Garsiam antikvarui Vilniuje smogė plėšikai, Paryžiuje – policininkai

Kai prieš 9 metus plėšikai Vilniuje pagrobė kolekcininko Andrejaus Balykos meno kolekciją, jis buvo apsistojęs savo name Paryžiuje. Praėjusį mėnesį, kai A.Balyka buvo Vilniuje, Paryžiuje pradingo jo mikroautobusas su antikvarinėmis vertybėmis.

Advokatai patarė A.Balykai kuriam laikui išvykti iš Prancūzijos, kad policija prieš jį neįvykdytų provokacijos.
Advokatai patarė A.Balykai kuriam laikui išvykti iš Prancūzijos, kad policija prieš jį neįvykdytų provokacijos.
Kolekcininkas iš Lietuvos nutarė bylinėtis su Prancūzijos policija.
Kolekcininkas iš Lietuvos nutarė bylinėtis su Prancūzijos policija.
Policijos pareigūnai sulaikė nusikaltėlius, jie jau sėdo į teisiamųjų suolą (nuotr.) ir buvo nubausti.
Policijos pareigūnai sulaikė nusikaltėlius, jie jau sėdo į teisiamųjų suolą (nuotr.) ir buvo nubausti.
Daugiau nuotraukų (3)

Arvydas Lekavičius, „Lietuvos rytas“

2017-09-25 05:56, atnaujinta 2017-09-25 13:00

57 metų A.Balyka Lietuvoje tapo tikrų plėšikų, kurie jau sučiupti ir nuteisti, auka, o Prancūzijoje greičiausiai veikė policininkų gauja. Bent taip mano garsus antikvaras.

A.Balyka jau kreipėsi į Prancūzijos policiją ir prokuratūrą, kad būtų pradėtas tyrimas dėl pradanginto automobilio su vertybėmis. Jis taip pat ruošiasi Prancūzijos vidaus reikalų ministerijai pateikti civilinį ieškinį, kuris gali siekti 300 tūkstančių eurų.

Grįžęs mašinos neberado

A.Balykos mikroautobusas, kuriame buvo laikoma įvairių vertybių už maždaug 300 tūkstančių eurų, dingo praėjusį mėnesį.

Grįžęs iš kelionės kolekcininkas neberado prie pat nuosavo namo laikyto automobilio, kuris čia buvo statomas jau daugiau kaip dešimt metų.

Pradėjus domėtis, kur dingo mašina, paaiškėjo, kad policijos nurodymu ji buvo nutempta, o paskui sunaikinta.

Automobiliu – po aukcionus

Jau daugiau kaip 10 metų A.Balyka gyvena tarp Vilniaus ir Paryžiaus. Taip kolekcininkui patogiau, nes jo darbas – ieškoti vertingų antikvarinių dirbinių.

Jų vilnietis ieško ne tik savo malonumui – dažnai gauna užsakymų iš muziejų ir turtingų verslininkų. O daugelis aukcionų vyksta Prancūzijoje ir gretimose valstybėse.

Prancūzijos sostinėje A.Balyka turi nusipirkęs namą, kurio trečiajame aukšte yra įrengęs savotišką antikvarinių dirbinių saugyklą. Dalį vertybių verslininkas laikydavo ir specialiai senoviniams veidrodžiams bei antikvarinėms vertybėms vežti pritaikytame mikroautobuse „Mercedes-Benz“.

Šiuo automobiliu lietuviškais numeriais verslininkas keliaudavo po aukcionus ir parsiveždavo įsigytus pirkinius.

Mašina niekam neužkliuvo

Rugpjūčio 3 dieną viename aukcione įsigijęs įvairių kūrinių, tarp kurių buvo senovinių baldų, Pirmojo pasaulinio karo karinių uniformų bei kitų vertingų daiktų, A.Balyka grįžo į namus. Ir, kaip visada, mikroautobusą pastatė prie namo.

