Plyta po plytos iškilo prieglauda saviems

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pavaldiniai šėlioja: ministerijai pavaldžiose įstaigose įdarbinami jiems artimi asmenys gali net nevaikščioti į darbą, o nepaklusnieji pastumiami į šalį.

A.Veryga aktyviai dalyvavo akcijoje „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, bet jo valdose toli gražu ne viskas skaidru.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Veryga aktyviai dalyvavo akcijoje „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, bet jo valdose toli gražu ne viskas skaidru.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pusantrų metų neturėjo nuolatinio vadovo, juo turėtų tapti R.Petraitis, kuris laimėjo surengtą konkursą.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pusantrų metų neturėjo nuolatinio vadovo, juo turėtų tapti R.Petraitis, kuris laimėjo surengtą konkursą.
„Kalbėti jis mokėjo. Tai faktas. Tačiau konkrečių siūlymų taip ir nepateikė“, – „Lietuvos rytui“ sakė buvusi sveikatos apsaugos ministrė. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
„Kalbėti jis mokėjo. Tai faktas. Tačiau konkrečių siūlymų taip ir nepateikė“, – „Lietuvos rytui“ sakė buvusi sveikatos apsaugos ministrė. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2017-09-08 06:15, atnaujinta 2017-09-08 11:18

Abejotino skaidrumo situacija pastaruoju metu susiklostė pusantrų metų nuolatinio vadovo neturėjusiame Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre, iš kurio sklindančios aimanos dėl A.Verygos komandos savivalės jau pasiekė ir politikų ausis.

Centro darbuotojai ėmė skųstis, kad jiems išsukinėjamos rankos, – esą ministro aplinka verčia į darbą priimti jai artimus žmones, o atsispyrusieji spaudimui vejami lauk.

Į Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės nemalonę esą pateko ir buvęs laikinasis centro vadovas Giedrius Nariūnas. „Lietuvos ryto“ šaltinių tvirtinimu, jis nesutiko įsteigti A.Verygos šalininkų prieglauda jau paversto Inovacijų skyriaus ir galbūt dėl to buvo skubiai pakeistas.

Prieš konkursą – rokiruotė

Vadovauti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui G.Nariūnas laikinai buvo paskirtas pernai liepą ir šias pareigas ėjo iki šių metų balandžio pradžios.

Sutapimas: G.Nariūnui palikus šį postą, po kelių savaičių Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre Inovacijų skyrius vis dėlto buvo įsteigtas, o jame netrukus įdarbinti vienaip ar kitaip su ministerijos vadovybe susiję asmenys.

Tiesa, centro direktoriaus pavaduotojo pareigas šiuo metu einantis G.Nariūnas „Lietuvos rytui“ neigė buvęs tiesiogiai spaudžiamas: „Su ministro patarėju Danu Bakša kalbėjome apie tarnybos veiklą, perspektyvas, bet kalbos, kad reikėtų ką nors įdarbinti, nebuvo.“

Tačiau valdininkas taip ir negalėjo paaiškinti, kodėl, likus vos keliems mėnesiams iki birželio pradžioje paskelbto konkurso eiti centro direktoriaus pavaduotojo pareigas, buvo atlikta laikinųjų vadovų rokiruotė.

Kad šis pakeitimas – abejotino skaidrumo, rodo ir tai, jog prieš tai į centro direktoriaus pavaduotojo pareigas pretendavęs G.Nariūnas buvo atestuojamas ir sulaukė puikių vertinimų. Buvo kalbama, kad jis yra vienas realiausių pretendentų tapti ir nuolatiniu šios įstaigos vadovu.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktoriaus posto G.Nariūnas iš tiesų siekė, tačiau į ministerijoje šią savaitę vykusį pokalbį pranešė neatvyksiąs.

„Tiesiog toks mano apsisprendimas“, – „Lietuvos rytui“ tepaaiškino G.Nariūnas.

Darbai – 2, rezultatų – 0

Šį konkursą laimėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas Robertas Petraitis. Vadovauti įstaigai siekė aštuoni kandidatai, tarp jų ir dabartinė laikinoji vadovė Ingrida Skridailienė, kuri liko antra.

Visuomenės sveikatos skyriaus vedėjo pareigas einanti I.Skridailienė laikinąja centro vadove buvo paskirta balandį.

 

Ši valdininkė nesipriešino ministerijos sumanymui steigti Inovacijų skyrių su naujomis įmantriomis pareigybėmis, kurių viena – organizavimo ir metodų analitiko – iškart buvo skirta sausį Sveikatos apsaugos ministerijoje pradėjusiam darbuotis Gintarui Grachauskui.

