Teismo į darbą grąžintą direktorių Šiaulių meras atleido antrąkart

Pusmetį trunkantis detektyvas dėl Šiaulių plaukimo mokyklos „Delfinas“ direktoriaus kėdės – be pabaigos. 

V.Belovas iš Šiaulių plaukimo mokyklos „Delfinas“ direktoriaus kėdės šiemet išmetamas jau antrąkart. <br> R.Vitkaus nuotr.
V.Belovas iš Šiaulių plaukimo mokyklos „Delfinas“ direktoriaus kėdės šiemet išmetamas jau antrąkart. <br> R.Vitkaus nuotr.
 Plaukimo mokyklai „Delfinas“ V.Belovas vadovavo nuo 1988 metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Plaukimo mokyklai „Delfinas“ V.Belovas vadovavo nuo 1988 metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
  Plaukimo mokyklai „Delfinas“ V.Belovas vadovavo nuo 1988 metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
  Plaukimo mokyklai „Delfinas“ V.Belovas vadovavo nuo 1988 metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 13, 2017, 2:57 PM

Ilgametis Šiaulių plaukimo mokyklos „Delfinas“ direktorius Valerijus Belovas už pažeidimus iš darbo Šiaulių miesto tarybos sprendimu buvo atleistas dar kovo mėnesį. 

Direktoriaus kėdės netekęs V.Belovas tokį sprendimą apskundė teismui.

Savo sprendimo teisumu įsitikinę Šiaulių politikai teismo sprendimo nelaukė – plaukimo mokyklai „Delfinas“ ėmė vadovauti kitas asmuo.

Vis dėlto Šiaulių apylinkės teismas rugpjūčio 23 dieną nusprendė, kad Šiaulių plaukimo mokyklos „Delfinas“ direktorius V.Belovas iš pareigų atleistas neteisėtai, todėl turi būti grąžintas į darbą.

Teismo sprendimu Šiaulių miesto savivaldybė nuo kovo 3 dienos priverstinėje pravaikštoje buvusiam V.Belovui turėjo sumokėti daugiau nei 10,6 tūkstančio eurų.   

Meras su teismo sprendimu nesitaikstė

Su tokiu teismo sprendimu Šiaulių miesto meras Artūras Visockas nusprendė nesitaikstyti. 

V.Belovui palankus teismo sprendimas buvo apskųstas, o teismo į darbą grąžintą plaukimo mokyklos „Delfinas“ direktorių Šiaulių miesto meras A.Visockas trečiadienį nusprendė atšaukti iš pareigų.

„Niekada netoleruosiu asmenų, kurie, eidami savivaldybės įstaigos vadovo pareigas, diskredituoja ne tik konkrečią savivaldybės įstaigą, bet ir visą savivaldą, suponuojančią pirmiausia skaidrumą, atsakomybę ir tarnystę miesto bendruomenei. 

Tai mano principinė nuostata“, - savivaldybės tinklapyje išplatintame pareiškimą tokio sprendimo motyvus paaiškino A.Visockas. 

Valstybės pinigai praplaukė pro šalį

Debesys virš V.Belovo,  kuris plaukimo mokyklai „Delfinas“ vadovavo nuo 1988 metų, galvos ėmė kauptis šių metų pradžioje, kai savivaldybės auditoriai nustatė šioje sporto mokykloje klestėjo savivalė ir neūkiškumas – į su „Delfino“ darbuotojais susijusią įmonę 2016 metais buvo nuplukdyta daugiau kaip 30 tūkstančių eurų. 

Tokios vertės valstybės finansuojama mokymo plaukti programa atiteko Vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų užimtumo centrui. 

Už plaukimo takelių nuomą šis centras mokėjo mažiau nei buvo nustatyta. 

Nors V.Belovo tikino, „Delfinas“ nei fiziškai, nei juridiškai negalėjo dalyvauti šioje programoje, o plaukimo takelių įkainiai su sporto mokykla nebuvo suderinti, Šiaulių miesto taryba nusprendė A.Belovą atleisti iš darbo. 

Rado procesinių pažeidimų 

Direktoriaus kėdės netekęs V.Belovas kreipėsi į teismą. Bylą išnagrinėjęs ir V.Belovui palankų sprendimą priėmęs Šiaulių apylinkės teismas konstatavo, kad  buvo pažeista drausminės nuobaudos skyrimo procedūra – direktoriui nebuvo leista pasiaiškinti drausminę nuobaudą skiriančiam darbdaviui. 

