Prabilo Seimo pirmininko šantažą patyrę socialdemokratai

Trečiadienio ryte Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis „Žinių radijo“ eteryje pasakė, kad socialdemokratės Marijampolės merės klausė, kaip jie tikisi sulaukti vyriausybės pagalbos, jei pasirenka palikti koaliciją. Apie tai viešojoje erdvėje klausimus kėlė ne vienas visuomenės veikėjas, tokį Seimo pirmininko poelgį tiesiog vadindami šantažu. 

 Viešoji erdvė nesutaria: šantažavo Seimo pirmininkas Marijampolės merę, ar ne.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 Viešoji erdvė nesutaria: šantažavo Seimo pirmininkas Marijampolės merę, ar ne.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 5:43 PM

Visgi pati Marijampolės merė ir į Seimo pirmininko klausimą atsakę socialdemokratas, teigia, kad juos toks klausimas nustebino. O komunikacijos ekspertas tiesiog dar kartą patvirtina, kad Seimo pirmininko pasisakymas paprasčiausias prisikalbėjimas. 

Šantažas ar politinis spaudimas?

Laikinai Marijampolės mero pareigas einanti Irena Liunskienė sakė, kad ją nustebino toks klausimas iš Seimo pirmininko lūpų. 

„Pirmiausia tai buvo man tas klausimas netikėtas, nes ne apie partiją Seimo pirmininkas atvažiavo kalbėtis. Jis atvažiavo su tam tikrais tikslais savivaldybėje. O pirmas jo klausimas buvo toks. Aš pati į jį neatsakiau, kalbėjo mūsų vicemeras, jis mūsų skyriaus pirmininkas“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė laikinai Marijampolės mero pareigas einanti Irena Liunskienė, priklausanti Socialdemokratų partijos Marijampolės skyriui. 

Susisiekus su socialdemokratų partijos Marijampolės skyriaus pirmininku Povilu Isoda, paaiškėjo, kad ir jam užkliuvo tokia Seimo pirmininko pastaba. 

„Šitas klausimas man pasirodė keistas. Mes susitikome kaip savivaldybės pareigūnai, kalbėjomės.  Kaip savivaldybė išdėstėme savo projektus, kuriems reikia vyriausybės paramos, ekonominius projektus, investicijų pritraukimą. Nepajėgiam visko iš savivaldybės biudžeto padaryti, tai prašėme vyriausybės paramos“, – pasakojo P.Isoda. Anot jo, Seimo pirmininko klausimas apie jų skyriaus sprendimą trauktis iš koalicijos buvo paklaustas būtent tada.  

„Suprantu visą politinį sprendimą, bet aš noriu tikėti, kad ši vyriausybė, kuri deklaruoja didelį dėmesį investicijų  pritraukimui, mus palaikys. Ir būdami ar nebūdami koalicijoje, galime tikėtis būti paremti“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė Marijampolės skyriaus pirmininkas. 

„Bus labai keista, jei čia yra argumentas, kodėl nefinansuos mūsų projektų. Socialdemokratų partijos skyrius yra viena, bet mes  kaip savivaldybė esame visiškai kita. Su Seimo pirmininku bendravome kaip savivaldybės tarybos nariai. 

Tačiau vartoti žodžio „šantažas“ jis nenorėjo. „Nesijaučiau šantažuojamas, greičiau čia buvo politinis spaudimas“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė P.Isoda.

Tiesiog prisikalbėjo?

Komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas sakė, kad jo nuomone, Seimo pirmininkas tiesiog prisišnekėjo. 

„Galbūt jau yra laikas mums turėti visas tris Lietuvos aukščiausias galvas iš tikrųjų mokančias kalbėti ir suprantančius, ką jie šneka. Šiaip žiūrint į V.Pranckiečio pasisakymą, nemanau, kad jis norėjo vieną ar kitą dalyką garsiai pasakyti. Jis atsakinėdamas į klausimus, elementariai nepagalvojo ir nesuformulavo sakinio, ir paprasčiausiai prisišnekėjo. Taip kaip kiekvienas iš mūsų prisišnekame. Tik mes nesame Seimo pirmininkas. Čia ir yra esminis skirtumas tarp mūsų“, – pasakojo A.Katauskas. 

Pašnekovas teigia, kad tokį asmens pasisakymą vertiname būtent dėl to jo užimamų pareigų. 

„Dabar mes pradedame ieškoti ir užduoti klausimus ir prisišnekėjęs žmogus supranta, kad jis tai padarė. Bet čia klasikinė situacija, kai suklysti, vietoje to, kad iš karto atsiprašytų už pasakytą nesąmonę, jie bando pradėti išsisukinėti“, – sako A.Katauskas. 

Jis taip pat teigia, kad Seimo pirmininko komunikacijos lygmuo net negali būti lyginamas su premjero, ar prezidentės. 

„Tai čia mes matėme žemo lygio gebėjimą kalbėti viešai, atsakinėti į klausimus. Ir tiesiog paprastą prisikalbėjimą, kuris veda į politines krizes“, – situaciją komentavo komunikacijos ekspertas.

Nešantažavo?

Viktoras Pranckietis trečiadienio ryte „Žinių radijo“ eteryje, paklaustas apie koalicijos likimą, prabilo apie prieš dieną buvusią kelionę į Marijampolę. 

„Vakar buvau Marijampolėje ir klausiau laikinosios merės, kaip balsavo, jau žinodamas, kaip jie balsavo. Ir jie balsavo, kad išeitų iš koalicijos partija. Tai sakiau, kaip jūs ruošiatės bendradarbiauti ateityje, kaip jūs tikitės vyriausybės palaikymo savo planuose, jeigu jūs norite išeiti iš tos koalicijos“, – „Žinių radijuje“ sakė V.Pranckietis. 

„Nešantažavau“, – perklaustas žurnalisto atsakė Seimo pirmininkas. „Visiems tą patį garsiai sakau. Bendradarbiavimas nėra vienpusis reikalas, tai yra abiejų pusių darbas. Tai galvoju, kad mes apie tai turėtume galvoti“, – patikino politikas. 

„Aš tiesiog klausiau, ką jie mano, kaip tokiu atveju jie gali galvoti apie labai aktyvią paramą jų projektams, kai vyriausybė turi galvoti apie prioritetus. 

Žurnalistui dar kartą perklausus, ar jam atrodo, kad ryšys tarp to, kokią partiją meras atstovauja ir tarp vyriausybės palaikymo jų projektams. 

„Čia jau jūs taip galbūt manote. Aš taip nemanau. Manau, kad visų pirma turi būti interesas žmonių, kad projektai būtų įgyvendinti. Kai renkamės iš prioritetų, tada ir turime išsirinkti", - sakė V.Pranckietis. 

„Norėčiau darnaus darbo“, – sakė Seimo pirmininkas, paklaustas, ar nori, kad socialdemokratai pasiliktų koalicijoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę