Paslaptingam vienišiui Mindaugui Karbauskiui Maskva – svetinga ir dosni

„Režisierius daug simpatiškesnis už Seimo narį“, – Mindaugą ir Ramūną Karbauskius palygino kultūros paveldo specialistės, kurioms teko vertinti jų turtus. Bet skirtingi broliai turi ir panašumą – juos abu traukia išskirtiniai būstai.

„Tapau čia reikalingas. Todėl šiandien gyvenu jausdamais skolingas. Išeina, kad skolingas Rusijai“, – teigė M.Karbauskis.<br>Nuotr. iš V.Majakovskio teatro archyvo
„Tapau čia reikalingas. Todėl šiandien gyvenu jausdamais skolingas. Išeina, kad skolingas Rusijai“, – teigė M.Karbauskis.<br>Nuotr. iš V.Majakovskio teatro archyvo
  Namas Maskvoje, kuriame būstą nusižiūrėjo M.Karbauskis, buvo statytas aukštiems komunistų partijos veikėjams. <br> A.Procenkos nuotr.
  Namas Maskvoje, kuriame būstą nusižiūrėjo M.Karbauskis, buvo statytas aukštiems komunistų partijos veikėjams. <br> A.Procenkos nuotr.
  Namas Maskvoje, kuriame būstą nusižiūrėjo M.Karbauskis, buvo statytas aukštiems komunistų partijos veikėjams. <br> A.Procenkos nuotr.
  Namas Maskvoje, kuriame būstą nusižiūrėjo M.Karbauskis, buvo statytas aukštiems komunistų partijos veikėjams. <br> A.Procenkos nuotr.
  Namas Maskvoje, kuriame būstą nusižiūrėjo M.Karbauskis, buvo statytas aukštiems komunistų partijos veikėjams. <br> A.Procenkos nuotr.
  Namas Maskvoje, kuriame būstą nusižiūrėjo M.Karbauskis, buvo statytas aukštiems komunistų partijos veikėjams. <br> A.Procenkos nuotr.
 Šiame name R.Karbauskiui priklausantys apartamentai – vieni brangiausių Barselonoje.<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
 Šiame name R.Karbauskiui priklausantys apartamentai – vieni brangiausių Barselonoje.<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 17, 2017, 9:38 AM, atnaujinta Sep 17, 2017, 3:30 PM

Pirmąją straipsnio dalį skaitykite čia.

Žėrė pagyras tautiečiui

Emigranto keliu pasukusio talentingo lietuvio portretas jau daug metų – su paslapties skraiste.

Jo vardas apaugęs gandais ir sulipdytas iš jautrių, bet šykščių interviu.

Daug spektaklių Rusijos sostinėje pastačiusį, tris kartus Auksinės kaukės apdovanojimą ten pelniusį lietuvį geriau pažįsta tiktai Maskvos meno atstovai ir tautietis dramaturgas Marius Ivaškevičius, rašantis rusų širdis virpinančias pjeses.

M.Ivaškevičius ne kartą gyrė M.Karbauskio talentą, o šis atsilygino tuo pačiu – vadino dramaturgą fenomenaliu autoriumi, daug kalbančiu apie politiką ir turinčiu savo pažiūras, rašančiu naktimis.

M.Ivaškevičiaus pjesė „Rusiškas romansas“ M.Karbauskiui gniaužė kvapą nuo tempo ir jausmų įtampos. Režisierius savo bičiulio kūrinį įkūnijo scenoje.

Spektaklis Maskvoje šį pavasarį pelnė Auksinę kaukę.

Milijonas – ne problema

„Aš pamenu, kaip M.Karbauskis sykį pasakė: „Mano kišenėje gali nebūti šimto dolerių, bet milijonas dolerių man – ne problema“, – tokius Maskvos V.Majakovskio teatro meno vadovo žodžius įsiminė buvusi šio teatro direktorė Jevgenija Kurilenko.

Vėliau supratusi, kad režisierius omenyje turėjo savo brolį, ji pridūrė: „Taip, brolis jus aplenkė!“

„Po tų mano žodžių Mindaugas išsiviepė tarsi įsižeidęs“, – „Lietuvos rytui“ teigė J.Kurilenko.

Matyt, M.Karbauskio santykiai su pinigais – sudėtingi.

Viename retų interviu jis prisipažino, kad Dievas ar likimas jam davė tai, kuo turi mokėti tinkamai pasinaudoti: „Esu turtingas. Tai – tam tikra laisvė, kuri reikalauja atrasti su ja savo santykį, ir tai kol kas įdomiausia mano gyvenime. Galiu nelaukti, kol mane išvys, o pats išeiti.“

Kitam Rusijos leidiniui režisierius kalbėjo jau kitaip: „Man siūlo statyti spektaklius už Maskvos ribų. Tačiau reikia motyvacijos.