„Turiu du garažus, bet tas mikroautobusas buvo labai aukštas ir netilpo į vidų. Tad jau 10 metų šią mašiną laikiau prie namų. Ji niekada niekam netrukdė, nors kartais išvykdavau ir kelioms savaitėms“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo A.Balyka.

Jam, kitaip negu prancūzams, matyt, yra įprasta didžiulės vertės turtą laikyti automobilyje.

Kai Prancūziją pradėjo drebinti teroro aktai, verslininkas kartais surasdavo už valytuvų užkištų raštelių su prašymu paskambinti į policiją.

„Gal pareigūnams atrodydavo, kad ilgai vienoje vietoje paliktame automobilyje gali būti bomba.

Tačiau paskambindavau ir paaiškindavau, kad man dažnai tenka išvykti į keliones, todėl palieku automobilį prie namų“, – aiškino A.Balyka.

Tad rugpjūčio 3 dieną grįžęs iš aukciono nieko blogo neįtardamas A.Balyka išskrido iš Prancūzijos.

Pasiryžo mokėti baudą

Tačiau po 10 dienų grįžęs į Paryžių jis mikroautobuso nerado.

„Pirmiausia pamaniau, kad galėjo pasidarbuoti vagys, – iki šiol neužgijo randai po apiplėšimo Vilniuje, todėl iškart paskambinau į policiją.

Tačiau ten mane nuramino – paaiškino, kad dėl to, jog daugiau kaip savaitę automobilis stovėjo vienoje vietoje, jis buvo nutemptas ir pastatytas saugojimo aikštelėje“, – pasakojo A.Balyka.

Lietuvos kolekcininkui prancūzų policininkė pasakė, kad reikės sumokėti baudą už neteisėtą automobilio stovėjimą, nutempimą ir saugojimą, o po to bus galima jį pasiimti.

„Nemaniau, kad palikęs prie nuosavo namo mikroautobusą pažeidžiau kokias nors taisykles, tačiau dėl ramybės buvau pasirengęs susimokėti ir taip paremti Prancūzijos valdžią“, – sakė A.Balyka.

Dokumentų ilgai negavo

Tačiau nuvykęs į policijos nuovodą kolekcininkas iškart pastebėjo, kad budinti pareigūnė labai įsitempusi.

Ji ėmė nerišliai aiškinti, kad remiantis kažkokiu 2007 metų nutarimu automobilis buvo sunaikintas.

A.Balyka pabandė gauti bent kokius nors dokumentus, kuriais remiantis priimtas toks sprendimas, tačiau niekas jam nieko nepateikė.

Buvo aiškinama, kad dokumentus turi vadovai, bet jų dabar nėra.

Kolekcininkas dar kelis kartus užsuko į nuovadą, tačiau jam buvo vis aiškinama, kad netrukdytų dirbti.

Įvertino juokinga kaina

Vargais negalais A.Balykai pavyko gauti su ištaisytomis datomis surašytą ekspertizės aktą, pagal kurį automobilis buvo pripažintas menkaverčiu turtu – įvertintas 765 eurais. Remiantis šiuo aktu, buvo nutarta jį sunaikinti.

Prieš tai policija buvo nutarusi automobilį konfiskuoti.

„Dėl parkavimo taisyklių pažeidimo ir visuomenės saugumo automobilis konfiskuojamas“, – šitaip teigiama rugpjūčio 10 dienos policijos nutarime.

„Vien tik mano automobilio ratai tiek kainuoja. Nors mašina ir nėra nauja, ji nuvažiavusi tik apie 80 tūkstančių kilometrų, atlikta techninė apžiūra, apdrausta“, – stebėjosi A.Balyka.

Kriminalistai – šokiruoti

„Tai kažkokia mistinė istorija. Tačiau tai tikrai įvykęs faktas“, – stebėjosi Lietuvos atstovas Europole Juozas Rimkevičius.

Jis buvo vienas tų Lietuvos pareigūnų, į kuriuos A.Balyka iškart po įvykio kreipėsi pagalbos.