Tiesa, naujame darbe jis beveik nesirodo, nes kaip ministerijos Strateginės plėtros skyriaus specialistas abiejose darbovietėse turi teisę dirbti nuotoliniu būdu ir yra nuolat kur nors komandiruojamas.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, birželį ministras A.Veryga jį buvo išsiuntęs į daugiau kaip dešimt dienų trukusią kelionę į Kanadą – su šios šalies verslininkais derėtis dėl pirmojo slaugos kooperatyvo steigimo Lietuvoje.

Anksčiau žemiausios kategorijos ministerijos specialistas G.Grachauskas buvo siunčiamas į Ukrainą, o sugrįžęs iš specialiosios misijos Kanadoje komandiruotas į Šveicariją. Bet apčiuopiamos naudos iš šių kelionių kiti ministerijos darbuotojai nemato.

Kalbama, kad šiam valdininkui sudarytos sąlygos nevaikščioti į darbą, tačiau jis bet kada gali užsukti į ministro A.Verygos kabinetą. Tokią privilegiją jis esą turėjo ir tuomet, kai ministerijai vadovavo socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

Iškrapštė už pravaikštas

Visoms valdžioms savo grandioziniais užmojais galvą apsukusį G.Grachauską iškrapštyti iš ministerijos buvo pavykę jos vairą iš V.Andriukaičio perėmusiai Rimantei Šalaševičiūtei.

„Aš jam iškėliau ultimatumą – arba tegul pradeda vaikščioti į darbą, arba rašo pareiškimą“, – „Lietuvos rytui“ yra pripažinusi buvusi ministrė.

R.Šalaševičiūtės teigimu, G.Grachauskui buvo patikėta sukurti platformą, pagal kurią didžiausioms šalies gydymo įstaigoms centralizuotai turėjo būti perkami vaistai.

Tačiau nei šis, nei kiti šio veikėjo globoti tarsi ir svarbūs projektai nepavyko.

„Kalbėti jis mokėjo. Tai faktas. Tačiau konkrečių siūlymų taip ir nepateikė“, – „Lietuvos rytui“ sakė buvusi sveikatos apsaugos ministrė.

Vis dėlto dabartinė Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė G.Grachauskui, kuris yra prisidėjęs prie Valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programos rašymo, vėl patikėjo itin svarbią užduotį – spręsti senstančios visuomenės problemas.

Įsteigė įmantrių pareigybių

Kitus Inovacijų skyriaus darbuotojus irgi rinkosi ne Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui laikinai vadovaujanti I.Skridailienė, bet pats A.Veryga arba jo patarėjas D.Bakša.

Antai kompiuterių sistemų analitiko pareigos buvo patikėtos Snieguolei Reklaitienei. Su ja D.Bakša anksčiau kartu dirbo Respublikinėje Kauno ligoninėje.

Visuomenės sveikatos specialiste Inovacijų skyriuje buvo įdarbinta ir Viktorija Andrejevaitė, žinoma kaip prieš rūkymą nukreiptų akcijų entuziastė. Šiai moteriai postas Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre atiteko netrukus po žiniasklaidos dėmesio sulaukusio jos pokalbio su ministru A.Veryga.

Kadrus parinko ministerija

S.Reklaitienė ir V.Andrejevaitė, kaip ir G.Grachauskas, centre pasirodo retai ir interneto svetainėje nurodytais telefonais neatsiliepia. Jų kolegos neslepia, kad išskirtines sąlygas turinčios trijulės darbe beveik nemato.

Tačiau Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui laikinai vadovaujančiai I.Skridailienei tai netrukdo. Tiesa, nuopelnų dėl Inovacijų skyriaus atsiradimo ir jame įdarbintų žmonių ji sau neprisiėmė.

Kalbėdama su „Lietuvos rytu“ valdininkė patvirtino, kad būsimi darbuotojai buvo nuleisti iš viršaus: „Jie priimti pagal darbo sutartis, jokios specialios atrankos nebuvo. Ką ministerija pasiūlė, tą ir įdarbinome, nes kitų kandidatų tuo metu neturėjome.“

Anot I.Skridailienės, Inovacijų skyriaus darbuotojams tenka nemažai bendrauti su kitomis institucijomis, todėl jiems buvo sudarytos sąlygos dirbti nuotoliniu būdu: „Jie renka informaciją apie asmens sveikatos priežiūros įstaigų paslaugų prieinamumą pagyvenusiems žmonėms, aiškinasi, ar teikiama pagalba metantiems rūkyti.“

Paklausta, ar naujasis skyrius pasiteisino, I.Skridailienė sakė, jog kol kas sunku vertinti jo darbus, reikėtų palaukti metų pabaigos.

Ji pridūrė, kad sumanymas steigti Inovacijų skyrių buvo kolektyvinis, atsižvelgiant į Vyriausybės programos priemonių planą. O pagrindinis skyriaus uždavinys – vertinti asmens sveikatos priežiūros ir socialinės rūpybos įstaigų darbo efektyvumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.