Iš šeimos pagausėjimo laukusių tėvų – baisūs kaltinimai medikei

Precedento Lietuvoje neturinti byla: dukrytės su Dauno sindromu susilaukę plungiškiai kaltina medikę, kad ši nerūpestingai prižiūrėjo nėštumą, nesiūlė atlikti genetinių tyrimų. Prokurorai medikei iškėlė baudžiamąją bylą. O tėvai Plungės mero privačioje klinikoje dirbančią medikę kaltina atėmus pasirinkimo teisę – gimdyti ar ne kūdikį su apsigimimu.

 Nėščiąją prižiūrėjo Plungės merui priklausančios privačios klinikos Inesa gydytoja Jūratė Vilkienė. Plungiškis sako, kad medikė net nesiūlė genetinių tyrimų.<br> Lrytas.lt koliažas
 Nėščiąją prižiūrėjo Plungės merui priklausančios privačios klinikos Inesa gydytoja Jūratė Vilkienė. Plungiškis sako, kad medikė net nesiūlė genetinių tyrimų.<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Butkienė, Plungė, Lietuvos ryto televizija

2017-09-20 20:07, atnaujinta 2017-09-21 08:25

Veido rodyti nenorintis plungiškis sako, kad jauniausios atžalos laukė su dideliu džiugesiu. Tačiau vos mergaitei išvydus pasaulį, anot vyro, šeimos gyvenimas apsivertė aukštyn kojom.

„Vaiką apžiūrėjusi gydytoja pareiškė įtarimus, kad kūdikis įtariamas turintis Dauno sindromą. Tai išdavė sprando raukšlė, nosies kaulo nebuvimas. Pirmas jos klausimas buvo, ką jums pasakė genetikai“, – lrytas.tv pasakojo dukros tėvas Erikas.

Paaiškėjo, kad genetiniai tyrimai šeimai, besilaukiančiai kūdikio, nebuvo atlikti. Kai plugiškio žmona gimdė dukrą, jai buvo 35-eri. Nuo tokio amžiaus ir vyresnėms moterims yra privalomi genetiniai tyrimai dėl apsigimimų.

Nėščiąją prižiūrėjo Plungės merui priklausančios privačios klinikos „Inesa“ gydytoja Jūratė Vilkienė. Plungiškis sako, kad medikė net nesiūlė genetinių tyrimų.

„Iš mūsų buvo atimta apsisprendimo teisė. Gydytoja už mus viską nusprendė, mes neturėjome teisės nei rinktis, nei pasiruošti tokio kūdikio gimimui. Manau, mums būtų reikėję psichologinės pagalbos“, – sakė mergaitės tėvas.

Gydytoja J.Vilkienė kaltinama ne tik neatlikusi savo pareigos, bet dar ir 48 kartus klastojusi dokumentus.

Neįgalios dukters tėvas sako, kad audito duomenyse buvo pažymėta, kad jo žmonai buvo atliktas ultragarsas Plungės ligoninėje, tačiau čia šeima niekada nesilankė. Tai jie paliudijo ir apklausose. Dėl tokio pažeidimo jie kreipėsi į ir FNTT.

Pasirodo, gydytoja Vilkienė nėščiosioms ultragarso tyrimus atlikdavo privačioje klinikoje, o vėliau įrašydavo į medicininę knygelę, kad šie tyrimai atlikti Plungės ligoninėje. Joje gydytoja taip pat dirbo.

Plungės ligoninės advokatas lrytas.tv aiškino, kad ši byla neturi precedento ir yra labai skaudi morališkai bei etiškai visiems – tiek nukentėjusiems, medikams, tiek pacientams, kurie turės liudyti, o jų yra net keliasdešimt.

Nėščiąją apžiūrėjusi medikė Plungės mero klinikoje nebedirba. Ji yra išvykusi į užsienį. Klinikos vadovė situacijos nekomentuoja.

Užsukus į šeimos kliniką „Inesa“, jos vadovė Inesa Klišonienė susitikti nepanoro. Telefonu perdavė, kad komentuos tik po teismo sprendimo.

Plungiškiai per teismą iš gydytojos reikalauja 30 tūkst. eurų už patirtus išgyvenimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.