Susilaukę neįgalios pagrandukės ieško atsakymo: kodėl su mumis taip pasielgė

Trejų metų dukterį, turinčią Downo sindromą, auginantys plungiškiai kreipėsi į teismą. Jie teigė, jog nėščią moterį prižiūrėdama ginekologė netinkamai atliko pareigas ir neperspėjo jų, kad gali gimti neįgalus vaikas, nesiuntė atlikti genetinių tyrimų.

Erikas nenorėjo rodyti veido siekdamas apsaugoti vyresnius vaikus nuo patyčių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Erikas nenorėjo rodyti veido siekdamas apsaugoti vyresnius vaikus nuo patyčių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė, LR korespondentė

Sep 22, 2017, 9:51 PM, atnaujinta Sep 23, 2017, 10:16 AM

Tokios neįprastos bylos Lietuvos teismai, ko gero, dar nenagrinėjo.

Ingrida ir Erikas tvirtina labai mylintys savo mažąją dukterį, o į nelengvą kovą stoję būtent dėl jos ir dėl kitų žmonių, kuriuos gali ištikti panašus likimas.

Gydytoja gimdyvės neįspėjo

Sužinojus, kad laukiasi trečio vaiko, Ingridai jokių blogų minčių nekilo. Du vyresni plungiškių vaikai – sveiki, todėl jiems nė į galvą nešovė, kad dėl pagrandukės gali kilti kokių nors problemų.

„Bandome atsakyti į klausimą, kodėl su mumis taip pasielgė: niekas neįspėjo apie galimus pavojus ar rizikas, o apie genetinius tyrimus net nebuvo užsiminta. Vėliau apklausiama gydytoja teigė, kad mano žmona rizikos grupei nepriklauso, nors ji gimdė 35-erių ir medikė privalėjo įspėti.

Gydytoja tiesiog nusprendė už mus, kaip turime gyventi. Mes pasirinkimo teisės neturėjome.

Ta žinia po gimdymo buvo kaip griaustinis iš giedro dangaus. Gydytojai iškart išsakė galimus įtarimus dėl Downo sindromo – tai liudijo kūdikio bruožai. Tada mūsų paklausė: ką pasakė genetikai? O mes apie jokius tyrimus nieko nežinojome“, – jaudindamasis pasakojo neįgalios dukros tėvas.

Medikei – kaltinimai

Neįprasta baudžiamoji byla nagrinėjama Plungės teisme. 56 metų gydytoja ginekologė Jūratė Vilkienė kaltinama netinkamai atlikusi savo pareigas, dėl to žmonės patyrė didelę žalą.

Kaltinamajame akte teigiama, kad Plungėje, A.Klišonio komercinėje įmonėje „Inesa“, dirbdama J.Vilkienė dėl nusikalstamo nerūpestingumo neįvertino nėščiosios vaisiaus chromosominių ligų rizikos veiksnių, neinformavo pacientės apie galimą apsigimimo riziką, laiku nenustatė vaisiaus chromosominės ligos – Downo sindromo ir nenusiuntė konsultuotis pas genetikos specialistą.

Netinkamai teikdama sveikatos priežiūros paslaugas ji pažeidė nėščiosios teises, numatytas Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatyme.

Visą nėštumo laiką Ingrida Z. kruopščiai rūpinosi savo sveikata, nuolat lankėsi pas gydytoją. Pasiteiravus, ar nereikėtų kokios nors kito specialisto konsultacijos, išgirsdavo atsakymą – viskas gerai.

Įtaria ir klastojimu

35 metų ir vyresnėms nėščiosioms privalomi ir skiriami nemokami genetiniai vaisiaus tyrimai. Tai numatoma Sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintame Žmogaus genetikos paslaugų, apmokamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, sąraše.

Bet, tėvų tvirtinimu, gydytoja apie tai neužsiminė.

Plungiškiai būtų ir patys sumokėję už tokias paslaugas, jei tik kas nors būtų prasitaręs apie tykančius pavojus.

Gydytoja irgi kaltinama dokumentų klastojimu.

Ji pateikė dokumentus, kad Ingridai Z. Plungės ligoninėje buvo atliktas tyrimas ultragarsu, tačiau moteris teigia tame kabinete niekada nesilankiusi.

Neatmetama, kad ultragarso tyrimai nėščiosioms būdavo atliekami privačioje klinikoje, o ne ligoninėje, kaip nurodo įrašai medicinos dokumentuose.

Kilus įtarimų, į teismo posėdžius bus pakviesta dar kelios dešimtys tos pačios medikės tuo metu prižiūrėtų nėščiųjų.

Užgriuvo daug problemų

„Mes gyvename kaip ir visi žmonės. Tik auginti tokį vaiką yra daug sunkiau – labiausiai emociškai. Nėra ko slėpti – išgirstame ir patyčių. Kartais dėl neįgalios sesers pasityčiojama ir iš vyresnių vaikų.

Mažoji dukra turi nemažai sveikatos problemų: reikia ir įvairių mankštų, masažų, reabilitacijos kursų. Valstybė šioms reikmėms skiria labai nedaug – sumoka tik už 40 valandų procedūrų“, – užgriuvusius rūpesčius vardijo neįgalios mergaitės tėvas.

Pinigų šeimos gyvenimui reikia vis daugiau, o pajamos sumažėjo. Ingrida Z. po motinystės atostogų nebegrįžo į ankstesnį darbą, nes visą laiką tenka skirti mažajai dukrai.

Jų šešerių metų sūnui atrodo, kad mažąją seserį tėvai myli labiau, nes jie dažniausiai užsiėmę su ja.

„Mes visur vaikštome kartu, stengiamės, kad dukra kuo geriau pažintų gyvenimą. Nuo rugsėjo pirmosios ji lanko vaikų darželį – labai džiaugiamės, kad darželio direktorė ją priėmė, nors mūsų dukra – vienintelė neįgali.

Vaikams, turintiems Downo sindromą, labai svarbu būti kartu su sveikaisiais, nes jie mokosi mėgdžiodami kitus“, – sakė Erikas Z.

Downo sindromą turinčią dukrą auginantys plungiškiai teismui pateikė ieškinį dėl 30 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Kaltės nepripažįstanti J.Vilkienė atsisakė gydytojo darbo ir išvyko gyventi į užsienį pas dukrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.