„Europole, kur aš dirbu, tokie įvykiai netiriami. Todėl aš patariau A.Balykai pasisamdyti advokatus ir taip ieškoti teisybės“, – paaiškino J.Rimkevičius.

Jis gauta informacija pasidalijo su kolegomis – Prancūzijos kriminalistais.

„Jie visi buvo šokiruoti, net negalėjo patikėjo, kad taip galėjo atsitikti Prancūzijoje“, – sakė J.Rimkevičius.

Jo nuomone, didelė tikimybė, kad A.Balyka laimės bylą ir prisiteis patirtus nuostolius: „Kiek žinau, jis turi ir tų automobilyje laikytų antikvarinių vertybių įsigijimo čekius, yra ir liudininkų, kurie patvirtintų, jog antikvariniai daiktai tikrai buvo mašinoje.“

Buvęs aukšto rango kriminalistas J.Rimkevičius neatmetė galimybės, kad galėjo pasidarbuoti ir vietiniai policininkai: „Lietuvoje policininkai įsivelia į įvairias kriminalines istorijas, tad kodėl negalėjo taip nutikti ir Prancūzijoje?

Tikrai man sunku patikėti jų versija, kad automobilis buvo sunaikintas prieš tai jo neatidarius. O jeigu viduje buvo bomba ar benzino kanistras?“

Po skundų – tyla

A.Balyka pasinaudojo J.Rimkevičiaus patarimu ir pasisamdė du advokatus.

Surinkę reikiamus dokumentus jie parašė skundą Prancūzijos prokurorui. Nors jau praėjo beveik mėnuo, atsakymo vilnietis dar negavo.

Kol kas nieko neatsakė ir policija. Skundą jai kolekcininkas parašė dar rugpjūčio 29 dieną.

„Prancūzijoje viskas vyksta ne taip greitai, juolab kad tai kol kas nėra garsi byla.

Manau, kad po trijų mėnesių, jei nebus atsakymo, bus galima domėtis“, – sakė vienas advokatų.

Siūlė laikinai išvykti

Vis dėlto advokatai patarė A.Balykai kuriam laikui išvykti iš Prancūzijos. Skunduose vagyste kaltinami policijos pareigūnai, tad neatmetama galimybė, kad jie prieš kolekcininką gali surengti provokaciją, gal net pakišti narkotikų.

„Ir aš tokios galimybės neatmečiau. Kaip tik tuo metu Prancūzijos žiniasklaida plačiai rašė apie aukšto rango policijos pareigūno, kuris dideliais kiekiais pardavinėjo iš nusikaltėlių konfiskuotus narkotikus, sulaikymą“, – sakė A.Balyka.

Pats A.Balyka mano, kad buvo sekamas, o antikvarines vertybes pasisavino su policija bendradarbiaujantys nusikaltėliai: „Tačiau jie nesupranta, kokią uždelsto veikimo bombą šie vagys įsigijo. Tai ne pinigai, kuriuos gali ramiai išleisti, – anksčiau ar vėliau jie tuos daiktus bandys parduoti, o kolekcininkų pasaulis siauras.“

Buvo sulaikę paveikslą

Ką reiškia susidūrimas su korumpuotais pareigūnais, A.Balykai jau anksčiau teko patirti ir savo kailiu. Tiesa, tai buvo Rusijos pareigūnai.

2005 metais A.Balyka iš Vilniaus į parodą Maskvoje vežė vieną savo kolekcijos eksponatų – carienės Aleksandros portretą.

Nors šis paveikslo pervežimas buvo suderintas su Lietuvos ir Rusijos kultūros ministerijomis, Smolenske krovinys buvo sulaikytas.

Rusų pareigūnams užkliuvo tai, kad netiksliai buvo nurodytas paveikslo aukštis, – pareigūnai pamatavo ir nustatė, kad jis 8 milimetrais aukštesnis, negu nurodyta dokumentuose.

Be to, jų nuomone, netiksliai buvo nurodyta kūrinio vertė.