Be to, drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo – V.Belovui skyrė savivaldybės taryba, tačiau pasiaiškinimą jis teikė savivaldybės merui, kuris reikalaudamas pateikti pasiaiškinimą nenurodė, kokiu konkrečiu darbo drausmės pažeidimu V.Belovas įtariamas, nepateikė darbuotojo kaltės įrodymų bei kitų reikšmingų aplinkybių, tačiau pareikalavo pasiaiškinti dėl 22 audito ataskaitos punktų.

Bylą nagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo teisėja Gražina Mataitienė konstatavo, kad Šiaulių miesto meras A.Visockas vienasmeniškai nusprendė, jog V.Belovo darbo drausmės pažeidimai yra šiurkštus darbo drausmės pažeidimas.

Sulaukė nepalankaus VTEK sprendimo

Rugpjūčio 23 dienos Šiaulių apylinkės teismo sprendimu į darbą grąžintas V.Belovas džiūgavo neilgai. 

Jau po savaitės jis sulaukė nepalankaus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo. 

Rugpjūčio 30-ąją posėdžiavusi VTEK vienbalsiai nusprendė, kad Šiaulių plaukimo mokyklos „Delfinas“ direktorius V.Belovas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus.

V.Belovas, vadovaudamas plaukimo mokyklai, sprendė su Šiaulių asociacija „Vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų užimtumo centras“ (VJSUC) susijusius klausimus, su kuria jį sieja privatūs interesai.  VJSUC nuo 2008 m. dirba V.Belovo sūnus, o pats V.Belovas. 

Šių duomenų V.Belovas nebuvo nurodęs savo privačių interesų deklaracijoje.  

Plaukimo mokyklos „Delfinas“ vardu V.Belovas 2014-2016 metais pasirašė septynias sutartis su VJSUC. Vieną iš šių dokumentų jis pasirašė pats būdamas šio centro darbuotoju. 

VTEK nenustatė duomenų, kad V.Belovas būtų vengęs interesų konflikto.

Tai antras kartas, kai V.Belovas yra pripažįstamas pažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus. 

Pernai balandį VTEK nustatė, kad nuo 2013 m. V.Belovas, kaip Šiaulių plaukimo mokyklos „Delfinas“ direktorius, buvo priėmęs ne vieną sprendimą savo sūnaus darbo eigos šioje švietimo įstaigoje klausimais.

Teismas negrąžino pasitikėjimo direktoriumi 

Teismo sprendimu į darbą grąžintą V.Belovą trečiadienį atšaukti iš plaukimo mokyklos „Delfinas“ pareigų apsprendęs Šiaulių miesto meras A.Visockas pareiškė, kad „teismo sprendimu asmuo gali būti grąžinamas į darbą, tačiau juo nėra grąžinamas pasitikėjimas pačiu asmeniu, nepaisant teismo sprendimo motyvų, kad ir kokie jie būtų“. 

Kažin, ar teismo sprendimas grąžinti V. Belovą į darbą tik dėl procedūrinių trūkumų kartu grąžino Tarybos ir mero pasitikėjimą juo? 

Greičiau atvirkščiai: po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos 2017 m. rugpjūčio 30 d. sprendimo apie jau antrą kartą supainiotus viešuosius ir privačius interesus, kai Plaukimo mokyklos vardu sutartys buvo sudaromos su kitu juridiniu asmeniu, kur dirbo jis pats ir jo sūnus, dar kartą patvirtino nepasitikėjimą šiuo asmeniu ir galutinai išsklaidė abejones dėl šios dienos sprendimo. 

Nesitaiksčiau ir nesitaikstysiu, nesileidau ir nesileisiu į kompromisus nei su savo sąžine, nei su jos, tikėtina, neturinčiais asmenimis“, - sprendimo atšaukti V.Belovą iš užimamų pareigų motyvus paaiškino A.Visockas. 

Į telefono skambučius nereagavo

Ar plaukimo mokyklos „Delfinas“ direktoriaus kėdės antrą kartą netekęs V.Belovas susitaikys su esama padėtimi, ar vėl kreipsis į teismą, neaišku – trečiadienį  V.Belovas į telefono skambučius neatsiliepė.    

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.