Pinigai? Taip, tai viena svarbiausių sąlygų.“

Prieš šešerius metus Maskvos kultūros departamentas paskyrė M.Karbauskį V.Majakovskio teatro meno vadovu.

Tada jis periodiškai kreipdavosi į taip pat naujai paskirtą teatro direktorę J.Kurilenko.

Pašnekovė teigė, kad režisierius reikalaudavo didelių sumų grynaisiais. Galiausiai J.Kurilenko neištvėrė ir paklausė: „O jei pričiups, kas už tai sėdės?“ Reikalavimai iš karto liovėsi.

Apie nesutarimus, kilusius tarp J.Kurilenko ir M.Karbauskio, 2011 m. skelbė ir Rusijos žiniasklaida. Esą M.Karbauskis nusiuntė raštą Kultūros departamentui ir pranešė apie konfliktą su direktore.

„J.Kurilenko – ūkiška ir valdinga moteris, o M.Karbauskis – kūrybos žmogus, sudėtingo charakterio. Prieštaravimai tarp jų pasiekė tokį lygį, kad jie beveik nesikalba, tik siuntinėja vienas kitam raštelius.

Kiekviena pusė turi savą tiesą. Atrodo, nauja direktorė įvedė teatre tvarką: buvo pakeisti langai, aktorių grimo kambariuose atsirado minkštieji baldai.

Skyles grindyse užlopė, suremontavo tualetus, naujais pakeitė kilimus.

Net katinus, kurių kvapo buvo persismelkęs visas teatras, pavyko išvyti neskausmingai, atvedus porą taksų veislės šunų. Katės pačios dingo nuo scenos.

Tačiau aktoriai – M.Karbauskio pusėje“, – taip apie teatre įsiplieskusias aistras rašė Rusijos žiniasklaida, užsimindama, kad konflikto priežastis turbūt yra pinigai, kuriuos kontroliuoja direktorė.

Gyveno ir partinis elitas

Anksčiau M.Karbauskis dirbo Olego Tabakovo teatre, o jį palikęs jokių spektaklių nestatė net 2,5 metų. Ilsėjosi. Ir, kaip pats teigė, išsprendė nuosavo būsto Maskvoje problemą.

Rusijos sostinėje režisierius gyvena įspūdingame name prestižiniame M.Kutuzovo prospekte.

Buvusi teatro direktorė J.Kurilenko „Lietuvos ryto“ žurnalisto Maskvoje paklausė: „Ar žinote, kokie ten brangūs butai?“

Namas, pastatytas Josifo Stalino mirties metais (1953 m.), atspindi vadinamąjį stalininį stilių ir buvo skirtas partinei nomenklatūrai. Pastate – aukštos lubos, erdvūs koridoriai.

Bet svarbiausia – prestižinė vieta, nes M.Kutuzovo prospektas buvo laikomas elitiniu. Kaimynystėje, 26-uoju numeriu pažymėtame name, gyveno aukščiausi Komunistų partijos veikėjai, ten buvo įsikūręs ir tuometis Sovietų Sąjungos vadovas Leonidas Brežnevas, todėl apsauga buvo pavyzdinė.

Šalia M.Kutuzovo prospekto driekiasi nauja automagistralė – Trečiasis transporto žiedas.

Šiuo metu tame name parduodami keli butai. Vidutinė jų kaina – 5–6 tūkst. eurų už kvadratinį metrą.

Policijos pareigūnai šiam rajonui, kaip ir anksčiau, skiria daugiau dėmesio.

M.Kutuzovo prospektas Kremlių jungia su garsiąja Pamaskvio Rubliovka. Šioje prestižinėje gyvenvietėje įsikūrę ne tik rusų turtuoliai, bet ir aukščiausi Rusijos valdžios pareigūnai.

Maskvos paskalų taikinys

Į Rusiją emigravęs M.Karbauskis ne kartą pabrėžė, kad nemėgsta politikos. To turbūt nepasakytų jo brolis – agronomas, verslininkas, „valstiečių“ lyderis.

Visi režisieriaus interviu – Rusijos leidinių žurnalistams, o Lietuvos žiniasklaidos atstovų jis vengia. „Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje net keletą mėnesių nuolat skambino režisieriaus spaudos atstovui prašydamas interviu.

Nesulaukęs interviu žurnalistas spaudos atstovui pasakė: „Man belieka parašyti, kad lietuvis tapo šimtaprocentiniu maskviečiu ir jam visai nerūpi apie save papasakoti gerbėjams tėvynėje.“

Jau kitą dieną atskriejo atsakymas: „Ponas Karbauskis nenori su jumis turėti jokių reikalų!“

Neatsakė M.Karbauskis ir į žinutę, siųstą į jo paskyrą socialiniame tinkle. O gal tikroji tokio atsisakymo priežastis – rimtesnė?