Taip paveikslas buvo areštuotas. Nepadėjo ir patikinimai, kad jis vežamas į parodą, kurią žada aplankyti ir prezidentas Vladimiras Putinas.

Nesutiko duoti kyšio

Iš pradžių buvo iškelta administracinė byla, tačiau paskui ir baudžiamoji – ypač svarbių bylų tardytojai A.Balykai pateikė įtarimus kontrabanda itin stambiu mastu.

Kolekcininką buvo ketinama suimti, tačiau advokatų pastangomis jam pavyko už 10 tūkstančių JAV dolerių užstatą išeiti į laisvę.

„Greitai paaiškėjo, kodėl taip buvo padaryta, – bylą kuruojantis prokuroras man tiesiai šviesiai pasiūlė sumokėti 50 tūkstančių JAV dolerių. Kitaip pažadėjo dideles problemas.

Dar man paaiškino, kad jei paveikslo sulaikymo metu tikrintojams būčiau nepagailėjęs 100 dolerių, šios istorijos visai nebūtų buvę“, – pasakojo A.Balyka.

Krimtosi dėl paveikslo

Tačiau A.Balyka spaudimui nepasidavė. Po 222 dienų jam pavyko pasiekti, kad Rusijos generalinė prokuratūra bylą nutrauktų.

„Man ne tik buvo nutraukta baudžiamoji ir administracinė bylos, bet ir nutarime pažymėta, kad aš turiu teisę į kompensaciją už patirtą žalą“, – sakė A.Balyka.

Kyšio iš kolekcininko prašęs prokuroras buvo perkeltas dirbti į Rusijos gilumą, jo atsiprašė pats Smolensko gubernatorius.

„Kai aš atvykau atsiimti Smolensko muziejuje saugomo paveikslo, visi bijojo, kad jis pervežant nebūtų sugadintas ir aš nepareikalaučiau atlyginti žalos“, – sakė A.Balyka.

Garsus kolekcininkas sudomino nusikaltėlius

A.Balyka yra vienas garsiausių Lietuvos kolekcininkų. Jis yra daugybės parodų mecenatas.

Prieš keletą metų vilnietis Valdovų rūmams padovanojo unikalų gobeleną, kuriame vaizduojamos Psichės ir Kupidono vestuvės. Šis gobelenas išaustas XVII amžiuje garsiose Prancūzijos Obiusono dirbtuvėse. Gobelenas iki šiol kabo Valdovų rūmų Prezidento salėje.

Kitaip nei daugelis kolegų, kurie garsėja uždarumu ir savo sukauptas vertybes rodo tik mažam žmonių ratui, A.Balyka yra atviras visiems. Apžiūrėti jo sukauptų eksponatų į pažintines ekskursijas vyksta net ištisos moksleivių klasės.

2008 metais policijos uniformomis apsirengę nusikaltėliai įsiveržė į A.Balykos namą sostinės Antakalnio rajone. Prieš tai jie pagrobė vyresnįjį A.Balykos sūnų, apipylė benzinu ir gąsdino, kad padegs. Įsiveržę į vidų, jie surišo jaunesnįjį A.Balykos sūnų ir žmoną.

Nusikaltėliai pagrobė 330 ypač vertingų ikonų, daug kitų brangių antikvarinių daiktų, 100 tūkstančių eurų grynaisiais. Pagrobto turto vertė įspūdinga – apie 15 milijonų eurų.

Netrukus po pagrobimo nusikaltėliai už kelis milijonus litų pasiūlė A.Balykai išsipirkti savo vertybes.

Policijos pareigūnai sulaikė nusikaltėlius, jie jau sėdo į teisiamųjų suolą (nuotr.) ir buvo nubausti.

Nusikaltimo užsakovas buvo žmogus, kuris dažnai lankydavosi A.Balykos namuose. Dauguma gaujos narių turėjo aukštąjį išsilavinimą. Tačiau pareigūnams pavyko rasti tik dalį pagrobtų vertybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.