogauja.

Jis grįš pirmadienį ir tikimės, kad galutinai susiderinsime ir antradienį ar trečiadienį paskelbsime (konkursą. – Aut.).“

Paklaustas, ar kandidatams į NŽT vadovo vietą bus taikomos tokios pat sąlygos, kaip buvo iki šiol, ar vis dėlto jos bus keičiamos, A.Bogdanovas sakė, kad šiuo metu tai derinama su Valstybės tarnybos departamentu.

„Aišku, norime, kad ateitų specialistas, o ne bet kas, nes pagal dabartines sąlygas gali ateiti bet kas į konkursą. Mano galva, naudingiau būtų, kad ateitų specialistai, bet jei neleis, tai neleis, skelbsime tokį liberalų variantą, plataus profilio“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė viceministras.

Jis tikino, kad ministerija nori kuo greičiau surasti, kas pakeis D.Kuprį, tad jei pavyks konkursą paskelbti kitą savaitę, tikimasi, kad jau po poros mėnesių tarnyba turės naują vadovą.

NŽT jau pradėta pertvarka, tačiau planuojama, kad atėjus naujajam vadovui bus žengti tolesni žingsniai – sujungti kai kurie skyriai, skaitmeninamos paslaugos, taip siekiant užtikrinti gerėjančią paslaugų kokybę.

„Dabar orientuosimės į keletą bandomųjų projektų, keletą skyrių, kuriuos optimizavus, manome, turėtų pagerėti paslaugų kokybė, prieinamumas“, – sakė A.Bogdanovas.

Lydi nesėkmės

D.Kuprys NŽT vadovo postą paliko po to, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, kad D.Kupriui nuolat kyla interesų konfliktų, susijusių su jo iš valstybės nuomojama žeme.

Dabar jau buvęs NŽT vadovas iš valstybės nuomoja 55 hektarus žemės, dėl kurių nuomos jis įtariamas daręs spaudimą valstybės tarnautojams. Savo pareigas NŽT prieš porą savaičių nustojo eiti ir visi D.Kuprio pavaduotojai. Pats Kuprys teigia, kad jam metami kaltinimai – nepagrįsti. Ministro sprendimą jis žada skųsti teismui.

Tiesa, tai nėra vienintelis NŽT vadovas, kurio darbas tarnyboje baigėsi liūdnai. D.Kuprys tarnybai pradėjo vadovauti po to, kai iš pareigų buvo pašalinta buvusi vadovė Daiva Gineikaitė. Pareigų D.Gineikaitė neteko, kai paaiškėjo, kad ji vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.