Buvusi teatro direktorė J.Kurilenko pasakojo, kad vieną kartą be jokios slaptos minties paklausė meno vadovo: „Kodėl mūsų teatro gastrolių nesurengus Lietuvoje?“

Pašnekovė teigė, kad jos klausimas kažkodėl sukėlė režisieriaus pyktį: „Vėliau supratau: jo atvykimas į Lietuvą turbūt yra nepageidaujamas. Gal ten nelabai pageidaujami gėjai?“

Paprašyta paaiškinti, ką turinti omenyje, buvusi teatro direktorė tik nusišypsojo ir ištarė lotynišką posakį: „Sapienti sat“ (protingas supras).

Maskvos teatralų gretose sklinda įvairių kalbų, taip pat – ir apie režisieriaus pasitraukimą iš O.Tabakovo teatro. Neva po kažkokio konflikto ir muštynių trupė pareiškė: „Mes arba jis!“

Bet tai – tik Maskvos paskalos ir gandai, nes buvo ir kitokie O.Tabakovo žodžiai apie lietuvio pasitraukimą iš teatro: „Jį patraukė laisvė. Pagyveno laisvas, bet neilgai. Sugrįžo. Vėl patraukė laisvė. Akivaizdus moteriško charakterio požymių įrodymas.“

J.Kurilenko prisiminė pažintį su kitu Maskvos režisieriumi.

Išgirdęs, su kuo ji dirba, jis komiškai pavaizdavo siaubą ir tuojau pat pridūrė: „Aš – heteroseksualas!“

Jaučiasi skolingas Rusijai

Maskvoje M.Karbauskis neturi žmonos, nesklinda kalbų ir apie meilužes, nors režisierius yra gražus, žavus vyras. Gal tas grožis ir kliūva liežuvautojams?

Bet apie save jis vengia kalbėti, o aktoriai gerbia jį tokį, koks yra, – talentingą, jautrų ir vienišą emigrantą iš Lietuvos.

„Esu vienas pirmųjų emigrantų tos kartos, kuri vyko iš Lietuvos. Sąžiningai sakau – aš bėgau. Būdamas 25 metų buvau nereikalingas. Aktoriaus profesijai pasirodžiau visiškai netinkamas.

Niekur nepritapau ir 25 metų tapau problema savo tėvams – nieko iš jų sūnaus neišėjo.

Rusijoje gyvenu jau 20 metų, kalbėdamas rusų kalba ją visiškai jaučiu.

Tapau čia reikalingas. Tad šiandien aš gyvenu jausdamasis skolingas.

Išeina, kad skolingas Rusijai“, – dėstė M.Karbauskis.

Politikas rodo pavyzdį savo broliui

„Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis yra įsigijęs įspūdingo nekilnojamojo turto saulėtoje Ispanijoje, kur gyvena jo žmona L.Karbauskienė.

Politikas turi dvejus apartamentus (nuotr.) Barselonoje, Grasijos bulvare. Ten šviečia garsių drabužių dizainerių salonų ir restoranų vitrinos.

R.Karbauskiui ir jo žmonai Grasijos bulvare priklauso dveji apartamentai, pro kurių langus atsiveria Barselonos vaizdai. Būstų kainos ten – apie 9 tūkst. eurų už kvadratinį metrą.

Pirmuosius 71,2 kv. metro prašmatnius apartamentus R.Karbauskis įsigijo 2012 m. Antrąjį panašaus ploto būstą tame pačiame pastate jis pirko po dvejų metų.

R.Karbauskis dar turi erdvų namą Blaneso kurorte, rusų turtuolių pamėgtame kvartale. Sklypą ant kalvos, nuo kurios atsiveria vaizdas į Viduržemio jūrą, politikas įsigijo 2002 m.

To kvartalo namų vidutinė kaina – apie milijoną eurų. Šiuolaikiškai įrengtas R.Karbauskio namas išsiskiria iš kitų. Jam statyti politikas paėmė 770 tūkst. eurų paskolą iš Ispanijos banko „Popular Espanol“.

Dar vieną namą R.Karbauskis įsigijęs Ljoret de Maro kurorte. 144 kvadratinių metrų būstas su sklypu ir baseinu pirktas 2008 m.

Jau baigiama įrengti ir politiko rezidencija šalia Kauno, prie Meilės įlankos. Ten išdygo trys namai, kuriuos nuo pašalinių akių juosia aukšta metalinė tvora, apkaišiota vaizdo kameromis.

Pro naujos rezidencijos langus „valstiečių“ vedlys matys marias. Kad atsivertų šie vaizdai, teko paplušėti buldozeriui – pakeisti reljefą, išvartyti medžius. Gamtai buvo padaryta 2262 eurų žala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.